“Een goede kennismaking met het Lean Experience Center!”, “Een duidelijk verhaal over Lean implementatie”, “Een goed georganiseerde, enthousiaste bijeenkomst”, zomaar enkele opmerkingen van deelnemers aan het event ‘Lean zélf ervaren met ROVC dat op 14 juni in Enschede plaats vond. Hieronder ziet u de aftermovie! Onderaan deze pagina kunt u de presentaties downloaden.

Een reële experience, zo toe te passen in de praktijk!

Het doel van het event was om deelnemers te laten zien wat hun organisatie kan bereiken met behulp van technieken die geleerd en getraind worden in het Lean Experience Center in Enschede. De situatie in het Lean Experience Center geeft een zeer reële weergave van de dagelijkse praktijk. In een gesimuleerde fietsenfabriek moet op een zo efficiënt mogelijke manier aan de klantvraag worden voldaan. De klant wil namelijk op tijd, een kwalitatief goede step of loopfiets ontvangen, in de juiste configuratie en kleurstelling. In diverse rondes lukt het de deelnemers om de output van de fabriek fors te laten stijgen en zo de verliesgevende situatie te transformeren naar winstgevend. De manier waarop dit gebeurd is direct te vertalen naar de eigen werkomgeving, of het nu om een fabriek gaat of om een dienstverlenende organisatie.

Lean implementatie van MT tot werkvloer

Regelmatig krijgen we de vraag hoe je Lean kunt implementeren door de gehele organisatie, van MT tot werkvloer. Om succesvol te kunnen zijn, is het belangrijk om hetzelfde doel na te streven. In een interactieve sessie ging Aernout Bisschop, consultant en Lean Six Sigma Black Belt bij Symbol, in op deze thematiek.

Deelnemers ontvingen enkele handvatten voor succes Lean leiderschap:

  • Een Lean transitie betekent een fundamenteel andere managementstijl
  • In Lean leiderschap draait het om het waarom van fouten/ problemen en niet om het wie
  • Neerzetten van een duidelijke verbeterrichting (True North)
  • Stellen van verbetervragen
  • Energie, (intrinsieke) motivatie en betrokkenheid van het eigen management
  • Lean transitie kost tijd

Productiebeheersing door proces- en machinekennis

In de derde sessie heeft ROVC trainer Alfred Schut aangegeven wat het belang van proces- en machinekennis is voor het terugdringen van verliezen. Betrouwbare processen en machines zijn cruciaal voor Lean Six Sigma processen. Het vastleggen van de proces- en machinekennis in bijvoorbeeld een functiekaart, is hierbij een belangrijk hulpmiddel.

Kortom, het was weer een geslaagde en leerzame bijeenkomst en voor velen aanleiding voor een verdere kennismaking met Lean en de Lean Experience!

Een volledig foto-overzicht vindt u op onze Facebookpagina.

Download de presentaties

Via onderstaand formulier kunt u een pdf van de presentaties kosteloos downloaden.

  • * verplicht veld

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren