Operational Excellence

Verhoog de efficiëntie en verminder kosten met de bewezen Operational Excellence strategieën van Symbol. Ons deskundige team ondersteunt uw organisatie bij het implementeren van gestroomlijnde processen die voldoen aan de verwachtingen van klanten: foutloos en op tijd. Ontdek hoe onze aanpak niet alleen de prestaties verbetert, maar ook een cultuur van continue verbetering en kwaliteit bevordert.

Wat is Operational Excellence

De Operational Excellence strategie richt zich op een optimaal voortbrengingsproces op basis van de verwachting van de klant, zonder fouten, op tijd en op een kostenefficiënte manier. Symbol helpt bedrijven om deze strategie effectief in te voeren.
Om beter te bepalen in welke richting een organisatie zich moet ontwikkelen, wordt vaak het waardestrategie-model van Treacy en Wiersema gevolgd. Een drietal generieke waardestrategieën helpen organisaties om een passend strategisch en operationeel plan te ontwikkelen, te weten: Operational Excellence, Customer Intimacy (Klantenpartnerschap) en Product Leadership (Productleiderschap). Volgens Treacy en Wiersema, moet een bedrijf uitblinken in één van deze drie waardestrategieën en tegelijkertijd op een acceptabel niveau presteren in de andere twee strategieën.

Symbol is gespecialiseerd in Operational Excellence, waarbij we nauwlettend de samenhang met de andere twee waardestrategieën zoeken.

Treacy Wiersma Model

Principes van Operational Excellence

Operational Excellence is een filosofie waar het oplossen van problemen, teamwork en leiderschap resulteren in het continu verbeteren van het voortbrengingsproces. De focus ligt op het continu verbeteren van de operationele processen door het creëren van een gestroomlijnd proces en het voorkomen en oplossen van problemen. Daarnaast is het creëren van een cultuur van continu verbeteren van belang. Symbol heeft hiertoe het CIMM-groeimodel ontwikkeld, wat staat voor Continuous Improvement Maturity Model.

Richtlijnen voor Operational Excellence

De basis voor Operational Excellence is een goed werkend kwaliteitsmanagementsysteem (ISO9001, IATF16949, ISO 13485, etc). Kwaliteit is belangrijk voor elke organisatie, ongeacht de grootte of sector. Lean-technieken zoals 5S Werkplekorganisatie en Visual Management dragen bij aan een solide basis. Voor het creëren van een stabiel en voorspelbaar proces worden Lean-technieken toegepast. De focus ligt op het zoeken en elimineren van verspillingen. Symbol helpt bedrijven processen te begrijpen, te vereenvoudigen en te automatiseren. Denk daarbij aan een eenvoudige Waste-walk op de werkvloer tot aan analytische technieken zoals Process Mining en Robotic Process Automation (RPA).

Probleemoplossing en training

Om te voorkomen dat verstoringen in het proces leiden tot afkeur en stilstand, helpt Symbol organisaties om op een gedegen manier problemen op te lossen. Daarbij kijken we eerst of problemen op de werkvloer zelf opgepakt kunnen worden, middels een Kaizen-aanpak (PDCA). Voor het oplossen van hardnekkige en complexe problemen wordt gebruik gemaakt van de Six Sigma-aanpak (DMAIC) en om problemen te voorkomen in het R&D-proces wordt gebruik gemaakt van Design for Six Sigma (DMADV). Symbol traint en coacht medewerkers in alle niveaus van de organisatie. De werkvloer wordt opgeleid in Kaizen Problem Solving; engineers, projectleiders en experts worden opgeleid in Lean Six Sigma (Green en Black Belts) en managers worden getraind in Lean leiderschap en Organizational Behavior Management (Champions).
Continuous Improvement & Operational Excellence

200.000 euro besparing

Tata Steel heeft Operational Excellence bereikt met Six Sigma data-analyse, in samenwerking met Symbol. Deze aanpak heeft geleid tot substantiële besparingen en efficiëntieverbeteringen, zoals jaarlijks meer dan €200,000 besparen op ijzertransport en het versnellen van het invoerproces van staalrollen.

Resultaten:
✅ Kostenbesparing van meer dan 200k op ijzertransport.
✅ Besparing van tienduizenden euro’s door sneller staalrollen invoeren.
✅ Ontwikkeling van Data Lake in cloud.

mensen gecertificeerd in Lean Six Sigma

organisaties op een hoger niveau gebracht

jaar blijvende impact

Verhoog efficiëntie en kwaliteit

Realiseer duurzame verbeteringen met Operational Excellence door een gestructureerde aanpak en bewezen technieken. Deze methode stelt je organisatie in staat om onafhankelijk zowel grote als kleine verbeteringen te implementeren. Het resultaat is het succesvol bereiken van financiële en operationele doelstellingen, wat leidt tot een hogere tevredenheid van zowel klanten als medewerkers.
symbol - kantoor - lean transformatie

Bundel je krachten met ons

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het bereiken van Operational Excellence? Vul dan het contactformulier in. Een van onze experts neemt spoedig contact met je op. We zijn benieuwd naar je vragen en bespreken graag hoe we samen kunnen werken om duurzame verbeteringen in je organisatie te realiseren.