Training volgen? Maak gebruik van het STAP-budget!

​Per 1 maart 2022 geldt een nieuwe studiekostenregeling. Wil je je verder ontwikkelen en hiervoor een opleiding volgen (als werkende of werkzoekende), dan kun je per genoemde datum een budget aanvragen van maximaal € 1.000 voor het volgen van een training of opleiding. Deze vergoeding heet STAP-budget. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Hiermee wil de overheid mensen helpen, die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. De huidige belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting komt met de invoering van dit STAP-budget te vervallen. 

 

Met het STAP-budget wordt een training bij Symbol nog interessanter

Symbol heeft een erkend NRTO-keurmerk en daarmee komt iedere training die ze aanbiedt in aanmerking voor het STAP-budget. Hiermee wordt het volgen van een opleiding aanmerkelijk voordeliger of is in sommige gevallen zelfs kosteloos. Een mooie mogelijkheid dus om jezelf te ontwikkelen en meer waarde toe te voegen voor je organisatie en bovendien jouw positie op de arbeidsmarkt te verstevigen. Het volgen van opleidingen en het aanleren van nieuwe vaardigheden geeft je meer baanzekerheid in de toekomst.

 

Hoe werkt het STAP-budget?

Je kunt vanaf 1 maart 2022 het STAP-budget online aanvragen via het STAP- portaal van het UWV. De voorwaarden voor het aanvragen van een STAP-budget zijn per die datum ook zichtbaar in dit portaal. We noemen er alvast enkele:

  • Je bent tussen de 18 en pensioengerechtigde leeftijd
  • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of je hebt momenteel geen werk
  • In het jaar van aanvraag heb je niet eerder een STAP-budget ontvangen
  • Je ontvangt momenteel geen studiefinanciering, een lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, dan wordt het budget direct betaald aan de opleider. In tegenstelling tot eerdere regelingen, hoef jij zo dus niets voor te schieten. Je betaalt alleen het resterende deel boven de € 1.000. En je moet kunnen bewijzen dat je daadwerkelijk hebt deelgenomen aan de cursus via onze presentielijsten.

 

Let op: Het budget is van toepassing op het trainingsbedrag inclusief BTW!

Het STAP-budget is van toepassing op de prijzen inclusief BTW. Op onze website worden echter de prijzen exclusief BTW vermeld. Dat wil zeggen dat bij een training van € 826 of meer (exclusief BTW) het maximale budget van € 1.000 (inclusief BTW) is bereikt. Op het STAP-aanmeldingsbewijs dat je direct bij je inschrijving ontvangt, wordt bij het STAP-subsidiebedrag automatisch het bedrag inclusief BTW weergegeven.

 

Hoe meld je je aan voor een training met STAP-budget?

De afbeelding hieronder toont hoe het aanvraagproces er globaal uit ziet.

Gebruik maken van het STAP-budget

Stap 1: Selecteer een Lean of Lean Six Sigma training uit ons aanbod en aangeboden in het scholingsregister. Via het inschrijfformulier bij onze trainingen, kun je aangeven of je gebruik wilt maken van de STAP-subsidie. We hebben dan wat extra gegevens van je nodig om het STAP-aanmeldbewijs voor je te kunnen genereren.

Stap 2: Na je inschrijving genereren we automatisch het STAP-aanmeldingsbewijs. Deze krijg je als PDF bij je inschrijving gemaild. Dit STAP-bewijs heb je nodig voor het aanvragen van je STAP-budget via het UWV.

Stap 3: Vraag het STAP-budget aan. Ga hiervoor naar het UWV STAP-portal en log in met je DigiD. Hierbij upload je het STAP-aanmeldingsbewijs.

Stap 4: Na je aanvraag ontvang je binnen één dag bericht van het UWV of je aanvraag is goedgekeurd of niet. Ook Symbol wordt op dat moment geïnformeerd. Na goedkeuring is je inschrijving definitief. Let op: Je kunt maar één keer per jaar een budget aanvragen en toegekend krijgen. Ook wordt er gewerkt met tijdsvakken waarin de overheid een gelimiteerd budget beschikbaar stelt. Schrijf je in, zodra een nieuw tijdvak wordt opengesteld. Dit vergroot de kans op toekenning.

Stap 5: Je ontvangt ongeveer twee weken voor aanvang van de training een uitnodiging met de laatste gegevens. En je volgt de training.

Stap 6: Na afloop van de training informeren wij het UWV door een bewijs van deelname af te geven met een resultaat ‘succesvol’ of ‘niet succesvol’. Als je aan je studieverplichting hebt voldaan, wordt vervolgens het STAP-budget definitief toegekend. Heb je hieraan niet voldaan, dan wordt het afgewezen. De beslissing ligt bij het UWV, zij informeren jou hierover.

 

Aanvraagtijdvakken

Onderstaande tabel geeft de aanvraagtijdvakken weer. Het totale subsidiebedrag van de overheid wordt gelijk verdeeld over deze tijdvakken. Is het budget voor een bepaald tijdvak op, dan kun je wachten tot een volgend tijdvak, wanneer er weer nieuw budget beschikbaar is en opnieuw een aanvraag doen.

 

AanvraagtijdvakkenEerst mogelijke startdatum (4 weken na aanvraag)Uiterste startdatum (3 maanden na afloop aanvraagtijdvak)
28 februari t/m 30 april 202329 maart 202330 juli 2023
1 mei t/m 2 juli 202329 mei 202330 september 2023
3 juli t/m 3 september 202331 juli 202330 november 2023
4 september t/m 31 oktober 20232 oktober 2023 31 januari 2024
1 november t/m 31 december 202329 november 202431 maart 2024

 

Als het budget in een periode op is, kun je in een volgende periode opnieuw een aanvraag doen. Heb je STAP-budget gekregen? Dan start je training niet eerder dan over 4 en binnen 3 maanden. Duurt het langer dan 3 maanden voordat de door jouw gekozen training begint? Vraag dan in een volgende periode STAP-budget aan. Mocht er sprake zijn van een wijziging, bijvoorbeeld een wijziging in locatie of startdatum, geef dit dan direct door aan het UWV.

Natuurlijk kun je altijd contact met ons opnemen bij vragen of voor assistentie. Onze opleidingsadviseurs zijn goed te bereiken via 053 – 20 30 240. Of stel je vraag via onderstaand formulier.

 

Waarom kiezen cursisten voor Symbol?

Symbol is specialist als het om trainingen en consultancy gaat op het vlak van continu verbeteren. We zijn vooral bekend om onze Lean en Lean Six Sigma trainingen. Door de goede balans tussen Lean en Six Sigma methodieken verkrijgen onze cursisten grote vaardigheden in het verbeteren van processen en kwaliteit, zowel als het gaat om het verhogen van doorlooptijden door het elimineren van verspillingen als om het vergroten van kwaliteit door het reduceren van variatie. Deze trainingen worden gegeven door zeer ervaren en hoog opgeleide trainers en door onze cursisten gewaardeerd met een 8,6. Daarnaast kun je bij ons terecht voor waardevolle masterclasses en automotive trainingen.

Meer weten over jouw mogelijkheden?

Neem dan gerust contact met ons op. We zijn te bereiken via 053 – 20 30 240 of via onderstaand contactformulier.


    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Blijf altijd op hoogte van nieuwste trainingen & het laatste nieuws over de verschillende sectoren. De berichten zijn geschreven door ervaren consultants in het vakgebied. Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!