lean leadership kata

 • Omschrijving
 • Prijs & inschrijven
 • Informatie aanvragen
 • Toyota KATA is een belangrijk element in het borgen van Lean. Toyota KATA is eigenlijk pas echt bekend geworden na publicatie van het gelijknamige boek van Mike Rother in 2009. Toyota KATA is in 2013 vertaald naar het Nederlands.

  Toyota KATA wordt wel het best bewaarde geheim van Toyota genoemd. Na zes jaar onderzoek in Toyota fabrieken beschrijft Mike Rother hoe het ontwikkelen van Lean competenties bij de Japanse autofabrikant nu écht functioneert.

  KATA focust op manieren om het creatieve vermogen van medewerkers te ontsluiten en te stimuleren. Gedragsroutines, de zogenaamde Improvement Kata en Coaching Kata, bepalen hoe alle medewerkers in de organisatie samen werken aan het behalen van de zogenaamde Target conditie.

  De KATA aanpak wijkt nogal af van de westerse aanpak. Amerikaanse en Europese bedrijven zijn vaak gericht op het behalen van kwantitatieve en financiële doelen. Vaak strandden dergelijke afgetimmerde ‘projecten’ of ‘actielijsten’ vanwege onvoorziene problemen en gebrek aan creativiteit. Het gevolg is dat westerse bedrijven wel succesvol zijn in het implementeren van Lean, maar veel minder succesvol in het borgen van Lean en het creëren van een echte verbetercultuur.

  “The way from where we are to where we want to be next is a gray zone full of unforeseeable obstacles, problems, and issues that we can only discover along the way.”

  (Mike Rother)

  Westerse bedrijven zijn ook veel tool-gericht dan cultuur-gericht. Ze zijn veel te veel gericht op het implementeren van technieken als 5S, Visueel Management, Value Stream Mapping, Total Productive Maintenance en Six Sigma. Bedrijven zijn echter niet voldoende bezig met Lean leadership, zelfsturende verbeterteams en Kaizen.

  toyota kata

  Omdat de creativiteit van de medewerkers in de organisatie niet volledig worden aangewend, is het vrijwel onmogelijk om continu verbeteren te realiseren. Het maken van fouten is namelijk een essentieel onderdeel voor het creëren van een continu verbetercultuur. Mensen leren van hun fouten en kunnen daardoor beter inspelen op onverwachte omstandigheden en problemen.

   

 • Deze masterclass kost € 595,- per deelnemer

 • Informatie aanvragen over deze masterclass?