Symbol BV > Smart Industry > Co-Creation / SMART Product Development

Co-Creation / SMART Product Development

1-co-creation_oranje

Co-Creation

SMART Product Development

Co-Creation of Co-Engineering houdt in dat afnemers, leveranciers en individuen samenwerken aan het ontwikkelen van nieuwe producten en technologieën. Bij Co-Creation hebben alle betrokkenen invloed op het product of proces. Door samenwerking met klanten, leveranciers, R&D bureaus of kenniscentra, krijgen bedrijven sneller toegang tot nieuwe en waardevolle technologische kennis.

Product life cycles worden steeds korter. Ontwikkeltrajecten van meerdere jaren zijn niet langer acceptabel. Dit vergt een grotere betrokkenheid van engineering gedurende elke fase in de product life cycle. Onderhoud en bevoorrading bijvoorbeeld moeten al meegenomen worden in de beginfase van het ontwikkeltraject.

Door de komst van nieuwe (productie)­technologieën zoals 3D printers kan de koppeling tussen ontwikkeling en productie flexibeler worden ingericht. Dit maakt het mogelijk om de klant meer invloed te geven in het ontwikkel- en productieproces. Dit principe van ‘Additive Manufacturing’ (AM) kan vertaald worden naar de totale productielijn, waardoor het in productie nemen van een nieuw product of apparaat vele malen sneller kan zijn.

SMART Product Development gaat in eerste instantie om het leveren van kwalitatief hoogstaande producten. Het uitgangspunt bij Product Leadership is het ontwikkelen van innovatieve producten die het beste zijn in een bepaald marktsegment (Treacy en Wiersema, 1997). De consument heeft het voor het kiezen en er is meer keuze dan ooit. Er is geen ruimte voor producenten die geen topkwaliteit leveren. In de klassieke benadering willen bedrijven die Product Leadership als hun belangrijkste waarde­strategie hebben nog wel eens de andere twee waardestrategieën Operational Excellence en Customer Intimacy uit het oog verliezen. Dit gaat echter niet langer op. Bedrijven kunnen alleen concurrerend blijven als ze alle drie waardestrategieën evenveel aandacht geven.

Bestaande methodieken zoals ‘Lean Product Development’, ‘Design for Six Sigma’ (DfSS), ‘Design for Excellence’ (DfX) en ‘Product Lifecycle Management’ (PLM) zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en zijn ook belangrijk binnen SMART Product Development. Daarnaast betekent dit ook dat het ontwerpproces en productieproces parallel plaatsvinden en niet langer opvolgend zijn. Siemens bijvoorbeeld hanteert hiervoor de term ‘Digital Twin’, hetgeen inhoudt dat het digitale ontwerp van een nieuw product zich tegelijkertijd ontwikkelt met de productie van het fysieke product.

Lees verder:

161103-logos-partners-smart-industy

 

Symbol BV
info@symbolbv.nl


Site en linkbuilding door Webton

Palatijn 14
7521 PN Enschede
T 053 20 30 240
F 053 20 30 241

Maanlander 14
3824 MP Amersfoort
T 033 20 30 200

Nieuwsbrief