Nadat vorig jaar de nieuwe IATF 16949 norm is gepubliceerd is het nu de beurt aan de FMEA. Hiervoor zijn momenteel twee belangrijke normen actueel, het blauwe boek van de AIAG en het rode boek van de VDA. Voor u als leverancier binnen de automotive industrie betekent dit dat u dus FMEA’s moet kunnen leveren volgens elk van deze beide normen, afhankelijk van de klant die het betreft.

In mei van dit jaar zal een nieuwe FMEA-norm voor de automotive worden ingevoerd waar deze beide normen in samen gaan. Het beste uit beide normen is daarmee verenigd en bovendien wordt er een flink stuk vernieuwing doorgevoerd. Veel zaken die door logische interpretatie van de norm en de toepassing ervan in de praktijk al voor de hand lagen zijn nu expliciet beschreven in de norm.

De RPN verdwijnt

Zowel de AIAG als de VDA hebben al een bèta versie van de norm gepubliceerd. Hierin is te lezen wat er allemaal gaat veranderen. De meest in het oog springende veranderingen zijn wel het verdwijnen van de RPN als beoordelingscriterium voor de risico’s en de verregaande integratie van de functionele analyse in de FMEA. Daarnaast zijn er nog vele andere zaken veranderd zoals de interpretatie van een aantal begrippen en de indeling van het FMEA-formulier. Dit laatste gaat van ongeveer 20 naar meer dan 30 kolommen en dat maakt het er niet eenvoudiger op, vooral wanneer u uw FMEA’s nog met Excel maakt.

Introductie van de FMEA-MSR

Tot slot is aan de Design-FMEA en de Proces-FMEA nu ook de FMEA-MSR in de norm beschreven. MSR staat hierbij voor Monitoring and System Reaction. In deze FMEA wordt dan ook gekeken naar de wijze waarop het systeem (de auto) omgaat met de potentiele fouten die in de DFMEA zijn benoemd en de mate waarin deze fouten tijdig kunnen worden opgemerkt. De FMEA MSR is een belangrijke aanvulling op de norm voor functionele veiligheid: ISO 26262.

Symbol helpt

Heeft u zelf geen tijd (of zin) om alle veranderingen die voor u van belang zijn in de normtekst te lezen dan is dat geen probleem. Bij Symbol hebben we ons al ingelezen. We geven momenteel al de eerste trainingen volgens de nieuwe norm voor FMEA en we helpen ook u graag op weg met alle veranderingen en vernieuwingen.

Meer weten over de FMEA wijzigingen en impact? Kom dan op 8 maart a.s. naar de Automotive Inspiratiedag! Dan praten we u bij! Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via deze pagina!

Review