De FMEA (Failure Mode & Effects Analysis) is een risicoanalyse tool om mogelijke faalwijzen en de impact daarvan te inventariseren. Door het maken van een Process FMEA zie je de resultaten van mogelijk falen van een product of proces. Hierdoor kun je op voorhand preventieve of detectieve maatregelen treffen om het mogelijke falen te vermijden. Kortom: je voorkomt Murphey’s Law door FMEA te implementeren.
In de automotive industrie is FMEA een bekende standaard, die door klanten en leveranciers vereist wordt bij het vrijgeven van nieuwe producten of processen.

Harmonisatie VDA en AIAG 2019

De Duitse VDA en de Amerikaanse AIAG standaarden zijn de norm in de automotive industrie. Sinds 2014 is er internationaal de wens van OEM’s om de FMEA te standaardiseren, zodat aan beide standaarden voldaan kon worden. Sinds 2019 is dat gelukt door harmonisatie van de FMEA standaarden van beide partijen. Er is consensus gevonden over de richtlijnen zodat producenten internationaal uniform aan de richtlijnen kunnen voldoen.

FMEA Standaard 2019

Wat is er nu verbeterd? De nieuwe standaard is voortgekomen uit een internationaal team van OEM en Tier 1 leveranciers. Wij zien dat de standaard is aangescherpt en meer gestructureerd wordt toegepast in de 2019 FMEA-norm. Door deze logica krijg je sneller inzicht in de FMEA-techniek. Het gaat immers niet om rapporten invullen of de juiste vakjes aanvinken, maar om feitelijke kwaliteitsverbetering en borging hiervan binnen complexe processen.

 1. Start met de product/proces structuur
 2. Opvolgend de functionele analyse
 3. Tot slot de fouten analyse.

De kostenbesparingen, het soepele supply management en de vergroting van de klanttevredenheid zijn haast gegarandeerde resultaten.

De 5 belangrijkste wijzigingen van de FMEA-harmonisatie zijn: 

 • 7-STAPPEN MODEL
 • FMEA-MSR ALS AANVULLING OP DE DESIGN FMEA, ISO 26262 (functional safety)
 • NIEUWE SEVERITY, OCCURENCE EN DETECTION TABELLEN
 • ACTION PRIORITY (AP) TABELLEN IN PLAATS VAN RPN-score
 • FOCUS OP COST OF QUALITY (COQ)
  • Preventiekosten (o.a. de FMEA)
  • Beoordelingskosten (alles in het control plan)
  • Interne faalkosten (scrap, rework)
  • Externe faalkosten (garantie, klachten, sorteeracties)

Het nieuwe handboek en opleidingen

Er is een nieuw handboek uitgegeven die de belangrijkste wijzigingen beschrijft: dit nieuwe AIAG & VDA FMEA Handbook kun je vanaf $125,- als non-member bestellen via de AIAG website (engelstalig).

Nederlandse organisaties kiezen vaker voor de 1-daagse harmonisatietraining om op effectieve wijze bij te leren over de  wijzigingen en de implementatie daarvan.
Als je al kennis hebt van FMEA en de 2019 standaard moet leren, kies dan voor onze 1-daagse upgrade: www.symbol.nl/fmea-transitietraining voor IATF 16949 interne auditors, iedereen de betrokken is bij Design of Process FMEA of bij de implementatie van FMEA of IATF. Het AIAG raadt aan je kennis te actualiseren en uit te breiden.

Heb je de basistraining FMEA nog niet doorlopen? Lees dan verder via www.symbol.nl/fmea

Rolling Change

Door de FMEA-harmonisatie kunnen leveranciers makkelijker voldoen aan de klantwensen tijdens het FMEA ontwikkelproces. De uitrol van de harmonisatie wordt sterk geadviseerd voor én tijdens lopende FMEA’s.

FMEA 2019 standaard inzetten

Consultants en trainers van Symbol helpen organisaties al jaren te voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Door training, coaching en consultancy zorgen we voor soepel supply management, kostenbesparingen en vergroting van klanttevredenheid door implementatie van kwaliteitstechnieken zoals APQP, FMEA, 8D, MSA en SPC.

Als je het ook cruciaal vindt om volgens de beste FMEA standaard te werken, dan helpen we je graag. Bel Dennis van Scherpenzeel (033-2030200) of stuur je bericht naar info@symbol.nl.