Lean Six Sigma Black Belt training

Als Lean Six Sigma Black Belt werk je als projectleider aan de implementatie van Lean in de organisatie en aan het realiseren van doorbraakprojecten in kwaliteit door de toepassing van Six Sigma.
16 dagen
HBO/HBO+
LSSA Certificaat
Andere info

Lean Six Sigma Black Belt training volgen bij Symbol

 

 • In deze Lean Six Sigma Black Belt training ontdek je een uitgebreide set aan Lean- en Six Sigma-technieken waarmee je straks processen op een andere manier kunt analyseren.
 • Je leert hoe je organisaties en processen efficiënter en effectiever inricht, met lagere operationele kosten, een hogere klanttevredenheid en een wendbare organisatie als belangrijkste resultaten.
 • Na de training – met jouw bewijs van deelname of internationaal erkend LSSA-certificaat op zak – manage jij als professionele Lean Six Sigma Black Belt met gemak complexe doorbraakprojecten. Ook ondersteun je de verbeterteams in je organisatie met jouw kennis van Lean- en Six Sigma-technieken.

 

Lean Six Sigma Black Belts zijn verantwoordelijk voor het managen van complexe doorbraakprojecten en het ondersteunen van verbeterteams met Lean en Six Sigma technieken.

Lean Six Sigma Black Belts werken zowel aan het verbeteren van processen als in complexe datagedreven projecten. De Lean Six Sigma Black Belt beheerst alle Lean-technieken en daarnaast ook statistische en geavanceerde analytische Six Sigma technieken.

Black Belts zijn als programmamanager verantwoordelijk voor het managen van een Lean Six Sigma transitie, complexe doorbraakprojecten of het aansturen van een aantal verbeterteams waarvan de teamleden bestaan uit Green Belts of vakinhoudelijke experts. De scope van een Black Belt project is vaak afdelingsoverschrijdend. Vaak worden Black Belts fulltime toegewezen aan doorbraakprojecten of aan een transformatieprogramma. Indien een organisatie geen Master Black Belt in dienst heeft, kan de Black Belt deze rol vervullen. We besteden in deze Black Belt training dan ook veel aandacht aan coaching, intervisie en verandermanagement.

Voor de toepassing van de Six Sigma technieken maken we gebruik van Minitab.

 

Voor wie

De Lean Six Sigma Black Belt opleiding wordt veel gevolgd door projectmanagers, afdelingsmanagers, (business) consultants en proceseigenaren. Deelnemers komen uit veel verschillende sectoren. Deze training wordt veel gevolgd door engineers of data scientisten. Het opleidingsniveau voor deze training is HBO/HBO+.

 

Doelstelling Lean Six Sigma Black Belt training

Na deze training beschik je als Black Belt over een uitgebreide set aan Lean en Six Sigma technieken om processen op een andere manier te analyseren. Als Black Belt kun je procesprestaties objectiever beoordelen en je bevindingen statistisch onderbouwen. In deze Lean Six Sigma training leer je bovendien hoe je organisaties en processen efficiënter en effectiever kunt inrichten. Dit vertaalt zich in lagere operationele kosten, een hogere klanttevredenheid en een wendbare organisatie.

 

Studiebelasting Lean Six Sigma Black Belt opleiding

Als je de Lean Six Sigma Black Belt opleiding als geheel volgt, duurt deze 16 dagen. Je kunt de opleiding eventueel ook als upgrade volgen als je al eerder een Lean Six Sigma Green Belt training hebt gevolgd. In dat geval duurt de opleiding acht dagen. Klik hier als je de Green to Black Belt upgrade training wilt volgen.

Je haalt het meeste rendement uit de Lean Black Belt training als je na ieder blok de leerstof bestudeert en het volgende trainingsblok alvast doorneemt. Onze vuistregel is 8 uur les is 8 uur voorbereiding en bestudering.

 

Inschrijvingsmogelijkheden

 

Lean Six Sigma Black Belt training nu als Hyflex

De veiligheid en gezondheid van onze cursisten staat bij ons voorop. Daarom worden al onze opleidingen, waaronder de Lean Six Sigma Black Belt training, nu Hyflex (ook wel Hybride genoemd) aangeboden. Dit biedt jou de grootst mogelijke flexibiliteit. Je kunt namelijk per trainingsdag kiezen of je een bepaalde trainingsdag op locatie bijwoont of in de virtual classroom. Lees hier alles over onze Hyflex trainingen.

 

Black Belt Pluspakket

Bij het inschrijven voor deze training, kun je optioneel kiezen voor het Pluspakket. Je krijgt dan een coachingspakket van 12 uur en een voucher voor deelname aan het Lean Six Sigma Black Belt examen. Dit internationale certificeringsprogramma wordt uitgevoerd door de LSSA (Lean Six Sigma Academy) in samenwerking met de Universiteit Twente. Meer informatie vind je onder de ‘Prijs’-tab.

 

Tijdens de opleiding wordt de ‘Lean game’ gespeeld.

In de trainingen speciaal voor de industrie zal hier een vliegtuigfabriek worden gesimuleerd. Voor de Dienstverlening vindt er een ‘office game’ plaats en ook voor de Zorg wordt een reële situatie nagebootst.

 

Inhoud van de Lean Six Sigma Black Belt training

 • Lean Management Principes (Waarde, Flow, Pull, ..)
 • Project Management (Project Charter, DMAIC, ..)
 • Productie Management (TOC, TPM, OEE, SMED, ..)
 • Voice of the Customer & CTQ Flowdown
 • QFD – Quality Function Deployment
 • Process Performance Metrics
 • Process management (PFM, SIPOC, VSM)
 • Verdieping in gebruik van Minitab
 • Problem Solving (8D, Cause & Effect, 5-Why, ..)
 • SPC advanced – Statistical Process Control
 • MSA advanced – Meetsysteemanalyse
 • Process Capability & Performance (Cp, Cpk etc.)
 • Design for Excellence (DFM/A, DfSS, Reliability Eng., Tolerance analysis, ..)
 • DFMEA / PFMEA – Failure Mode & Effect Analysis & Control plan
 • Opzetten en uitvoeren van experimenten mbv Design of Experiments (DOE, RSM, ..)
 • Statistische analyses (Non-normal data, Multiple Regression, Transformaties, ..)
 • Analyseren van attributieve data (Chi-square, Attributive Agreement, ..)
 • Hoshin planning, Project selection & Project tracking
 • CAP – Change Acceleration Process & Human Dynamics
 • Lean simulatie-game, Six Sigma cases & proefexamen

 

Minitab software

Zowel voor het volgen van de Lean Six Sigma Black Belt opleiding als voor het uitvoeren van je project heb je Excel en een licentie van Minitab nodig. Symbol is Minitab Gold partner. Dit houdt in dat je als Lean Six Sigma Black Belt cursist kosteloos een volledige Minitablicentie ontvangt voor de duur van de opleiding.

Symbol is Minitab Gold Partner

 

Andere interessante Lean en Six Sigma trainingen

Na het volgen van deze Lean Six Sigma Black Belt training, kun je doorstromen naar de Lean Six Sigma Master Black Belt training. In de Master classes van deze opleiding gaan we specifiek in op het opzetten en uitrollen van een Lean Six Sigma transformatieprogramma.

 

Webinars en events

We organiseren regelmatig events en webinars waar we jou als Lean Black Belt inspireren met de nieuwste ontwikkelingen en tips voor de toepassing van Lean en Six Sigma in de praktijk. Deze zijn veelal kosteloos voor onze relaties. Op deze pagina vind je een overzicht met de komende events en webinars. Meld je hiervoor gerust aan!

 

Subsidie op training

Voor trainingen zijn er interessante subsidies beschikbaar. Dat is ook het geval voor deze Lean Six Sigma Black Belt training, of je deze training nu incompany of in het open rooster volgt. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor subsidie op deze opleiding, neem dan contact op.

 

Locaties

In het open rooster wordt de Lean Six Sigma Black Belt training o.a. gegeven in Amersfoort en Enschede.

 

Downloads

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van een aantal downloads. Deze bereik je via onderstaande knop.

Lean Six Sigma Black Belt training

Lean Six Sigma Black Belt training

Hieronder vind je een overzicht met de trainingsvarianten en prijzen:

 

Hyflex

EUR 7.995,-

16 dagen klassikaal of virtual classroom

Deze prijs is inclusief:

 • Theorieboek ‘Lean Six Sigma Black Belt’ (Engelstalig)
 • Oefenboek ‘Oefeningen Lean Six Sigma Green & Black Belts’ (Nederlandstalig)
 • Twee Nederlandstalige trainingsmanuals met daarin alle presentaties
 • Templates
 • Volledige Minitablicentie voor de duur van de training
 • Lean game
 • Officieel certificaat van deelname
 • Lunch
 • Webinars en events
 • 100% tevredenheidsgarantie: na 1 dag niet tevreden? Kosteloos annuleren of later starten in een alternatieve training*

 

Pluspakket

EUR1.500,-
Om jouw ontwikkeltraject compleet te maken, bieden wij een pluspakket aan. Je vult je opleiding aan met certificering en project coaching. Je bespaart hiermee tot EUR 1.000,- .Wil je van dit aanbod gebruik maken, vink dan ‘pluspakket’ aan op het inschrijfformulier.

Dit pluspakket bestaat uit:

De geldigheid van het pluspakket is 12 maanden, vanaf de eerste trainingsdag.

(Genoemde prijzen zijn exclusief BTW)

 

Incompany: plan de training als groep binnen je eigen organisatie

Vraag een Lean Six Sigma Black Belt training aan voor incompany 

Deze training kan incompany worden verzorgd. Een incompany training bied je (team/afdeling/organisatie) de mogelijkheid om de training bedrijfsspecifiek te maken, zodat tijdens de training direct de vertaalslag wordt gemaakt tussen de theorie en je eigen praktijk. Neem contact met ons op voor de diverse mogelijkheden.

Wij heten je alvast welkom in onze Lean Six Sigma Black Belt training. Selecteer in onderstaande lijst eerst een datum en locatie. Daarna kun je je gegevens invullen. Voor het aanmelden van meerdere personen dien je voor elke deelnemer dit formulier in te vullen. Je kunt hiervoor echter ook contact opnemen en ons de namen van de deelnemers mailen.

Internationaal erkend certificaat

Voor onze Lean Six Sigma Black Belt training wordt de mogelijkheid geboden om via de LSSA (Lean Six Sigma Academy) een internationaal erkend certificaat te behalen. Het volledige examen omvat een theorie- en een praktijkdeel. Het examen hiervoor wordt afgenomen volgens de richtlijnen van de LSSA. Voor deze examens wordt ook nauw samen gewerkt met de Universiteit Twente. Je kunt naar keuze het examen klassikaal afleggen op één van onze locaties (Amersfoort en Enschede) of op de Universiteit Twente. Het examen wordt schriftelijk afgenomen en zijn zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.

LSSA - Lean Six Sigma Academy

De praktijkprojecten worden beoordeeld door de LSSA. Voor beide elementen (theorie en praktijk) ontvang je een deelcertificaat. Het volledige Lean Six Sigma certificaat vereist een voldoende voor zowel het theoretische als het praktische deel.

Symbol is een zogenaamde ATO (Accredited Training Organization). Je kunt je daarom direct bij ons aanmelden.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over onze certificeringsmogelijkheden? Een uitgebreide toelichting vind je op onze website. Hier kun je je ook inschrijven.

LSSA Lean Six Sigma Black Belt certificaat

Meer over certificering

Andere trainingen en diensten

Dit is een masterclass voor diegenen die al een Lean Six Sigma Green of Black Belt opleiding hebben gevolgd.

Meer informatie

Een evidence-based aanpak om het gewenste houding en gedrag in een organisatie te creëren en te borgen.

Meer informatie

Het Six Sigma vervolg op de Lean Black Belt training.

Meer informatie