Lean Six Sigma organisatiestructuur

Lean Six Sigma heeft als uitgangspunt om doorbraakprojecten te realiseren. De insteek van Kaizen is om de kwaliteit stapje voor stapje te verbeteren. Een Kaizen-project duurt hooguit een aantal dagen en wordt vaak door medewerkers op de werkvloer uitgevoerd.
In plaats van de kwaliteit stapje voor stapje te verbeteren kan ook gekozen worden om ineens een grote verbeterslag te maken door een Lean Six Sigma project uit te voeren. Een doorbraakproject duurt doorgaans 3 tot 6 maanden en wordt uitgevoerd door een Green of Black Belt.

Binnen een Lean Six Sigma organisatie zullen één of meerdere (Master) Black Belts verantwoordelijk zijn voor het trainen en begeleiden van de organisatie. De Lean Six Sigma verbeterprojecten worden uitgevoerd door Green en Black Belts. De Yellow Belts en Orange Belts ondersteunen de projecten als teamleden in grotere projecten of voeren zelfstandig kleinere (Kaizen) projecten uit. Managers, in hun rol van ‘Champion’, zijn de opdrachtgevers van de projecten. Zij faciliteren en leveren de middelen die nodig zijn om de projecten uit te voeren.

Lean Six Sigma biedt behalve krachtige statistische technieken ook een gestructureerde aanpak voor het uitvoeren van een verbeterproject. Deze aanpak heet DMAIC en staat voor Define-Measure-Analyze-Improve-Control. Hoewel de DMAIC-roadmap zijn oorsprong vindt in de Six Sigma, kan deze ook worden gebruikt voor Lean-projecten.

Vraag informatie of een offerte aan