six sigma black belt training

Lean Six Sigma Black Belt volgen?

Een Lean Six Sigma Black Belt is een professional in Lean Six Sigma en verantwoordelijk voor het managen van de zwaardere projecten.

 

Direct naar de juiste Black Belt training?

black belt lean six sigma black belt master black belt training

Een Black Belt opleiding volgen

Black Belts zijn expert in het toepassen van de Lean of de Lean Six Sigma technieken en hebben daarnaast competenties op het gebied van project management en change management. De scope van een Black Belt project is vaak veel breder dan alleen de eigen afdeling. Teamleden van Black Belt projecten zijn vaak de Green Belts of experts van een bepaald proces of techniek.

Er zijn twee 'types' Black Belt: een Lean Six Sigma Black Belt en een Lean Black Belt.

Lean Black Belt of Lean Six Sigma Black Belt, wat is het verschil?

De twee verschillende soorten Black Belts wekt soms verwarring. Daarom leggen we hier uit hoe dit is ontstaan en wat het verschil is tussen enerzijds de Lean Black Belt (LBB) en anderzijds de Lean Six Sigma Black Belt (LSSBB). Deze twee soorten zijn er niet altijd geweest. Toen Motorola in de jaren ‘90 Six Sigma introduceerde, koppelden zij daar op gegeven moment verschillende niveaus aan.

De American Society for Quality (ASQ) publiceerde in 2001 de zogenaamde Black Belt Body of Knowledge (BOK), waarin beschreven werd wat de vereiste kennis en kunde is van een gecertificeerde Black Belt. Deze eerste BOK omvatte alleen Six Sigma elementen. In 2009 voegde de Lean Six Sigma Academy (LSSA) hier elementen van Lean aan toe. Hierdoor ontstond de gecombineerde Lean Six Sigma Black Belt skill set. Zowel de ASQ BOK als de LSSA skill set volgden de DMAIC structuur. In 2014 publiceerde de LSSA een herziene versie (v2), die de CIMM-structuur volgt.

Veel organisaties die opereren op de eerste drie CIMM-levels, zijn nog niet toe aan Six Sigma. Dit komt pas aan de orde op niveau vier. Toch hanteren de organisaties de Belt-structuur zoals die ooit door Motorola bedacht is, echter zonder de Six Sigma technieken. De LSSA lanceerde daarom in 2015 de Lean certificeringen. In eerste instantie werd het hoogste niveau Lean Expert genoemd, maar al snel werd dit in de markt bekend als de Lean Black Belt.

Oorsprong van de Belt structuur

De term Black Belt heeft zijn wortels in het exotische rijk van de vechtsporten. Vergelijkbaar aan een persoon die bekwaam is in de oosterse sport van karate, is de Black Belt zelfverzekerd en doortastend. Het is het resultaat van intensieve training, toewijding en ervaring. De Lean Six Sigma Black Belt is gedisciplineerd, daadkrachtig en gericht op het verbeteren van de bedrijfsresultaten.

lean six sigma niveau

Bill Smith, senior ingenieur en wetenschapper bij Motorola, krijgt vaak de eer voor het ontwikkelen van de Six Sigma methodiek. Maar hoe is de veelgebruikte Belt-structuur ooit begonnen? Dit is te danken aan Dr. Mikel Harry. In 1986-1987 nam Harry een sabbatical bij Motorola. Hij verbleef drie maanden in de Unisys Salt Lake Printed Circuit Facility, waar hij werkte als consultant bij Unisys facility manager Clifford Ames. Harry’s missie was om een kostbaar productieprobleem met printplaten op te lossen. Nadat Harry het probleem opgelost had, vroeg Ames hem om anderen te trainen bij Unisys. Harry trainde een aantal medewerkers in Six Sigma en stelde voor om hen Black Belt te noemen. Ames antwoordde enthousiast: “Dat is sexy! Dat kan ik intern verkopen.” En de rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis.

Master Black Belt of Sensei

De Master Black Belt (MBB) is een expert in procesverbetering. Hij adviseert en begeleidt het management bij het implementeren van Lean Six Sigma en ondersteunt het management bij het selecteren van de doorbraakprojecten. De Master Black Belt verzorgt de interne trainingen op alle niveaus en coacht Green en Black Belts in de uitvoering van hun projecten. Dit is vaak een fulltime job.
De Master Black Belt is expert in alle Lean Six Sigma technieken en heeft tenminste 5 jaar ervaring in het uitvoeren van projecten. Bij Lean-organisaties, waar nog weinig of geen Six Sigma wordt toegepast, wordt deze rol ook wel de ‘Sensei’ genoemd. Master Black Belts zijn doorgaans fulltime bezig in het adviseren, begeleiden en trainen van Green Belts en Black Belts.

Afhankelijk van de grootte van de organisatie zullen één of meerdere Master Black Belts verantwoordelijk zijn voor het trainen van principes en technieken binnen de gehele organisatie. Zij worden ondersteund door Lean Six Sigma Green en Black Belts, die de verbeterprojecten uitvoeren. De Lean Six Sigma Yellow en Orange Belts ondersteunen als teamleden de grotere projecten of voeren zelfstandig kleinere (Kaizen) projecten uit. Managers, in hun rol van ‘Champion’, zijn de opdrachtgevers van de projecten. Zij faciliteren en leveren de middelen die nodig zijn om de projecten uit te voeren.

Hoe hebben andere deze training beoordeeld?

Een uitstekende training waarbij theoretische kennis op een interessante en leerzame manier wordt ingezet om zaken op praktische wijze aan te pakken. Er is veel aandacht van de trainers voor individuele ervaringen in de eigen organisatie.

Uitstekende training!
Antoine, Quality Engineer

De trainer(s) zijn enthousiast, de locatie is goed, de lunch ook. Er is veel interactie tussen cursisten en herkenbare situaties worden besproken.

Enthousiaste trainers en veel interactie
Johan van Blaak, Productieleider

Een training waarbij zowel Lean als Six Sigma allebei behandeld worden. Ook de Change Management kant voor het implementeren van deze verbetermethodieken krijgt veel aandacht.

Lean en Lean Six Sigma worden behandeld
Bernd ter Hardt, Manager

Wat leert u tijdens deze training?

Na de Lean Six Sigma Black Belt training beschikt u over een uitgebreide set aan instrumenten om processen op een andere manier te analyseren. U kunt procesprestaties objectiever beoordelen en uw bevindingen statistisch onderbouwen. In deze training leert u bovendien hoe u organisaties en processen efficiënter en effectiever kunt inrichten. Dit vertaalt zich in lagere operationele kosten, een hogere klanttevredenheid en een wendbare organisatie.

Black Belt Examen / Certificering

Voor onze Lean Six Sigma Black training wordt de mogelijkheid geboden om via de LSSA (Lean Six Sigma Academy) een internationaal erkend certificaat te behalen. Het volledige examen omvat een theorie- en een praktijkdeel. Het examen hiervoor wordt afgenomen volgens de richtlijnen van de LSSA.

Naar certificering


Andere trainingen, opleidingen en cursussen

 

Incompany mogelijkheden

Al onze Black Belt trainingen kunnen ook incompany worden verzorgd. Check hier voor meer informatie of vraag direct een offerte aan via onderstaande knop.

offerte opvragen
trainingen

Cursisten beoordelen onze Lean Six Sigma Black Belt training met een 8.6 van 10 sterren. Gebaseerd op 243 reviews.