Ter Hoek Vonkerosie implementeerde met behulp van Symbol succesvol de AS9100C norm, de uniforme norm voor kwaliteits- en risicomanagement voor de luchtvaartindustrie. De norm wordt gebruikt en ondersteund door de toonaangevende Aerospacebedrijven en hun toeleveringsketens. Als een leverancier gecertificeerd is volgens deze norm, kunnen klanten erop vertrouwen dat de betreffende leverancier over een effectief kwaliteitsmanagementsysteem beschikt. Zeker in een internationale markt met toenemend strenge kwaliteitseisen een onmisbare erkenning.

Ter Hoek, gevestigd in het Overijsselse Rijssen, produceert precisiecomponenten voor opdrachtgevers in heel Europa. In 1990 zijn ze begonnen als technisch dienstverlener, sindsdien is hun rol gegroeid tot die van probleemoplosser. De innovatieve Laser MicroJet-techniek biedt Ter Hoek de mogelijkheid om tal van nieuwe materialen met grote precisie te bewerken. Ook op het gebied van procesbeheersing zijn er nieuwe stappen gemaakt, met de AS9100-normering als mooie bekroning. Met een solide basis en een heldere strategie is Ter Hoek klaar voor de toekomst.

gerrit ter hoek

Gerrit ter Hoek:
‘Zorg voor het juiste kwaliteitsmanagementsysteem
als je weet dat de lat hoog ligt!’

Steeds geavanceerder

Gerrit ter Hoek startte het bedrijf in 1990. Inmiddels is ook zoon Willem Jan ter Hoek actief binnen de organisatie. Gerrit vertelt: “Ik ben begonnen vanuit de techniek. Daaruit haal ik mijn energie en drive. Ik wil aan de behoefte van de klant voldoen met steeds betere, high-tech producten. Ik leg de lat dus steeds hoger. Maar ook onze klanten vragen om steeds complexere producten. Uiteindelijk liet één van onze klanten uit de luchtvaartindustrie ons weten dat ze met certificeerde toeleveranciers wilden werken. Ze vroegen ons AS9100C gecertificeerd te worden. Het hoefde niet direct gerealiseerd te zijn, ze hadden veel vertrouwen in ons. Maar zelf zaten we ook al op die koers en er was de behoefte om iets te doen op het gebied van proces- en kwaliteitsbeheersing. Niet in de laatste plaats ook voor onze klanten in de medische sector. Vroeg of laat wordt ook hier de certificeringsvraag gesteld en we wilden dit voor zijn. Het was dus een kleine stap, een kwestie van tijd. De klant gaf ons het duwtje in de rug.”

Willem Jan vervolgt: “En natuurlijk helpt de certificering ons ook in de markt, bij het in contact komen met nieuwe klanten. Het biedt hen een kwaliteitsgarantie en geeft ons een bepaalde uitstraling.”

Een pittig implementatietraject

Gerrit: “We zijn ruim een jaar geleden begonnen. De eerste contacten met Symbol waren ergens in de zomer van 2014. We dachten toen nog dat we het wel voor het einde van dat jaar zouden kunnen realiseren. Al snel bleek dat niet haalbaar. Uiteindelijk hebben we er bijna anderhalf jaar over gedaan. De Symbol consultant begon met het maken van een Gap-analyse om de verschillen tussen ISO 9001 binnen Ter Hoek en AS9100C-eisen inzichtelijk te krijgen. We dachten dat de ‘gaps’ niet al te groot zouden zijn, maar dat viel tegen. Er bleek nog veel kennis te ontbreken. Onze Kwaliteits Engineer Martijn heeft het hele traject intern begeleid. Hij bleek hieraan bijna een dagtaak te hebben. Het implementatietraject is een tijdrovend en intensief traject. We hebben mensen opgeleid, processen aangepast en veel zaken gedocumenteerd. Uiteindelijk wilden we weten waar we nu precies stonden in het traject. We hebben toen contact opgenomen met de certificerende instantie en hen uitgenodigd om eens te komen kijken wat er volgens hen nog moest gebeuren. Eigenlijk zijn we ook wel benieuwd hoe andere organisaties nu zo’n implementatietraject ervaren en waar ze tegenaan lopen.”

“Het hele traject heeft in ieder geval geleid tot bewustwording bij onze mensen. Ze beseffen dat we het goed voor elkaar moeten hebben. Het aspect ‘kwaliteit’ zit nu wel bij ieder tussen de oren. We willen als organisatie steeds beter presteren, op een steeds hoger niveau. Zoals gezegd, gaf de hele certificering ons een duwtje in de rug. Als je het van een klant hoort en je neemt een instantie als Symbol in de arm om te helpen, hulp waarvoor je betaalt, dan wil je het ook wel serieus nemen. En van specialisten neem je makkelijker zaken aan. Ze helpen om structuur aan te brengen. We kunnen nu ook makkelijker ergens op terugvallen. Een echte eyeopener was dat we de risico’s in ons proces goed in kaart moesten hebben. Want dan kun je ze beheersen en fouten voorkomen. Nu vragen we ons bij een fout steeds af: ‘Hadden we dit van tevoren kunnen zien?’”

De tijd als vijand

“Onze valkuil? We hebben de benodigde tijd onderschat! We hadden wel hulp ingeschakeld van studenten, die ook goed werk hebben gedaan. Alleen moeten zij ook begeleid worden en wat ze opleveren is nog niet klaar. Hadden we het anders moeten doen? Nee, we denken van niet. Druk op de ketel zorgt ook voor een voortdurende focus en dus voortgang van het proces. Een andere valkuil is het risico om weer terug te vallen in oude gewoonten en werkwijzen. We hebben bijvoorbeeld ook trainingen gevolgd bij Symbol, APQP/PPAP, Design FMEA en MSA. Maar we merken dat we door de drukte het geleerde nog niet goed in de praktijk toepassen. Je moet eerst tijd maken om het geleerde te implementeren. De risico-inventarisaties (FMEA) moeten we écht verder oppakken, anders zijn we zo weer aan het brandjes blussen, juist dat wat we niet meer willen! En we gaan op korte termijn zeker verder met MSA (Meetsysteemanalyse).”

Tip? Zorg voor een goed kwaliteitsmanagementsysteem!

“Een tip voor andere organisaties? Als je voelt dat de lat in de markt hoog ligt en je wilt daar zelf ook in mee of jezelf daar zelfs onderscheiden, zorg dan intern voor de juiste kwaliteitsmanagementsystemen. Niet alleen ISO9001. Wil je in Nederland, maar ook internationaal, serieus genomen worden op je vakgebied, dan is dit een must. We zijn destijds op zoek gegaan naar een adequate partij die ons zou kunnen begeleiden bij het implementeren van de juiste kwaliteitssystemen en bij het opleiden van de mensen. We kwamen uit bij Symbol omdat zij het totale pakket konden bieden. De communicatie verliep goed. Snelle reacties. Met de consultant van Symbol was het goed werken. Hij leidde het traject op een vanzelfsprekende wijze, zonder zelf echt verstand te hebben van onze producten en markt. Maar de voorbeelden die hij gaf, sloten wel heel goed aan. Bovendien schakelde hij altijd snel en had hij een uitstekend totaaloverzicht.”

ter hoek

Ter Hoek Vonkerosie