Concrete resultaten bij Peka Kroef na training Lean (Six Sigma) Green Belt van Symbol

Denk je wel eens na over waar de voorverpakte aardappelschijfjes in de supermarkt vandaan komen? Na het lezen van deze referentie weet je het: uit de fabriek van Peka Kroef in Odiliapeel.
Dit familiebedrijf is al sinds 1970 gespecialiseerd in de verwerking van verse, gekoelde aardappelproducten. Onlangs heeft Symbol voor 10 medewerkers van dit bedrijf een Lean (Six Sigma) training verzorgd.
En de resultaten daarvan zijn te mooi om niet te delen.

Lean training van Symbol

“We hadden zelf al een verbeterteam opgezet om wat uitdagingen in onze fabriek op te lossen. Dat team heeft mooie resultaten geleverd, maar het ontbrak de teamleden nog wel aan kennis van Lean-methodieken. Vandaar dat ik Symbol heb benaderd voor een Lean training, en dan specifiek de Lean (Six Sigma) Green Belt”, vertelt Geert van Dooren, Manager Operations bij Peka Kroef. “Niels Heuthorst, Business Development Manager bij Symbol, kwam toen met de suggestie om de training breder te organiseren dan alleen voor de leden van het verbeterteam. Als je continu wilt verbeteren, moet de hele organisatie immers mee. We hebben dus meerdere mensen benaderd, en zo is een groep van 10 enthousiastelingen ontstaan die de training hebben gevolgd.”

Lean Six Sigma training: een kans

Voorafgaand aan de training heeft Geert met alle deelnemers een intake gehouden. “Ik wilde hen meer vertellen over de training, maar ook over de verwachting vanuit de organisatie. We hebben iedereen namelijk de kans geboden om voor Lean Six Sigma te gaan, maar dat was geen vereiste. Als iemand alleen de Lean-technieken onder de knie wilde krijgen, was dat ook prima.” Symbol-consultant en trainer Arnold Verhagen vult aan: “Wat ik mooi vond, was dat iedereen bij de start de drive had om voor Six Sigma te gaan – ook al zou het misschien moeilijk worden. Door de combinatie van theorie en directe toepassing in de eigen praktijk, heb ik geprobeerd om het zo praktisch mogelijk te maken. Voorafgaand aan de eerste trainingsdag hebben de deelnemers bijvoorbeeld de opdracht gekregen om een eigen onderwerp te bedenken en die mee te nemen naar de training. Ook hebben we veel spellen en oefeningen gedaan.
Uiteindelijk hebben een paar deelnemers gekozen om Lean Six Sigma te doen en heeft een aantal anderen alleen Lean afgerond. En de meeste hebben inmiddels hun certificaat op zak.”

Verder was het een schot in de roos om de Lean training met mensen van verschillende afdelingen te doen – van QA tot productie. Zij kwamen zo van hun eilandje af, wat er nu voor zorgt dat ze elkaar beter weten te vinden.

Geert van Dooren

Manager Operations, PekaKroef

Incompany training Lean Green Belt

Zowel de deelnemers als Geert hebben de training als heel positief ervaren. “Omdat de Green Belt-training in company was, konden we meteen in onze eigen problematiek duiken. Ook hebben de deelnemers technieken geleerd waarmee ze slimmer kunnen werken, denk aan 5S en het werken met dagstarts. Dit soort technieken gaan we de komende tijd uitrollen. En na de training heeft Arnold de deelnemers ook nog individueel gecoacht – heel waardevol. “Zie het als een doktersspreekuur”, vertelt Arnold. “In een 1-op-1-gesprek konden deelnemers mij vragen stellen en mee laten denken over hun verbeterprojecten. In totaal ben ik hiervoor 10 dagen op locatie geweest. Niet iedereen heeft evenveel gebruik gemaakt van de ‘spreekuren’, maar een aantal mensen heeft hierdoor nog net dat stapje extra kunnen zetten.

Verbeterproject met een concreet resultaat

Geert: “Verder was het een schot in de roos om de Lean training met mensen van verschillende afdelingen te doen – van QA tot productie. Zij kwamen zo van hun eilandje af, wat er nu voor zorgt dat ze elkaar beter weten te vinden. De interne communicatie is dus verbeterd – een mooi nevenresultaat. Maar de training heeft ook hele concrete resultaten opgeleverd. Zo heeft één deelnemer een afdeling-overstijgend projectteam opgericht om het waterverbruik van onze hogedrukinstallatie te reduceren. Door de verschillende invalshoeken en inzichten zijn ze in dit verbeterproject met z’n drieën tot een goede oplossing gekomen. En inmiddels is het waterverbruik significant gedaald.”

Businessgedreven continu verbeteren

Zelf heeft Geert in de tussentijd bij Symbol de eendaagse training Champion & (Lean) Leadership gevolgd. “Daardoor zijn we nu meer businessgedreven bezig met continu verbeteren. Ik kijk namelijk welke verbeterprojecten passen bij de organisatiedoelstellingen. Zo past het reduceren van het watergebruik van de hogedrukinstallatie bij onze doelstelling om ons waterverbruik per ton te reduceren. Bij die doelstelling is overigens nog een tweede verbeterproject succesvol afgerond. Een deelnemer aan de training heeft namelijk een machine onder de loep genomen die ineens meer water verbruikte dan voorheen. Hij heeft met verschillende Lean-methodieken het proces van de machine in kaart gebracht, om exact te onderzoeken op welke plekken in de machine én onder welke omstandigheden er meer water wordt verbruikt. Ook hier is het waterverbruik nu significant gereduceerd.

Ambassadeurs van continu verbeteren

Nóg een concreet resultaat is geboekt in een verbeterproject waarin het aantal kilogram is onderzocht dat per manuur wordt geproduceerd. “De productie lag te laag”, vertelt Geert. “Dankzij de toepassing van diverse Lean-technieken worden nu meer kilogrammen per manuur geproduceerd. Dit soort resultaten doen ertoe!” Arnold vult aan: “En op dit moment lopen nog enkele verbeterprojecten. Zo is iemand bezig om de omsteltijd van de ene naar de andere verpakking te verkorten en is een ander bezig om het afvulgewicht in de zakjes nauwkeuriger te krijgen. Een mooi leerpunt voor het MT is in dit traject geweest dat het loont om mensen de vrijheid te geven om zélf aan de slag te gaan. Eerder stuurde het MT medewerkers top-down aan. Nu voelen mensen eigenaarschap: ze mogen meer zelf bedenken hoe ze kunnen bijdragen aan een doelstelling van de organisatie, bijvoorbeeld de efficiency verhogen of het aantal storingen reduceren. Daardoor heeft Peka Kroef nu échte ambassadeurs van continu verbeteren in huis.”

Op zoek naar inspiratie en verbetering?

Wil je meer informatie over de projectaanpak van Symbol? Neem dan contact met ons op via 053 – 20 30 240 of via onderstaand formulier. Wil je jezelf bekwamen in het optimaliseren van processen? Bekijk dan eens onze Lean Green Belt en Lean Black Belt trainingen!