Lean (Six Sigma) Green Belt training

Als Lean Green Belt werk je zelfstandig aan het efficiënter inrichten van processen, of als teamlid in een groter Lean of Six Sigma project. Voeg je daarnaast Six Sigma Green Belt skills toe, dan kun je ook werken aan het oplossen van hardnekkige kwaliteitsproblemen door het reduceren van variatie.

5/8 dagen
HBO
Locatie >
LSSA Certificaat
Prijs vanaf € 2.750

Lean of Lean Six Sigma Green Belt training van Symbol

De Symbol Green Belt trainingen leiden je op tot een Lean of Lean Six Sigma specialist in het uitvoeren van complexe verbeterprojecten. Als Green Belt verbeter je straks operationele processen én de kwaliteit. Klinkt dit als de perfecte oplossing? Dan is Green Belt Lean iets voor jou!

Je leert Lean-technieken (waarmee je processen efficiënter kunt inrichten) en desgewenst Six Sigma-technieken (om de variatie in processen terug te dringen). Green Belt Lean is dus erg handig als je efficiënt, effectief en gespecialiseerd complexe verbeterprojecten wilt kunnen uitvoeren.

Na de training – met jouw bewijs van deelname of internationaal erkend LSSA-certificaat op zak – zorg jij als Lean Green Belt specialist in je organisatie voor significante verbeteringen in de operationele processen van je organisatie en met Six Sigma ook voor minder fouten en minder afkeur. Dit vertaalt zich in lagere kosten en een hogere klanttevredenheid. Een Green Belt opleiding brengt dan ook diverse voordelen met zich mee, waar je op de lange termijn veel profijt van gaat hebben.

Green Belts werken doorgaans aan het verbeteren van processen binnen een bepaalde afdeling, terwijl Black Belt projecten vaak afdelingsoverschrijdend zijn. Desalniettemin kan de impact van een Green Belt project erg groot zijn en daarmee een significante bijdragen leveren aan de business en aan klanttevredenheid. Afhankelijk van je interesse en hetgeen je wilt bereiken, kun je bij ons terecht voor zowel een Lean als Lean Six Sigma Green Belt. Heb je al een Lean Green Belt training gevolgd, dan is het mogelijk om alleen de Six Sigma upgrade te volgen.

greenbelt six sigma symbol

Wat is het verschil tussen Lean Green Belt en Lean Six Sigma Green Belt?

Het verschil tussen een Lean Green Belt en een Lean Six Sigma Green Belt is de kennis die je opdoet op het gebied van Six Sigma. In de Lean Six Sigma Green Belt training gaan we in op zowel de Lean-technieken, als op de statistische en analytische Six Sigma technieken. Na het voltooien van de Lean Green Belt training kun je je verder bekwamen in Six Sigma door de aansluitende Six Sigma upgrade training te volgen. Twijfel je of Sigma Six Green Belt of toch een Lean Green Belt training het beste past bij jouw wensen? Neem gerust contact met ons op.

Procesoptimalisatie en verkorten van doorlooptijden met Lean

De Lean Green Belt richt het operationele proces stabieler en efficiënter in. De Lean werkwijze is erop gericht om maximale waarde voor de klant te realiseren met zo min mogelijk verspillingen (Muda). Met de juiste combinatie van specialistische kennis van het proces en toepassing van Lean technieken, is de Lean Green Belt in staat significante verbeteringen te realiseren in het terugdringen van doorlooptijd en onderhanden werk, waardoor de kosten worden verlaagd.

Six Sigma voor het reduceren van variatie en verminderen van afkeur

Lean Six Sigma Green Belts zijn specialisten in het uitvoeren van complexe verbeterprojecten. Enerzijds werken Lean Six Sigma Green Belts aan het verbeteren van operationele processen. Door de toepassing van de hiervoor genoemde Lean-technieken worden verspillingen geïdentificeerd en geëlimineerd. Anderzijds werken Lean Six Sigma Green Belts aan het verbeteren van de kwaliteit. Door de toepassing van Six Sigma technieken wordt de variatie gereduceerd en wordt de capability verhoogd. Met Six Sigma zul je jouw rugzak vullen met veel krachtige technieken voor het visualiseren en analyseren van data. Zelfs als je nooit een kei in wiskunde bent geweest, zul je na de Six Sigma training uitspraken kunnen doen of bepaalde factoren wel of niet een significante bijdrage leveren aan het probleem of niet. Dit leidt tot een hogere kwaliteit en minder afkeur. Voor de toepassing van de Six Sigma technieken maken we gebruik van Minitab.

Van Lean naar Six Sigma en van Green naar Black

Na het volgen van de Lean Green Belt training, kun je doorstromen en de Six Sigma Green Belt (upgrade) volgen. Ook kun je doorstromen naar de Lean Black Belt (upgrade) training. Heb je de volledige Lean Six Sigma Green Belt training gevolgd, dan kun je je opleiding vervolgen in de Lean Black Belt of de Lean Six Sigma Black Belt. Het volledige doorstroomschema vind je op onze website.

Bespaar tijd met fasttrack-programma van Green Belt opleiding

De volledige Lean Six Sigma Green Belt training duurt normaliter 8 dagen. Deze Sigma Six Green Belt training kan ook als 6-daags Fasttrack-programma worden gevolgd. Dit is een hybride vorm van klassikale training en zelfstudie via elearning. Dit scheelt veel reistijd, maar Sigma Six Green Belt vraagt wel meer tijd voor zelfstudie. Je krijgt dan naast de fysieke lesmaterialen ook toegang tot je eigen elearning portal, die je kunt gebruiken op je laptop, ipad of smartphone. Deze digitale omgeving biedt instructievideo’s, verklarende teksten en aanvullende interactieve oefeningen over Green Belt.

Veelgestelde vragen over onze Green Belt trainingen

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over onze Lean en Lean Six Sigma Green Belt trainingen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat zijn de voordelen van het volgen van een Lean Six Sigma Green Belt training?

Door het volgen van een Lean Six Sigma training verkrijg je veel inzicht in de processen waar je dagelijks werkzaam in bent. Je gaat echt anders kijken naar de manier hoe zaken binnen jouw organisatie georganiseerd zijn. Verder leer je een heel aantal technieken die jou in staat stellen processen anders in te richten, om verspillingen te elimineren en om variatie te reduceren. Dit leidt tot kortere doorlooptijden, lagere kosten en een betere kwaliteit. Dit leidt uiteindelijk tot minder werkdruk en een hogere klanttevredenheid.

Welke onderwerpen worden tijdens een Green Belt training behandeld?

In de Green Belt training worden Lean-technieken behandeld die deelnemers in staat stellen om de doorlooptijd van een proces te verkorten, door het identificeren en het vervolgens elimineren van verspillingen zoals wachttijd en voorraden. Verder worden in het Six Sigma gedeelte technieken behandeld om de variatie in een proces te verminderen, waardoor de kwaliteit omhoog gaat. 

Wat zijn de toelatingseisen voor een Green Belt training?

Voor de Lean Green Belt opleiding gelden geen specifieke vooropleidingseisen. Het opleidingsniveau voor een Lean Six Sigma Green Belt training is HBO/HBO+, omdat voor bepaalde technieken affiniteit met data en statistiek nodig is.

Hoe lang duurt een Green Belt training?

Een Lean Green Belt training duurt 5 dagen en de totale studiebelasting bedraagt ongeveer 80 uur. Een Lean Six Sigma Green Belt training duurt 8 dagen en de totale studiebelasting bedraagt ongeveer 128 uur. Er is ook een intensief fasttrack programma wat 6 dagen duurt.

Wat zijn de kosten voor een Green Belt training?

Een Lean Green Belt training van 5 dagen in het open rooster kost €2.570.- (exclusief btw). De Lean Six Sigma Green Belt training van 8 dagen kost €4.195.- (exclusief btw). Je kunt voor deze trainingen je STAP-budget inzetten. Je kunt de training ook incompany volgen, waardoor de kosten per kandidaat veel lager zullen zijn.

Hoe kan ik mijn Green Belt certificaat halen?

Na afronding van de Green Belt training kun je via de Lean Six Sigma Academy (LSSA) een internationaal erkend certificaat behalen voor respectievelijk Lean of Lean Six Sigma Green Belt. Na het theorie-examen kun je een DMAIC-project doen en dit indienen voor praktijkcertificering.

Wat is het verschil tussen Lean Six Sigma Green Belt en Black Belt?

Een Green Belt is gekwalificeerd om Lean Six Sigma projecten te leiden binnen de eigen afdeling, terwijl een Black Belt gekwalificeerd is projecten te doen die afdelingsoverschrijdend zijn, of projecten die technisch meer de diepte in gaan.

Hoe moeilijk is het Lean Six Sigma Green Belt examen?

Als je de Green Belt training actief gevolgd hebt en je bestudeert het bijbehorende boek (‘Climbing the Mountain’) dan is het examen goed te maken. Er is bovendien een uitgebreid oefenboek met uitwerkingen en je ontvangt het oefenexamen van de Lean Six Sigma Academy, met antwoorden.

Kan ik een Green Belt training volgen zonder Yellow Belt certificaat?

Er is geen specifieke voorkennis nodig om de Green Belt training te volgen. Ook zijn er geen toelatingseisen. Je kunt dus zonder voorkennis deelnemen aan een Green Belt training. 

Hoe haal ik het maximale uit de Lean Six Sigma Green Belt training?

In de eerste plaats is een proactieve deelname tijdens de training belangrijk. Als je een actueel probleem of verbeterproject hebt, neem die dan mee naar de training. Heb je data beschikbaar, neem die dan ook mee. Er is tijd om vragen te stellen aan de trainer. Je leert ook veel van je medekandidaten die werken aan vergelijkbare uitdagingen. Lees van tevoren de tekst in het boek alvast door en maak tussen de blokken door enkele oefeningen uit het oefenboek. Op deze manier haal je het maximale uit de training.

Wat zijn de carrièremogelijkheden van een Green Belt?

Voor veel vacatures wordt tegenwoordig expliciet gevraagd om ervaring met Lean of Six Sigma. Met een Green Belt training en certificaat vergroot je jouw positie op de arbeidsmarkt. Het behalen van een Green Belt certificaat kan leiden tot promotie of het krijgen van een leidinggevende rol binnen jouw organisatie. Na het afronden van een Green Belt training ben je klaar voor het hebben van meer verantwoordelijkheid met betrekking tot verbetering van bedrijfsprocessen en de prestaties van de afdeling of organisatie.

Wat zijn de vervolgstappen na het volgen van een Green Belt training?

Na het volgen van een Lean Six Sigma training zullen de meesten zich inschrijven voor het theorie-examen. Vaak starten deelnemers al tijdens de training met een DMAIC-verbeterproject. Dit project kun je indienen voor je praktijkexamen. Vervolgens kun je je verder ontwikkelen als Black Belt. Er zijn speciale upgrade-trainingen voor Green Belts die willen doorgroeien naar Black Belt.

Inhoud van de Green Belt training

In de Lean Green Belt training en tijdens de eerste vier dagen van de Lean Six Sigma Green Belt training worden de onderwerpen uit ‘deel I’ behandeld. Het tweede deel van de Lean Six Sigma Green Belt is gelijk aan de upgrade en behandelt de onderwerpen genoemd in kolom ‘Deel II’. Daarnaast maken we in onze trainingen veel gebruik van serious gaming, cases, oefeningen, project reviews en is er veel ruimte voor interactie.

Deel I:
Lean Green Belt training (5-daagse Lean Green Belt en eerste 4 dagen Lean Six Sigma Green Belt)
Deel II:
Six Sigma Green Belt en Six Sigma Green Belt (upgrade) training (4 dagen)
· Geschiedenis van Continu Verbeteren
· Waarden & prinicpes
· CIMM-model
· Rollen & Verantwoordelijkheden
· Klantwaarde (VOC & CTQ)
· Policy Development
· Policy Deployment
· Coaching en Intervisie
· Managen van een project
· Roadmaps voor procesverbetering
· Professionele werkomgeving (5S)
· Gestandaardiseerd werk
· Kwaliteitsmanagement
· Visueel management
· Performance management & Kaizen
· Basic Quality tools
· Process mapping
· Prestatiemaatstaven
· Lean simulatie Game
· Waardestroom analyse (VSM)
· Verminderen van verspillingen (Muda)
· Verminderen van overbelasting (Muri)
· Verminderen van oneffenheden (Mura)
· Beheersbare processen (FTR & SPC)
· Total Productive Maintenance (TPM)
· Basis statistiek
· Gebruik van Minitab
· Visualisatie van data
· Variatie
· Steekproeven (Power and sample size)
· Continue verdelingen
· Discrete verdelingen
· Meetsystemen (MSA)
· Correlatie en regressie
· Design of Experiments
· Katapult game
· Proces capability en performance
· Statistische procesbeheersing (SPC)

Prijs

Lean Green BeltSix Sigma Green Belt (upgrade)Lean Six Sigma Green BeltLean Six Sigma Green Belt - Fasttrack
KlassikaalKlassikaalKlassikaalHybride (klassikaal & elearning)
5 dagen (9:00 - 16:00)5 dagen (9:00 - 16:00)8 dagen (9:00 - 16:00)6 dagen (9:00 - 17:00)
Vanaf EUR 2.750,-Vanaf EUR 2.750,-Vanaf EUR 4.195,-Vanaf EUR 3.495,-
Deze prijs is inclusief:
· Theorieboek 'Lean Green Belt' (Nederlandstalig)
· Oefenboek '70 oefeningen en uitwerkingen' (Nederlandstalig)
· Trainingsmanual met daarin alle presentaties
· Lean game
· Div. templates
· LSSA proefexamen
· Certificaat van deelname
· Lunch
· Webinars, events en inspiratiedagen
· 100% tevredenheidsgarantie: na 1 dag niet tevreden? Kosteloos annuleren of later starten in een klassikale training*

Genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW. Facturatie naar individuele personen is ook mogelijk met 0% BTW.
Deze prijs is inclusief:
· Theorieboek ‘Lean Six Sigma Green Belt’ (Nederlandstalig)
· Oefenboek '140 oefeningen en uitwerkingen' (Nederlandstalig)
· Trainingsmanual met daarin alle presentaties
· Minitab (trial versie)
· Div. templates
· LSSA proefexamen
· Certificaat van deelname
· Lunch
· Webinars, events en inspiratiedagen
· 100% tevredenheidsgarantie: na 1 dag niet tevreden? Kosteloos annuleren of later starten in een alternatieve training*

Genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW. Facturatie naar individuele personen is ook mogelijk met 0% BTW.
Deze prijs is inclusief:
· Theorieboek ‘Lean Six Sigma Green Belt’ (Nederlandstalig)
· Oefenboek '140 oefeningen en uitwerkingen' (Nederlandstalig)
· Trainingsmanual met daarin alle presentaties
· Lean Game & Minitab (trial versie)
· Div. templates
· LSSA proefexamen
· Certificaat van deelname
· Lunch
· Webinars, events en inspiratiedagen
· 100% tevredenheidsgarantie: na 1 dag niet tevreden? Kosteloos annuleren of later starten in een alternatieve training*c

Genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW. Facturatie naar individuele personen is ook mogelijk met 0% BTW.
Deze prijs is inclusief:
· Theorieboek ‘Lean Six Sigma Green Belt’ (Nederlandstalig)
· Oefenboek '140 oefeningen en uitwerkingen' (Nederlandstalig)
· Eén jaar toegang tot elearningomgeving (Video's en interactieve oefeningen)
· Trainingsmanual met daarin alle presentaties
· Lean Game & Minitab (trial versie)
· Div. templates
· LSSA proefexamen
· Certificaat van deelname
· Lunch
· Webinars, events en inspiratiedagen
· 100% tevredenheidsgarantie: na 1 dag niet tevreden? Kosteloos annuleren of later starten in een alternatieve training*

Genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW. Facturatie naar individuele personen is ook mogelijk met 0% BTW.

Green Belt projectcoaching

EUR 595,-

Het meeste rendement uit je training haal je als je ook direct een project aanpakt. Om je hierbij de ondersteunen bieden we een unieke coachingsmogelijkheid. Je kunt namelijk een jaar lang (gerekend vanaf je eerste trainingsdag) iedere laatste vrijdagochtend van de maand tussen 10:00 uur en 12:30 uur (vrije inloop) rekenen op coaching door een ervaren Master Black Belt. De coaching vindt plaats op onze locatie in Amersfoort. Je investering bedraagt € 595. Wil je van dit aanbod gebruik maken, vink dan ‘Coaching’ aan op het inschrijfformulier.

Coaching omvat dus:

  • projectcoaching door een ervaren Master Black Belt
  • geldigheid: één jaar, gerekend vanaf de eerste cursusdag
  • vrijdagochtend tussen 10:00 uur en 12:30 uur (vrije inloop)
  • locatie Amersfoort

Voorwaarde is uiteraard dat je je eigen project inbrengt.

Minitab: halfjaar licentie voor gereduceerd tarief

EUR 250,-

Volg je een Lean Six Sigma Green Belt training en voer je een Lean Six Sigma Green Belt project uit, dan is deze optie interessant voor jou! Na de proeflicentie kun je namelijk voor het sterk gereduceerde tarief van € 250 een volledige Minitablicentie voor een half jaar aanschaffen. De normale prijs bedraagt € 750. Wil je hiervan gebruik maken, vink dan de optie aan op het inschrijfformulier.

Incompany: plan de training als groep binnen je eigen organisatie

Vraag een Lean Six Sigma Green Belt training aan voor incompany

Deze training kan incompany worden verzorgd. Een Lean Six Sigma Green Belt incompany training bied je (team/afdeling/organisatie) de mogelijkheid om de training bedrijfsspecifiek te maken, zodat tijdens de training direct de vertaalslag wordt gemaakt tussen de theorie en je eigen praktijk. Neem contact met ons op voor de diverse mogelijkheden.

Type training

Locatie

Vorm

Certificering

Internationaal erkend certificaat

Na afronding van de trainingen kun je via de LSSA (Lean Six Sigma Academy) een internationaal erkend certificaat behalen voor respectievelijk Lean of Lean Six Sigma Green Belt. Het volledige examen omvat een theorie- en een praktijkdeel. Het examen hiervoor wordt afgenomen volgens de richtlijnen van de LSSA. 

 

Schrijf je direct in voor het theorie- en praktijkexamen

De LSSA theorie-examens worden klassikaal en schriftelijk afgenomen op één van onze locaties (Amersfoort, Enschede). Voor grotere groepen kun je contact met ons opnemen om de examens incompany af te nemen. Alle examens zijn zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.

Het inschrijven voor een LSSA theorie-examen kan alleen als je in bezit bent van een examenvoucher. Heb jij nog geen examenvoucher? Dan kun je die aanschaffen via de LSSA Webshop. Na het aanschaffen van de voucher, ontvang je per email de code. Met die code kun jij je inschrijven voor het theorie-examen.

Na de inschrijving ontvang je een bevestigingsmail. Heb jij binnen 3 werkdagen geen mail ontvangen? Neem dan contact op met info@lssa.eu.

Inschrijven theorie-examen

 

Download hier de trainingsbrochure met uitgebreide informatie over de Lean en Lean Six Sigma Green Belt trainingen van Symbol.

Download brochure Green Belt

 

 

 

 

 

green belt lean symbol

Voor wie

De Lean Green Belt training wordt veel gevolgd door diegenen die betrokken zijn bij het verbeteren van operationele en ondersteunende processen in zowel de industrie als in de publieke sector. Het opleidingsniveau voor deze training is HBO/HBO+. Voor de Lean Green Belt opleiding gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

De Lean Six Sigma Green Belt training wordt veel gevolgd door projectleiders, afdelingsmanagers, proceseigenaren en procesbeheerders. Deelnemers komen uit veel verschillende sectoren. Binnen de industrie wordt deze veel gevolgd door design-, proces- en kwaliteitsengineers. Het opleidingsniveau voor deze training is HBO/HBO+. Voor de Lean Six Sigma Green Belt opleiding gelden geen specifieke vooropleidingseisen. Wel is het vereist om statistisch onderlegd te zijn.

De Six Sigma Green Belt upgrade training wordt veel gevolgd door projectleiders, design-, proces- en kwaliteitsengineers en proceseigenaren. Je moet hiervoor de Lean Green Belt training reeds hebben afgerond. Heb je deze training bij een ander instituut gevolgd dan Symbol en je wilt de upgrade bij ons volgen, neem dan even contact met ons op. Voor de Six Sigma Green Belt opleiding gelden geen specifieke vooropleidingseisen. Wel is het vereist om statistisch onderlegd te zijn.

Green Belt trainingen: doelstelling

Na het volgen van een Green Belt training kun je op je eigen afdeling aan de slag als projectleider met Lean (Six Sigma)-initiatieven en verbeterprojecten.

Na het volgen van de Lean Green Belt training kijk je anders tegen processen aan. Je beheerst de Lean-technieken waarmee je processen efficiënter kunt inrichten. Je bent in staat om processen en waardestromen in kaart te brengen. Je beheerst daarbij een groot aantal praktische Lean-technieken om processen stabieler en voorspelbaarder te maken. Je kunt overbodige activiteiten identificeren en procesprestaties objectiever beoordelen. Dit leidt tot kortere doorlooptijden en daarmee tot tevreden klanten.

Heb je daarnaast ook het Six Sigma Green Belt deel gevolgd, dan zal je, dankzij de toepassing van Six Sigma technieken in combinatie met de gestructureerde DMAIC-aanpak, in staat zijn om hardnekkige kwaliteitsproblemen effectief aan te pakken en op te lossen. Je beheerst de technieken om de variatie in processen terug te dringen, met als resultaat minder fouten en afkeur. Je zal versteld staan van wat de kracht is van het toepassen van bepaalde Six Sigma technieken en het gebruik van Minitab. Ook deze toepassingen zullen leiden tot lagere kosten en een hogere klanttevredenheid.

Lean (Six Sigma) Green Belt training: studiebelasting

Onze vuistregel is: één dag les is 8 uur voorbereiding en bestudering. De studiebelasting bedraagt daarmee voor de 5-daagse trainingen Lean Green Belt en Six Six Sigma Green Belt (upgrade) circa 80 uur en voor de 8-daagse Lean Six Sigma Green Belt ongeveer 128 uur.

Inschrijvingsmogelijkheden

  • Minitab software
  • Downloads

Zowel voor het volgen van de Lean Six Sigma Green Belt training als voor het uitvoeren van je project heb je Excel en een licentie van Minitab nodig. Symbol is een Minitab Gold partner. Dit houdt in dat je als Lean Six Sigma Green Belt cursist een proeflicentie die een maand lang toegang biedt tot alle functionaliteiten van Minitab. Daarna kun je voor een sterk gereduceerd tarief van € 250 (in plaats van € 750) een volledige Minitab licentie aanschaffen die een half jaar geldig is. Handig bijvoorbeeld voor de uitvoering van je Lean Six Sigma Green Belt project. Wil je hiervan gebruik maken, vink dit dan deze optie aan op het inschrijfformulier.

De Lean (Six Sigma) Green Belt trainingen van Symbol vallen onder onze Minitab Gold Partner status

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van een aantal downloads. Deze bereik je via onderstaande knop.

 

Naar de downloads

Webinars en events
We organiseren regelmatig events en webinars waar we jou als Green Belt inspireren met de nieuwste ontwikkelingen en tips voor de toepassing van Lean en Six Sigma in de praktijk. Deze events zijn veelal kosteloos voor onze relaties. Op deze pagina vind je een overzicht met de komende Lean en Six Sigma events en webinars. Meld je hiervoor gerust aan!