Organizational Behavior Management (OBM)

Een evidence-based aanpak om het gewenste houding en gedrag in een organisatie te creëren en te borgen.
3 dagen
Directie, management, HBO / HBO+
Bewijs van deelname
Studiebelasting: 48 uur

Organizational Behavior Management (OBM)

 • Je leert om via een evidence-based aanpak de gewenste houding en gedrag in een organisatie te creëren en te borgen.
 • Na deze OBM Foundation level training heb je handvatten om Lean Six Sigma transformaties succesvol door te voeren

 

Bij de introductie en implementatie van Lean en/of Six Sigma komt altijd ook het veranderkundige aspect aan bod. Sterker nog, om Lean Six Sigma succesvol te kunnen laten renderen is ook de borging van de methodiek in nieuw gedrag en gewoontes noodzakelijk. Mensen zijn al snel geneigd in oud gedrag te vervallen als het nieuwe gewenste gedrag nog geen gewoonte is. En dan dreigt de implementatie op één grote verspilling uit te draaien. Helaas zien we dit in de westerse wereld nogal eens gebeuren. Ten onrechte wordt dan soms geroepen dat Lean Six Sigma niet heeft gewerkt, terwijl tijdens de transformatie verzuimd is voldoende aandacht aan het management en medewerkers te besteden.

Maar hoe krijg je mensen zo ver dat ze oude gewoontes loslaten en een nieuwe manier van werken accepteren? In deze masterclass OBM Foundation Level training leren de deelnemers de basisbeginselen van een wetenschappelijk bewezen methode voor gedragsverandering in organisaties. Hiermee kunnen ze doorbraken realiseren op basis van gewenst gedrag. Deze evidence-based aanpak staat wereldwijd in de wetenschap bekend onder de naam Organizational Behavior Management (OBM). OBM is een methode om het beste in mensen naar boven te halen, waardoor werkplezier en werkprestaties toenemen. Zowel qua filosofie als methodologie sluit deze praktische wetenschap naadloos aan bij Lean en Lean Six Sigma.

 

Voor wie

Dit is een Masterclass bedoeld voor diegenen die benieuwd zijn hoe je gedrag optimaal en meetbaar kunt beïnvloeden om prestaties niet alleen te verbeteren maar ook zo te houden. De training is geschikt voor iedereen die graag eerst een korte kennismaking met het vakgebied van OBM willen krijgen in de basisbeginselen en een stuk theoretische achtergrond. Deze Masterclass is een prima introductie in de toegepaste gedragsanalyse en is een mooie eerste stap naar de Post Graduate opleiding tot Certified OBM Practitioner van de Vrije Universiteit.

Deze training is bedoeld voor directieleden, managers, Champions en (Master) Black Belts. In het transformatieproces hebben zij een belangrijke rol om de mensen te enthousiasmeren en te activeren. Het werken aan het gewenste houding en gedrag zijn hierin essentieel.

 

Doelstelling training Organizational Behavior Management (OBM)

Deze 3-daagse OBM Foundation Level training is een introductie in de wetenschap van OBM. Na het deelnemen aan deze masterclass heb je:

 • Meer begrip over de principes en universele wetmatigheden van menselijk gedrag en het optimaal beïnvloeden daarvan om prestaties in organisaties te ontwikkelen;
 • De basisbeginselen leren kennen over het in stand houden van gedrag in relatie tot het borgen van een Lean of Lean Six Sigma transformaties;
 • Kennis over het specificeren en analyseren van gedrag ten behoeve van het ontwerpen van effectieve interventies;
 • Voldoende basis om interventies te leren ontwerpen en uitvoeren op basis van de OBM-principes.

 

Inschrijvingsmogelijkheden

Direct inschrijven Incompany training

 

Inhoud

 

De volgende onderwerpen komen in de OBM-masterclass aan de orde:

 • Kennismaking deelnemers en inventarisatie van vraagstukken
 • Introductie van de universele principes menselijk gedrag a.d.h.v. één van de geïnventariseerde vraagstukken
 • De 3 valkuilen bij gedragsbeïnvloeding
 • De 4 gedragsveranderingsstrategieën
 • De wetenschap van OBM aan de hand van het bedrijfskundige stappenplan voor prestatieverbetering
 • Oefening op case: het creëren én behouden van bevlogenheid in de organisatie
 • Van Business Case naar Gedragsspecificatie
 • Oefening in Gedragsspecificatie aan de hand van eigen cases
 • Introductie in de Gedragsanalyse
 • Oefening in de Gedragsanalyse aan de hand van eigen cases
 • Plenaire discussie, Lessons learned

 

Niveau

HBO.

 

Duur

3 dagen.

 

Studiebelasting

Doorgaans betekent één uur les, één uur studie. De totale studielast voor deze tweedaagse opleiding bedraagt dan ongeveer 48 uur.

 

Webinars en events

We organiseren regelmatig events en webinars waar we jou als Green Belt inspireren met de nieuwste ontwikkelingen en tips voor de toepassing van Lean en Six Sigma in de praktijk. Deze events zijn veelal kosteloos voor onze relaties. Op deze pagina vind je een overzicht met de komende Lean en Six Sigma events en webinars. Meld je hiervoor gerust aan!

 

De prijs voor deze 3-daagse Organizational Behavior Management training bedraagt € 2.150,-

Deze prijs is inclusief:

 • Nederlandstalige trainingsmanual met daarin alle presentaties
 • Officieel certificaat van deelname
 • Lunches.

(Genoemde prijzen zijn exclusief BTW)

 

Incompany: plan de training als groep binnen je eigen organisatie

Vraag een OBM training aan voor incompany 

Deze training kan incompany worden verzorgd. Een OBM incompany training bied je (team/afdeling/organisatie) de mogelijkheid om de training bedrijfsspecifiek te maken, zodat tijdens de training direct de vertaalslag wordt gemaakt tussen de theorie en je eigen praktijk. Neem contact met ons op voor de diverse mogelijkheden.

 

Maatwerk consultancy

Wil je met ons sparren over wat OBM voor jouw organisatie kan betekenen. Neem dan ook contact met ons op of via 053 – 20 30 240. We komen graag langs en kunnen altijd een maatwerktraject samen met je afstemmen en realiseren. Of laat je gegevens achter in onderstaand formulier. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!

De training kan worden afgerond met een officieel erkend Organizational Behavior Management certificaat van APMG. Dit examen wordt online afgenomen. Via het menu ‘Certificeringen’ en de pagina ‘Organizational Behavior Management (OBM) Certificering‘ kun je je hiervoor inschrijven.

Ook maakt deze training deel uit van de Master Black Belt training. Volgt je deze volledige Master Black Belt training, dan ontvang je het LSSA Master Black Belt certificaat en een Master Black Belt digital badge.

Interesse?

Download dan onze brochure. Vul onderstaand formulier in en je ontvangt direct de downloadlink.

 

Andere trainingen en diensten

Ervaar de industriële revolutie in het land van de rijzende zon en meld je aan voor de studiereis 'Japan 4.0'. Van 10 t/m 19 mei 2024.

Meer informatie

Process Mining

Visualiseren van processen

Dé analysetechniek waarmee de werkelijke processtroom in één oogopslag inzichtelijk wordt gemaakt.

Meer informatie

Verhogen van de test- en vaccinatiesnelheid door het toepassen van Lean-methodiek en technieken.

Meer informatie

Download brochure training OBM (Organizational Behavior Management)

 • * verplicht veld