Implementatie ISO 9001

ISO9001:2015 is het meest toegepaste kwaliteitsmanagementsysteem. Binnen een Lean organisatie is het belangrijk om de standaarden te definiëren die worden verwacht in een professionele werkomgeving. Duidelijkheid in verantwoordelijkheden en eigenaarschap. Wij hebben onze processen onder controle!

Elke organisatie heeft behoefte aan kwaliteitsnormen en standaarden die bepalen hoe producten en diensten aan klanten geleverd dienen te worden. Dit geldt voor alle sectoren: industrie, overheid, bouw, gezondheidszorg, etc. ISO9001:2015 is een ‘KwaliteitsManagementSysteem’ (KMS) dat veel organisaties hiervoor geïmplementeerd hebben.

ISO9001:2015 is een verzameling van bedrijfsprocessen die gericht is op het bereiken van het kwaliteitsbeleid en de kwaliteitsdoelstellingen van de klant en de wettelijke eisen. Er zijn verschillende standaarden voor kwaliteitsmanagement van systemen, maar ISO9001 is één van de meest gebruikte systemen in de wereld. Meer dan één miljoen organisaties wereldwijd zijn onafhankelijk ISO9001 gecertificeerd.

Kwaliteitsmanagement kan worden onderverdeeld in de volgende drie aandachtsgebieden:

  • Kwaliteitsplanning / ‘Quality Planning’ (QP):
    Gericht op de planning van de manier waarop aan het kwaliteitsbeleid kan worden voldaan en kan worden vertaald naar meetbare doelstellingen en eisen.
  • Kwaliteitscontrole / ‘Quality Control’ (QC):
    Gericht op de opsporing van fouten. Het bestaat uit inspecties en controles die worden toegepast op het voortbrengingsproces. Het doel is om ervoor te zorgen dat alleen goede producten bij de volgende processtap of klant zullen worden afgeleverd.
  • Kwaliteitsborging / ‘Quality Assurance’ (QA):
    Gericht op preventie. Dit omvat het voorkomen van fouten in producten en diensten door in de voorbereiding van de productie al maatregelen te nemen en tijdens het proces controles uit te voeren.

Symbol heeft veel ervaring bij het implementeren van de ISO9001:2015 norm. Symbol is verder in Nederland marktleider in het implementeren van de IATF16949:2018 norm zoals die in de automotive sector wordt toegepast, voorheen ISO/TS16949. Symbol werkt met een team van zes specialisten op dit gebied. Ze zijn o.a. officieel gecertificeerd voor ‘IATF 16949 1st/2nd party auditor’.

Cases en referenties

Vraag informatie of een offerte aan