Herkenbare situatie? De vraag naar je producten groeit en het machinepark was te verouderd en onbetrouwbaar om de productiegroei bij te benen. Je hebt veel geïnvesteerd in nieuwe machines met extra capaciteit. Routinematig handwerk is hierbij tegelijkertijd geautomatiseerd. Maar kijkend naar de maandrapportages constateer je dat het nog steeds lastig is om op tijd te leveren en bovendien zijn de arbeidskosten eerder gestegen dan gedaald! Ook de onderhoudskosten gaan niet naar beneden, ondanks state of the art machines.

Nieuwe machine? Maar dan ook…

Helaas kom ik de hierboven geschetste situatie maar al te vaak tegen. Er is veel effort gedaan, maar het verwachte resultaat blijft uit. Wat ik vaak zie, is dat er met een aantal aspecten te weinig rekening wordt gehouden. Denk hierbij onder andere aan:

Opleiding

Nieuwe machines en een aangepast proces vraagt ook om nieuwe opleiding van je medewerkers. Medewerkers krijgen de verantwoordelijkheid over machines die vaak enkele tonnen kosten. Pas tijdens de oplevering uitleggen waar de knopjes op de machine voor zijn, gaat niet werken. Zijn de medewerkers echt op de hoogte van de werking van de installatie, en de “waarom” van handelingen? Een krachtige methode die hierbij aansluit is TWI (training within the industry).

Onderhoud

De verleiding is groot om van een nieuwe machine te denken dat deze wel even zonder onderhoud kan. In de stress om de machine zo snel mogelijk operationeel te krijgen, wordt nog wel eens verzuimd een goed onderhoudsschema op te stellen. Heeft de projectengineer de technische dienst hierbij wel betrokken? Of staat de monteur tijdens de eerste storing in het weekend na de oplevering er alleen voor? En naast de monteur is er nog iemand die dag in dag uit alle afwijkingen aan de machine ziet, hoort, ruikt en voelt: de operator. Met behulp van de technische dienst kan de operator inspecties en klein onderhoud zelf uitvoeren. Zo is er een gekwalificeerde eigenaar van de machine die deze graag in topconditie houdt. TPM (Total Productive Maintenance) is de tool om dit vorm te geven.

Communicatie

Valt het je ook op als je je rondje in de productie doet, hoe graag operators vertellen welke ideeën ze hebben ter verbetering? Maar valt je de frustratie ook op als deze ideeën blijven liggen en niet uitgevoerd worden? Ik zie vaak dat een juiste communicatiestructuur voor het oplossen van problemen ontbreekt. Spreek alsjeblieft onderling af wie welke verantwoordelijkheid heeft met betrekking tot melden en oplossen van zaken, hoe deze punten worden opgevolgd en hoe deze punten geëscaleerd moeten worden indien zaken te complex zijn om direct op te lossen. Korte, aan elkaar verbonden, staande overleggen op basis van feiten en KPI’s (Short Interval Management) zijn hierin een krachtig middel.

TPM ook voor jouw organisatie interessant!

Zoals ik hierboven beschreef, is het belangrijk bij de aanschaf van nieuwe machines ook voldoende aandacht te hebben voor opleiding, onderhoud en communicatiestructuur. Maar wees eerlijk, dat geldt natuurlijk voor elke productiebedrijf, hoe jong of oud je machinepark ook is. Je gaat pas je doelstellingen halen als je voldoende aandacht besteed aan deze aspecten.

Benieuwd hoe ook jouw organisatie een hoger rendement kan halen? Maak dan vrijblijvend een afspraak, telefonisch of via onderstaand formulier, en informeer naar onze in-company TPM-training en hands-on begeleiding.