Van strategie tot uitvoering: young professional aan de slag bij BMI Nederland

BMI Nederland is onderdeel van BMI Group, een wereldwijde toonaangevende producent en leverancier van bouwmaterialen voor hellende en platte daken. BMI Group is medio 2017 ontstaan door de samenvoeging van Braas Monier (dakpannen) en Icopal (bitumen en kunststof dakbanen). Met deze fusie is de grootste producent van dakbedekkingssystemen voor platte en hellende daken in Europa ontstaan.

BMI Nederland zet momenteel een young professional van Symbol in om een PFMEA uit te voeren. In gesprek met Ron Blokland, Plant Manager bij BMI Monier locatie Woerden, en young professional Mathijs Rietveld.

“Onze dakpannenfabriek in Woerden is een ambachtelijke werkomgeving waar veel mensen al jarenlang werken”, vertelt Ron. “Hóe zij dat werk doen, ging tot voor kort vooral op basis van ervaring – ons productieproces was nog nooit op papier gezet. Daar wilde ik verandering in brengen, want als er niets op papier staat is het moeilijk om het gesprek met elkaar aan te gaan. Daarnaast vormt het een risico wanneer mensen uitstromen. Bovendien zijn wij sinds een aantal jaren aan het transformeren naar procestechnologische fabriek in plaats van een ervaringsfabriek én is er een belangrijke ERP-migratie op komst. Reden genoeg dus om ons productieproces van begin tot eind in kaart te brengen. En daarvoor heb ik Symbol ingeschakeld.”

 

“De combinatie van strategie en uitvoering vind ik heel prettig”

“Zelf ben ik Black Belt Lean Six Sigma en weet ik procesdata goed in te zetten voor verbetertrajecten, maar voor een opdracht van deze grootte had ik simpelweg geen tijd. En de mensen in de fabriek zijn natuurlijk goed in hun werk, maar niet in het op papier zetten van wát ze dan precies doen en waarom. Zodoende heb ik Symbol benaderd”, gaat Ron verder. “Het mooie van Symbol vind ik dat ze door de wol geverfd zijn en daardoor vanuit een ander perspectief met een oplossing komen – een oplossing waar je zelf niet zo snel aan gedacht had. Zo stelden ze mij voor om een Process FMEA (PFMEA) te maken. Dat leek mij in eerste instantie wat overdone, maar de methodiek bleek juist perfect aan te sluiten. Door het maken van een Process FMEA worden de gevolgen en de impact van mogelijk falen van een product of proces onderzocht. Zo kunnen in een vroeg stadium preventieve of detective maatregelen getroffen worden om falen te voorkomen of de juiste maatregel te treffen. Vervolgens konden ze me ook nog koppelen aan een gemotiveerde young professional om die PFMEA uit te voeren. Die combinatie van strategie en uitvoering is heel prettig.”

 

Product van klei tot dakpan gevolgd

De young professional die nu bij BMI Nederland wordt ingezet, is Mathijs Rietveld. “Met een veiligheidscap op en een hesje en veiligheidsschoenen heb ik het product van klei tot dakpan gevolgd. Door mensen over hun werk te laten vertellen, vragen te stellen en mee te kijken, heb ik iedere stap in het productieproces vastgelegd. Wat gebeurt er wanneer, door wie en waarom? Daar heb ik vervolgens een procesflow van gemaakt: een schematische weergave van alle processen in de fabriek – de perfecte input voor de PFMEA. Met een PFMEA voorkom je namelijk product- of procesproblemen door van alle stappen in het proces risicoanalyses te maken. Ik kijk dus bij alle stappen wat er fout kan gaan, hoe groot dit risico is en wat er moet gebeuren om dit risico in te perken.”

 

Ondersteuning door senior consultants

Mathijs vertelt dat hij bij BMI Nederland een hele zelfstandige rol heeft. “In vorige opdrachten werkte ik vooral in projectteams – nu kan ik mijn eigen pad bewandelen en ben ik mijn eigen projectmanager. Ook staan ze hier open voor mijn ideeën en suggesties – ik heb zelfs gepresenteerd aan het MT. Ik vind het leuk om te merken dat mijn input als young professional gewaardeerd wordt.” Ron is dan ook erg tevreden over Mathijs, en over het young professional-programma in het algemeen: “Mijn ervaringen zijn heel goed. Mathijs voert zelfstandig gesprekken met onze mensen in de fabriek, maar brengt ook de kennis en kunde mee om het proces te begeleiden en de daadwerkelijke PFMEA te maken. En wat ik ook fijn vind, is dat hij goed ondersteund wordt door senior consultants van Symbol. Zo’n senior kijkt met een frisse blik en geeft gericht advies vanuit jarenlange ervaring. Die achtervang is voor Mathijs én voor ons een goede aanvulling.”

 

Duidelijke afspraken op papier

Inmiddels zit de opdracht van Mathijs er bijna op. Ron vertelt: “De vervolgstap is het uitschrijven van procedures die we kunnen gebruiken tijdens de onboarding van nieuwe medewerkers. Dankzij de PFMEA kunnen we voor alle stappen in ons productieproces duidelijke afspraken op papier zetten, op basis waarvan we mensen kunnen opleiden en uiteindelijk ook beoordelen. Ik denk dat dit gaat zorgen voor een verandering in mentaliteit op de werkvloer, maar dat we dit ook terug gaan zien in een verminderd aantal klachten. Je kunt immers pas verbeteren als er afspraken zijn vastgelegd en geborgd.”

Ook interesse in een young professional?

Heeft jouw organisatie net als BMI Nederland tijdelijk extra ondersteuning nodig in het realiseren van specifieke doelstellingen? Lees dan alles over het werken met een young professional van Symbol of neem direct contact op.