Ben je van plan om een Lean of Lean Six Sigma project te starten? Symbol geeft je 5 tips om een goede start te maken van je project en de Definitie fase succesvol te doorlopen.

Tip 1. Betrek je team, dit zijn de ervaringsdeskundigen van het proces
Het klinkt heel logisch, maar we zien nog zo vaak dat dit fout gaat. De ervaringsdeskundigen van een proces, weten heel goed wat er fout gaat in een proces. Ze vaak een vermoeden wat de oorzaak is, de grootste oorzaak ga je dan samen naar op zoek. Neem de tijd, betrek ze bij het project en ga niet te snel, omdat jouw project snel door moet.

Tip 2. Reserveer tijd voor jezelf, maar ook van je teamleden
Tijd is essentieel om een succesvol project uit te voeren, laat je je leiden door de waan van de dag, dan sneeuwt je project snel onder. Claim de tijd en dan niet alleen van jezelf, maar ook die van je teamleden. Ze kunnen wel graag willen deelnemen, maar zorg dat hun manager hier achter staat en tijd vrij maakt.

Tip 3. Gebruik een projectcharter
De projectcharter maakt het project concreet voor jezelf, maar ook voor het team en de stakeholders. Neem de tijd, wees kritisch en zorg dat je heel secuur de projectcharter doorneemt en invult in samenwerking met de Probleemeigenaar, de Champion. Ben je op zoek naar een template, zie dan de volgende link onder Symbol templates: https://www.symbol.nl/downloads/

Tip 4. Leer van anderen en laat je coachen
Voorkom dat je in valkuilen stapt, waar iedereen die een eerste project doet al is ingestapt. Vraag Lean Six Sigma collega’s, personen waar je samen een training mee hebt gevolgd of jouw Symbol trainer en zorg dat ze jou helpen als klankborden of coach.

Tip 5. Doe een gate review met stakeholders aan het einde van de Definitie fase
Zorg dat de stakeholders op de hoogte zijn en dat je samen met hun een definitieve “handshake” geeft op de definitie fase. Je vraagt letterlijk om toestemming van de Stakeholders of je het project mag uitvoeren. Als er geen goedkeuring is, omdat elementen nog vaag zijn of het belang niet groot genoeg, dan is de definitie fase nog niet afgerond en ga je niet door. Dit voorkomt onduidelijkheid in het vervolg van het traject, een groot risico is dat er zijsturing ontstaat en dat de scope van het project steeds groter wordt. Je kan ook altijd de stakeholders weer herinneren aan het collectieve besluit in de gate review als urgente zaken het project naar de achtergrond lijken te drukken.

En de bonustip…
Neem altijd je leidinggevende en / of het management van je organisatie mee door hen te vertellen wat Lean Six Sigma is en voor welk belangrijk intern project je jouw nieuwe kennis kunt inzetten. Kies daarbij direct voor een project dat er echt toe doet, dat relevant is en dus draagvlak heeft in de organisatie. Kies dus niet een project dat alleen jij belangrijk vindt en dat dus geen draagvlak heeft. Dergelijke projecten zijn vaak gedoemd te mislukken.

We wensen je veel succes bij het toepassen van deze tips. Mocht je hulp nodig hebben, dan kun je altijd sparren met één van onze ervaren trainers! Zij staan klaar om je te coachen met je project. Wil je delen met gelijkgestemden, dan kan dat ook via onze Lean Six Sigma LinkedIn groep of tijdens onze Symbol Inspiratiedagen. Of bel ons via 053 – 20 30 240!

– – – – –

Deze tips werden je aangeboden door onze trainer en consultant Joris van Solt. Als algemeen procesverbeteraar, ervaren trainer en projectmanager helpt hij organisaties om complexe uitdagingen te vertalen naar praktische oplossingen. Hierbij is zijn aanpak gericht op het in beweging krijgen van de mensen in de eigen organisatie. Hij doet dit door middel van het verschaffen van inzicht in de verbetermogelijkheden en het anders leren kijken naar en denken over de eigen bedrijfsprocessen.

Direct in de eigen werkomgeving toepasbare maatwerktrainingen in Lean, Six Sigma en Design for Six Sigma methodieken en coaching zijn onderdeel van zijn aanpak. Daarnaast verzorgt hij de Lean en Lean Six Sigma Green Belt en Black Belt trainingen zowel intern bij bedrijven als in de Open trainingen van Symbol. In onderstaande video legt hij uit wat hij voor je organisatie kan betekenen. Meer weten? Bel ons via 053 – 20 30 240 of neem contact op via het contactformulier