Symbol BV > Smart Industry > Internet of Things / Digital Factory

Internet of Things / Digital Factory

3-internet-of-things_oranje

Internet of Things Digital Factory
In 2008 waren er al officieel meer apparaten aan het internet gekoppeld dan dat er mensen op onze planeet wonen. In 2020 zal dat aantal zijn opgelopen tot 50 miljard apparaten (Cisco). ‘Internet of Things’ (IoT), refereert aan de situatie dat door mensen bediende apparaten (Computers, Smartphones) in de minderheid zullen zijn op het internet. De term werd voor het eerst gebruikt in 1999 door Kevin Ashton, toenmalig hoofd van het ‘Auto-ID Center’ van het Massachusetts Institute of Technology.

De meerderheid van de internetgebruikers zal in deze visie bestaan uit semi-intelligente apparaten. Deze zogenaamde ‘Embedded systems’ zijn gekoppeld aan het internet en communiceren met personen en andere objecten. Dit kunnen ook alledaagse voorwerpen zijn die onderling gegevens uitwisselen en autonoom beslissingen nemen, zoals de thermostaat die weet wanneer je thuiskomt en de koelkast die zelf zijn inhoud bestelt. ‘Internet of Everything’ (IoE) voegt daaraan nog service applicaties en apps toe. Multinationals investeren momenteel miljarden in dit concept.

Terwijl bedrijven in het verleden gewend waren om kennis te bewaken, stimuleert de internetrevolutie juist tot het delen van kennis. In de toekomst zal informatie gratis en voor iedereen toegankelijk zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vele open-source websites en gratis apps. Een essentiële en actuele uitdaging hierin is de beveiliging van de data en communicatiestromen. De kunst is om een juiste balans te vinden tussen beveiliging en toegankelijkheid.

In de Digital Factory gaat het om een informatienetwerk in de fabriek waarbinnen apparaten, machines en ERP-systemen met elkaar verbonden zijn. Data is het ‘nieuwe goud’. Dankzij breedband, wireless internet en dataservers ‘in de Cloud’, is de data altijd en overal toegankelijk. De ontwikkeling van ‘Big Data’ genereert een dermate grote hoeveelheid informatie op het gebied van operationele prestatie, logistiek, supply chain, productkwaliteit en marketing, dat dit door mensen niet meer te bevatten is. De aandacht verschuift daarom naar Data analytics, waaronder algoritmes die het mogelijk maken dat machines autonoom beslissingen nemen, zoals het starten van productie en het bestellen van grondstoffen.

Nieuwe apparatuur ondersteunt vaak al de mogelijkheid om te communiceren volgens bepaalde communicatieprotocollen. De uitdaging momenteel is de koppeling  van het bestaande machinepark.

Lees verder:

161103-logos-partners-smart-industy

 

Symbol BV
info@symbolbv.nl


Site en linkbuilding door Webton

Palatijn 14
7521 PN Enschede
T 053 20 30 240
F 053 20 30 241

Maanlander 14
3824 MP Amersfoort
T 033 20 30 200

Nieuwsbrief