True North & Hoshin Kanri

“Doelstellingen tussen afdelingen zijn niet op elkaar afgestemd”; “Het is onduidelijk wat een bepaald project bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen”; “Projecten hebben een lange doorlooptijd en sommige projecten worden nooit afgerond”; ”Prioriteiten zijn onduidelijk en veranderen regelmatig”; “Medewerkers vinden dat ze onvoldoende betrokken en geïnformeerd worden”. De ‘True North’ en de ‘Hoshin Kanri’ planning zijn onmisbare strategische planningsinstrumenten voor de Lean organisatie!

True North

De True North beschrijft waar de organisatie naar toe wil en verwijst naar hetgeen daarvoor moet gebeuren. True North is een term die binnen Lean wordt gebruikt om het ideaal of de staat van perfectie te beschrijven waarnaar de organisatie voortdurend moet streven. Het transformatieproces wordt vergeleken met een reis zonder een absolute eindbestemming, omdat we de perfecte situatie nooit zullen bereiken. Kansen voor verdere verbetering zijn er namelijk altijd, en pas als we de volgende stap zetten, zien we daadwerkelijk mogelijke vervolgstappen.


Gelijk aan een kapitein op een zeilschip weten we de richting waarin we moeten varen, maar we weten ook dat dit geen rechte lijn is. Een zeilschip ondervindt doorlopend de invloed van de wind die het schip van richting doet veranderen. De bemanning is constant bezig om de richting te verifiëren en het schip in de juiste positie te brengen. Doorlopend moeten kleine aanpassingen gedaan worden om het schip weer op koers te brengen. Dit is hetzelfde in een continu verbeterorganisatie. Zowel management als medewerkers moeten bepalen wat de huidige situatie is en of ze nog met de juiste dingen bezig zijn. Kleine veranderingen en verbeterprojecten worden vervolgens doorgevoerd om de organisatie in goede banen te leiden.

Hoshin Kanri

Hoshin Kanri is een strategisch planningsproces dat zijn oorsprong in Japan heeft en is ontworpen om de operationele doelstellingen aan de strategische doelstellingen te verbinden. Het zorgt tevens voor afstemming tussen de verschillende afdelingen binnen de organisatie. Hoshin Kanri bestaat onder andere uit een X-matrix waarin de langetermijndoelstellingen vertaald worden naar jaardoelstellingen en vervolgens naar een beperkt aantal focusprojecten. Een X-matrix wordt geacht op één A3 te kunnen worden afgedrukt en hiermee eenvoudig inzicht te geven in de doelstellingen en prioriteiten.

“Hoshin Kanri is het blinken van de metalen naald van een kompas.
Het is datgene wat alle afzonderlijke eenheden van de vloot naar hetzelfde doel leidt.”
Kaoru Ishikawa

Symbol heeft veel ervaring in het modereren van sessies over de True North en Hoshin Kanri.

Hoshin Kanri of X-matrix

Meer weten over True North & Hoshin Kanri?

Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier of bel ons via 053 – 20 30 240. Of bekijk de Lean Six Sigma Black Belt training. Projectkeuze en de Hoshinplanning maken deel uit van het curriculum!

Meer informatie

Wil je meer informatie hierover ontvangen. Vul dan onderstaand formulier in, of neem contact met ons op via 053 – 20 30 240.