Symbol BV > Smart Industry > Cyber Physical Systems / Factory Flexibility

Cyber Physical Systems / Factory Flexibility

4-cyber-phisical-systems_oranje

Cyber Physical Systems Factory Flexibility
In de Derde Industriële Revolutie lag de focus op het verhogen van de productiviteit door automatisering. In 2014 steeg het aantal nieuw verkochte robots met 29% ten opzichte van 2013. 70% van het aantal robots is te vinden in China, Japan, United States, Korea en Duitsland. In Nederland en België nam de verkoop in 2014 juist af (Bron: IFR).

Wie denkt dat het bestaansrecht van China de lage lonen zijn, heeft het mis. Nieuwe cijfers tonen aan dat China in 2014 Japan van de troon heeft gestoten als het land met de meeste industriële robots. Een voorbeeld is Foxconn, producent van Smartphones, waar robots recentelijk 60.000 van de 110.000 banen hebben vervangen. Volgens Foxconn resulteert automatisering in een hogere efficiëntie en een betere kwaliteit. De stijgende loonkosten in China maken automatisering rendabel. “De overgebleven fabrieksmedewerkers worden ingezet op interessanter werk, zoals onderzoek, procescontrole en kwaliteitscontrole”, aldus Foxconn (Bron: BBC). De salarissen in China zijn de laatste jaren flink gestegen en de vergrijzing is enorm. De Chinese autoriteiten moedigen het gebruik van robots om die reden aan. In 2014 pleitte president Xi Jinping voor een robotrevolutie.

De ‘Factory of the Future’ (FoF) bestaat uit intelligente zelflerende systemen van robots, modules en warehouses die in een netwerkcluster met elkaar verbonden zijn en (Wireless) met elkaar communiceren, zonder tussenkomst van operators. Deze zogenaamde ‘Cyber Physical Systems’ (CPS), elk met zijn eigen functionaliteit, zijn te vergelijken met Lego-stenen die allemaal in elkaar passen en met elkaar communiceren. Elke sensor en elke actuator participeert in ‘the Internet of Things’. Machines zijn zelf ‘klant’ roepen grondstoffen en onderhoud af wanneer nodig. Sinds de introductie van het internet protocol IPv62 (in 2012) zijn hiervoor voldoende IP-adressen beschikbaar.

Binnen SMART Industry zal het gebruik van Cobots sterk toenemen. Een Cobot is een samenwerking tussen robot en operator, waarbij de fysieke taak wordt verricht door de robot die daarbij aangestuurd wordt door de operator. Voorbeelden zijn het uitvoeren van zwaar fysiek werk, assemblage werk­zaam­heden en het gebruik van Cobots in de operatiekamer.

In de ‘Factory of the Future’ zijn alle producten binnen het productieproces uniek geïdentificeerd traceable, zodat op elke bewerkings­locatie duidelijk is wat er aan het product moet gebeuren. Hierdoor kunnen ver­schillende producten op dezelfde productie­lijn verschillende bewerkingen ondergaan. Het automatisch genereren en daarna analyseren van productiedata wordt steeds belangrijker omdat deze data in toenemende mate wordt gebruikt om het autonome productie­proces te optimaliseren.

Bij het ontwerpen van nieuwe productielijnen zal rekening moeten worden gehouden met de flexibiliteit van de lijn, met het doel om producten te produceren waarvan het ontwerp nog niet bekend is.

Lees verder:

161103-logos-partners-smart-industy

 

Symbol BV
info@symbolbv.nl


Site en linkbuilding door Webton

Palatijn 14
7521 PN Enschede
T 053 20 30 240
F 053 20 30 241

Maanlander 14
3824 MP Amersfoort
T 033 20 30 200

Nieuwsbrief