Lean Six Sigma Green Belt training

Als Lean Six Sigma Green Belt werk je zelfstandig of in een team aan het voorspelbaar inrichten van processen m.b.v. Lean en het oplossen van hardnekkige kwaliteitsproblemen m.b.v. Six Sigma.
8 dagen
HBO / HBO+
LSSA Certificaat
Andere info

Lean Six Sigma Green Belt training van Symbol

 

 • In deze Lean Six Sigma Green Belt training word jij opgeleid tot een specialist in het uitvoeren van complexe verbeterprojecten. In die rol verbeter je straks operationele processen én de kwaliteit.
 • Je leert zowel Lean-technieken (waarmee je processen efficiënter kunt inrichten) als Six Sigma-technieken (om de variatie in processen terug te dringen).
 • Na de training – met jouw bewijs van deelname of internationaal erkend LSSA-certificaat op zak – zorg jij als Lean Six Sigma Green Belt specialist in je organisatie voor kortere doorlooptijden, minder fouten en minder afkeur. Dit vertaalt zich in lagere kosten en een hogere klanttevredenheid.

 

Lean Six Sigma Green Belts zijn specialisten in het uitvoeren van complexe verbeterprojecten. Enerzijds werken Lean Six Sigma Green Belts aan het verbeteren van operationele processen. Door de toepassing van Lean-technieken, zoals Value Stream Mapping, worden verspillingen geïdentificeerd en geëlimineerd. Dit leidt tot minder onderhandenwerk en een lagere doorlooptijd. Anderzijds werken Lean Six Sigma Green Belts aan het verbeteren van de kwaliteit. Door de toepassing van Six Sigma technieken wordt de variatie gereduceerd en wordt de capability verhoogd. Dit leidt tot een hogere kwaliteit en minder afkeur.

Het verschil tussen een Lean Green Belt en een Lean Six Sigma Green Belt is dus de kennis die hij of zij opdoet op het gebied van Six Sigma. In deze Green Belt training gaan we in op zowel de Lean-technieken, als op de statistische en analytische Six Sigma technieken. Voor de toepassing van de Six Sigma technieken maken we gebruik van Minitab.

Green Belts werken doorgaans aan het verbeteren van processen binnen een bepaalde afdeling, terwijl Black Belt projecten vaak afdelingsoverschrijdend zijn. Desalniettemin kan de impact van een Green Belt project erg groot zijn en daarmee een significante bijdragen leveren aan de business en aan klanttevredenheid.

 

Voor wie

De Lean Six Sigma Green Belt training wordt veel gevolgd door projectleiders, afdelingsmanagers, proceseigenaren en procesbeheerders. Deelnemers komen uit veel verschillende sectoren. Binnen de industrie wordt deze veel gevolgd door design-, proces- en kwaliteitsengineers. Het opleidingsniveau voor deze training is HBO/HBO+.

 

Doelstelling Lean Six Sigma Green Belt training

Na deze training kijk je als Green Belt anders tegen processen aan. Je kunt overbodige activiteiten identificeren en procesprestaties objectiever beoordelen. Je beheerst de Lean-technieken waarmee je processen efficiënter kunt inrichten en de Six Sigma-technieken om de variatie in processen terug te dringen. Dit leidt tot kortere doorlooptijden en minder fouten en afkeur. fouten kunt reduceren. Dit vertaalt zich in lagere kosten en een hogere klanttevredenheid.

 

Studiebelasting Lean Six Sigma Green Belt training

Deze Green Belt training duurt 8 dagen. Je volgt de training naar keuze klassikaal of virtueel. Je haalt het meeste rendement uit de Green Belt training als je na ieder blok de leerstof bestudeert en het volgende trainingsblok alvast doorneemt. Onze vuistregel is 8 uur les is 8 uur voorbereiding en bestudering. De studiebelasting bedraagt daarmee circa 64 uur.

 

Inschrijvingsmogelijkheden

Direct inschrijven Incompany training

 

Lean Six Sigma Green Belt training klassikaal of virtueel

Onder het tabblad ‘Inschrijven’ kun je de startdatum en locatie selecteren voor je training. Ook bestaat de mogelijkheid om op enkele startdata de training volledig te volgen in de virtual classroom.

 

Green Belt pluspakket

Bij het inschrijven voor deze training, kun je optioneel kiezen voor het Pluspakket. Je krijgt dan een coachingspakket van 12 uur en een voucher voor deelname aan het Lean Six Sigma Green Belt examen. Dit internationale certificeringsprogramma wordt uitgevoerd door de LSSA (Lean Six Sigma Academy) in samenwerking met de Universiteit Twente. Meer informatie vind je onder de ‘Prijs’-tab.

 

Inhoud van Lean Six Sigma Green Belt training

 • Lean Management Principes (Waarde, Flow, Pull, ..)
 • Project Management (Roles & Responsibilities, Project Charter, DMAIC, ..)
 • Voice of the Customer & CTQ Flowdown
 • Process Performance Metrics
 • Process Flow Mapping & SIPOC
 • Problem solving (8D, Cause & Effect, 5-Why, ..)
 • Visualiseren van data m.b.v. Minitab
 • (Pareto, Bar Chart, Pie Chart, Dot Plot, Histogram, Box Plot, Time Series Plot, Scatter Plot)
 • Statistische technieken (Hypotheses, Correlatie, Regressie, ANOVA, Kansberekening, ..)
 • 5S werkplekorganisatie
 • VSM – Value Stream Mapping (Current & Future)
 • SPC – Statistical Process Control
 • MSA – Meetsysteem analyse
 • Cpk – Process Capability & Performance
 • FMEA – Failure Mode Effect Analysis & Control plan
 • DOE – Design of Experiments
 • Kaizen Continu verbeteren / PDCA
 • Lean simulatiegame, Six Sigma case & proefexamen

 

Minitab software

Zowel voor het volgen van de Lean Six Sigma Green Belt training als voor het uitvoeren van je project heb je Excel en een licentie van Minitab nodig. Symbol is een Minitab Gold partner. Dit houdt in dat je als Lean Six Sigma Green Belt cursist kosteloos een volledige Minitablicentie ontvangt voor de duur van de training.

Symbol is Minitab Gold Partner

 

Andere interessante Lean en Six Sigma trainingen

Na het volgen van deze Lean Six Sigma Green Belt training, kun je doorstromen naar een hoger niveau. Hier doe je kennis op over nog meer nuttige en praktische Lean Six Sigma technieken. Denk daarbij aan de volgende trainingen:

 

Webinars en events

We organiseren regelmatig events en webinars waar we jou als Green Belt inspireren met de nieuwste ontwikkelingen en tips voor de toepassing van Lean en Six Sigma in de praktijk. Deze events zijn veelal kosteloos voor onze relaties. Op deze pagina vind je een overzicht met de komende Lean en Six Sigma events en webinars. Meld je hiervoor gerust aan!

 

Subsidies

Voor trainingen zijn er interessante subsidies beschikbaar. Dat is ook het geval voor deze Lean Six Sigma Green Belt training, of je deze training nu incompany of in het open rooster volgt. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor subsidie op deze training, neem dan contact op.

 

Locaties

In het open rooster wordt de Lean Six Sigma Green Belt training o.a. gegeven in Amsterdam, Amersfoort, Groningen, Eindhoven en Enschede.

De Green Belt training wordt ook veel als incompany training gegeven, waarbij verbeterprojecten in de eigen organisatie onderdeel zijn van het trainingsstraject.

 

Downloads

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van een aantal downloads. Deze bereik je via onderstaande knop.

Lean Six Sigma Green Belt training

Lean Six Sigma Green Belt training

Hieronder vind je een overzicht met de Lean Six Sigma Green Belt trainingsvarianten en prijzen:

 

Klassikaal of Virtual classroom

EUR3.995,-
8 dagen klassikaal of virtual classroom (online)

Deze prijs is inclusief:

 • Theorieboek ‘Lean Six Sigma Green Belt’ (Nederlandstalig)
 • Oefenboek ‘Oefeningen Lean Six Sigma Green & Black Belts’ (Nederlandstalig)
 • Nederlandstalige trainingsmanual met daarin alle presentaties
 • Templates
 • Trial version Minitab
 • Lean game
 • Officieel certificaat van deelname
 • Lunch (bij de klassikale variant)
 • Inspiratiedagen

(Genoemde prijzen zijn exclusief BTW)

 

Pluspakket

EUR1.000,-
Om jouw ontwikkeltraject compleet te maken, bieden wij een pluspakket aan. Je vult je training aan met certificering en project coaching. Je bespaart hiermee tot EUR 1.000,- .Wil je van dit aanbod gebruik maken, vink dan ‘Pluspakket’ aan op het inschrijfformulier.

Dit pakket bestaat uit:

De geldigheid van het pluspakket is 12 maanden, vanaf de eerste trainingsdag.

 

Incompany: plan de training als groep binnen je eigen organisatie

Vraag een Lean Six Sigma Green Belt training aan voor incompany 

Deze training kan incompany worden verzorgd. Een Lean Six Sigma Green Belt incompany training bied je (team/afdeling/organisatie) de mogelijkheid om de training bedrijfsspecifiek te maken, zodat tijdens de training direct de vertaalslag wordt gemaakt tussen de theorie en je eigen praktijk. Neem contact met ons op voor de diverse mogelijkheden.

Wij heten je alvast welkom in onze Lean Six Sigma Green Belt training. Selecteer in onderstaande lijst eerst een datum en locatie. Daarna kun je je gegevens invullen. Voor het aanmelden van meerdere personen dien je voor elke deelnemer dit formulier in te vullen. Je kunt hiervoor echter ook contact opnemen en ons de namen van de deelnemers mailen.

Internationaal erkend LSSA certificaat

LSSA - Lean Six Sigma AcademyVoor onze Lean Six Sigma Green Belt training wordt de mogelijkheid geboden om via de LSSA (Lean Six Sigma Academy) een internationaal erkend certificaat te behalen. Het volledige examen omvat een theorie- en een praktijkdeel. Het examen hiervoor wordt afgenomen volgens de richtlijnen van de LSSA.

De theorie-examens worden klassikaal en schriftelijk afgenomen op één van onze locaties (Amersfoort, Enschede). Daarnaast heeft Symbol een unieke samenwerking met de Universiteit Twente. Ook hier kan het examen plaats vinden.

Voor grotere groepen kun je contact met ons opnemen om de examens incompany af te nemen.

Alle examens zijn zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. Je kunt dit op het inschrijfformulier aangeven. Indien je je wilt aanmelden voor een examentraining of indien je een laptop met Minitab tijdens het examen wilt huren, dan kun je dat aangeven op het inschrijfformulier.

De praktijkprojecten worden beoordeeld door de LSSA. Voor beide elementen (theorie en praktijk) ontvang je een deelcertificaat. Het volledige Lean Six Sigma certificaat vereist een voldoende voor zowel het theoretische als het praktische deel.

Symbol is een zogenaamde ATO (Accredited Training Organization). Je kunt je daarom direct bij ons aanmelden.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over onze certificeringsmogelijkheden? Een uitgebreide toelichting vind je op onze website. Hier kun je je ook inschrijven.

Lean Six Sigma Green Belt certificaat LSSA & Universiteit Twente

Meer over certificering

Andere trainingen en diensten

Dit is een masterclass voor diegenen die al een Lean Six Sigma Green of Black Belt opleiding hebben gevolgd.

Meer informatie

Een evidence-based aanpak om het gewenste houding en gedrag in een organisatie te creëren en te borgen.

Meer informatie

Het Six Sigma vervolg op de Lean Black Belt training.

Meer informatie