Kwaliteitsmanagement

Kwaliteit is belangrijk voor elke organisatie, ongeacht de grootte of sector. Klanten verwachten producten en diensten van hoge kwaliteit, en bedrijven die aan deze verwachtingen voldoen, zijn beter in staat om te concurreren en te groeien.

Ontdek hoe ISO 9001 en IATF 16949 jouw bedrijf kunnen helpen groeien en concurreren in veeleisende markten.

Kwaliteitsmanagement

Kwaliteit is belangrijk voor elke organisatie, ongeacht de grootte of sector. Klanten verwachten producten en diensten van hoge kwaliteit, en bedrijven die aan deze verwachtingen voldoen, zijn beter in staat om te concurreren en te groeien.

Ontdek hoe ISO 9001 en IATF 16949 jouw bedrijf kunnen helpen groeien en concurreren in veeleisende markten.

 

ISO 9001 implementatie

In de dynamische wereld van vandaag zijn kwaliteitsnormen van essentieel belang voor succes in alle sectoren – industrie, overheid, bouw, gezondheidszorg, en meer. ISO 9001:2018 is het meest toegepaste kwaliteitsmanagementsysteem ter wereld, ontworpen om organisaties te helpen voldoen aan de hoogste normen voor producten en dienstenlevering.

De High Level Structure-aanpak (HLS) betreft een benadering op de organisatie en de keten waar deze onderdeel van uitmaakt, dit in tegenstelling tot de oude norm. Het management heeft een veel nadrukkelijkere rol dan voorheen. Door de pragmatische wijze van uitvoering van Symbol sluit de ISO9001:2018 High Level Structure norm aan bij de ondernemersgeest van bedrijven en is er een mooi samenspel met lopende Lean en continu verbeterprogramma’s. Symbol ziet ISO9001 als middel om structuur aan te brengen, risico’s te beheersen en een verbetercultuur te realiseren en niet als een log managementsysteem waarin vooral veel administratie aan ten grondslag ligt. 

De Q-experts van Symbol helpen om het best passende kwaliteitsmanagementsysteem te implementeren en dit ook te laten leven binnen de organisatie.

ISO 9001 kwaliteitsmanagement kan worden onderverdeeld in drie aandachtsgebieden

ISO 9001 kwaliteitsmanagement kan worden onderverdeeld in drie aandachtsgebieden

h

Quality Planning - Kwaliteitsplanning

Quality Planning is een cruciaal aspect van effectief kwaliteitsmanagement. Het richt zich op het strategisch plannen van de manier waarop organisaties aan hun kwaliteitsbeleid kunnen voldoen.
Dit omvat het vertalen van dat beleid naar meetbare doelstellingen en specifieke eisen.

Z

Quality Control - Kwaliteitscontrole

Quality Control is gericht op het identificeren en opsporen van fouten in productieprocessen. Dit omvat grondige inspecties en controles die worden toegepast tijdens de productie om ervoor te zorgen dat alleen hoogwaardige producten de volgende processtappen bereiken of aan klanten worden geleverd

 

Quality Assurance - Kwaliteitsborging

Quality Assurance draait om preventie. Het omvat proactieve maatregelen om fouten te voorkomen in zowel producten als diensten. Dit begint al in de voorbereidingsfase van productie, waarbij strenge controles en procedures worden geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat de hoogste kwaliteitsnormen worden gehandhaafd gedurende het hele proces.

 

IATF 16949 implementatie

Voor bedrijven (Tier-1 & Tier-2) die toeleveren aan de automotive industry (OEM) is het verplicht om te werken volgens de richtlijnen van IATF 16949. De IATF-gecertificeerde experts van Symbol hebben al meer dan 100 bedrijven in de automotive geholpen met het implementeren van IATF 16949 en het toepassen van Core Tools zoals APQP, PPAP, FMEA, MSA, SPC en 8D Problem Solving.

Ook buiten de automotive sector werken steeds meer bedrijven, met namen in de hight tech, volgens de IATF-standaard. Symbol heeft bijvoorbeeld veel bedrijven in de ASML-supply chain ondersteund om te voldoen aan de steeds strengere kwaliteitseisen.

Wil je meer weten of jezelf opleiden? Symbol is gespecialiseerd in IATF 16949-trainingen, inclusief Core Tools en IATF 16949 Auditor training. Symbol werkt met erkende IAF 16949 1st/2nd party auditors. Of je nu direct of indirect betrokken bent bij IATF 16949-normen, wij bieden praktische en doeltreffende opleidingen die je helpen aan de gestelde eisen te voldoen. 

 

Kwaliteitsmanagement IATF 16494

Wat is het verschil tussen ISO 9001 en IATF 16949?

1. Sectoren

ISO 9001

ISO 9001 is een algemene internationale norm voor kwaliteitsmanagement. Het is van toepassing op organisaties in allerlei sectoren, waaronder productie, dienstverlening, gezondheidszorg, onderwijs, en meer. ISO 9001 is niet specifiek gericht op een enkele branche.

IATF 16949

IATF 16949 is een branchegerichte norm die specifiek is ontwikkeld voor de automotive industrie. Het is bedoeld voor organisaties die betrokken zijn bij de productie en levering van onderdelen en materialen aan de auto-industrie.

2. Toepassingsgebied

ISO 9001

ISO 9001 legt de nadruk op algemene kwaliteitsmanagementprincipes zoals klanttevredenheid, continue verbetering en procesbeheersing. Het vereist geen specifieke technische of productgerelateerde eisen.

IATF 16949

IATF 16949 omvat alle vereisten van ISO 9001 maar voegt daar specifieke eisen aan toe die relevant zijn voor de automotive sector en in de semicon-sector. Deze omvatten strenge eisen op het gebied van productveiligheid, traceerbaarheid van producten, risicobeoordelingen, en meer.

3. Certificering

ISO 9001

ISO 9001-certificering wordt wereldwijd toegepast. Bedrijven kunnen gecertificeerd worden door erkende instanties. Symbol helpt bedrijven om klaar te zijn voor certificering.

IATF 16949

IATF 16949-certificering is verplicht voor Tiers in de automotive sector. Ze kunnen gecertificeerd worden door officiële instanties. Symbol helpt bedrijven bij het voorbereiden van deze certificering en bij het opleiden van de vereiste interne auditors.

Klaar voor kwaliteit en voor certificering?

Symbol ondersteunt bij het ontwikkelen van systemen voor kwaliteitsmanagement volgens ISO9001 en IATF 16949. Heeft jouw organisatie hulp nodig om gereed te zijn voor certificering of is het nodig dat medewerkers de benodigde opleidingen volgen? Neem dan vandaag nog contact op en vraag een adviesgesprek aan!

  Veelgestelde vragen over kwaliteitsmanagement

  Hoe lang duurt het gewoonlijk om een ISO 9001 of IATF 16949 certificering te behalen?

  De tijd die nodig is om een certificering te behalen kan variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van de organisatie, evenals het huidige niveau van conformiteit met de normen. Het kan variëren van enkele maanden tot meer dan een jaar.

  Welke stappen zijn er betrokken bij het certificatieproces voor ISO 9001 of IATF 16949?

  Het proces omvat typisch een initiële beoordeling van het bestaande kwaliteitsmanagementsysteem, het identificeren van gebieden die verbetering behoeven, het implementeren van veranderingen, interne audits en uiteindelijk een externe audit door een erkende instantie.

  Welke trainingsmogelijkheden biedt Symbol voor teams die (willen) werken met ISO 9001 of IATF 16949?

  Symbol biedt uitgebreide trainingen voor teams die werken met ISO 9001 en IATF 16949, inclusief cursussen over Core Tools en auditor-trainingen. Deze trainingen zijn gericht op het implementeren en onderhouden van effectieve kwaliteitsmanagementsystemen.

  Kan Symbol helpen bij het onderhouden van de ISO 9001/IATF 16949 certificering na het behalen ervan?

  Ja, Symbol biedt niet alleen hulp bij het behalen van de certificering, maar kan ook ondersteuning bieden bij het onderhouden en continu verbeteren van het kwaliteitsmanagementsysteem om te zorgen dat het blijft voldoen aan de normen.