Problem Solving

Heb je last van logistieke of technische problemen waar de afdeling zelf niet uit kan komen? Dan kunnen onze ervaren Black Belts hierin doorbraken forceren. Hierin werken zij samen met de experts binnen de organisatie. Onze Black Belts kijken anders naar problemen en komen met oplossingen die gebaseerd zijn op keiharde data.

Een logistieke doorbraak realiseren m.b.v. Lean

We doen de dingen zoals we ze al jaren doen… En tegelijkertijd weten we erg weinig wat collega’s, die ook al jarenlang in hetzelfde proces werken, eigenlijk precies doen. Klanten verwachten dat er steeds sneller geleverd wordt en directies willen dat er steeds efficiënter gewerkt wordt. Maar hoe gaan we dat realiseren?
Onze Lean Black Belts zijn in staat om hier doorbraken in te realiseren. Allereerst wordt duidelijk gemaakt over welk proces en welke afdeling het gaat. Vervolgens wordt samen met het team de waardestroom in kaart gebracht. Dit kan bijvoorbeeld met een Spaghetti diagram, Makagami (Brown paper) of Value Stream Map. Als er historische data aanwezig is, passen we Process Mining toe. Het is altijd weer interessant om te zien dat door het toepassen van dit soort technieken ineens inzichtelijk wordt gemaakt hoe processen daadwerkelijk lopen.
De Lean Black Belt is in staat om met oplossingen te komen in zowel kantooromgevingen als in industriële omgevingen. De oplossing wordt vaak gevonden in een andere manier van werken. Het samen met de medewerkers bepalen van deze andere manier van werken vergt skills op het gebied van verandermanagement.
Soms is automatisering de oplossing. Denk daarbij aan ‘Robotic Process Automation’ (RPA), een manier om repeterende handmatige processen door een robot (software tool) te laten uitvoeren.

Een technische doorbraak realiseren m.b.v. Six Sigma

Soms zijn problemen erg hardnekkig en is er last van veel uitval of klantklachten. De experts binnen de organisatie hebben al verschillende dingen geprobeerd, maar het probleem komt telkens terug. “Hoe zou een externe persoon dit probleem kunnen oplossen als onze eigen experts er zelf niet uitkomen?” En toch laten onze ervaren Lean Six Sigma Black Belts keer op keer zien dat zij wel tot een doorbraak kunnen komen.
Dat komt omdat zij het (vaak technische) probleem op een heel andere manier benaderen. De gestructureerde Six Sigma DMAIC-roadmap is de projectmatige aanpak die gevolgd wordt. Daarin kijken zij vooral naar de data die gekoppeld kan worden aan het proces of het probleem. Deze datagedreven benadering werkt echt! De Six Sigma Black Belt put daarbij uit een enorme toolbox met data science technieken. Denk daarbij aan ‘MeetSysteem Analyse’ (MSA), ‘Design of Experiments’ (DOE), ‘Reliability Analyse’ of ‘Predictive Analytics’ (CART, MARS, Random Forests en TreeNet). De enige voorwaarde is dat er data aanwezig is of verzameld kan worden.

Natuurlijk doet de Black Belt dit niet alleen. Tenslotte heeft hij een beperkte productkennis en dit is een wezenlijk onderdeel in een doorbraakproject. De Black Belt zal daarom een team formeren met experts van de organisatie zelf. Dit kunnen mensen zijn van R&D, process engineering of medewerkers van de werkvloer.

DMAIC graph explained

Problem Solving bij DSM

Ons succesverhaal bij DSM illustreert de impact van gerichte probleemoplossingstechnieken binnen een industriële omgeving. Onze methodiek heeft geleid tot significante verbeteringen die niet alleen financiële winsten opleveren, maar ook operationele efficiëntie verhogen.

 

Resultaten:
✅ Kostenbesparing van 750.000 euro.
✅ Doorlooptijd verkort met 40%.
✅ Meer rust en duidelijkheid binnen de organisatie.

mensen gecertificeerd in Lean Six Sigma

organisaties op een hoger niveau gebracht

jaar blijvende impact

Verbeter je organisatie met Problem Solving

Realiseer blijvende verbeteringen en tackle complexe uitdagingen met onze gestructureerde probleemoplossingsmethoden. Onze aanpak stelt jouw organisatie in staat om zowel significante als subtiele knelpunten effectief aan te pakken. Door deze aanpak leert jouw team niet alleen problemen te identificeren en op te lossen, maar ook preventieve maatregelen te implementeren die bijdragen aan het bereiken van financiële en operationele doelstellingen.

symbol - kantoor - lean transformatie

Samen tot een oplossing komen

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen over hoe wij jouw organisatie kunnen helpen bij het effectief oplossen van problemen? Vul dan het contactformulier in. Eén van onze probleemoplossingsexperts zal dan contact met je opnemen. We kijken ernaar uit om jouw vragen te beantwoorden en te bespreken hoe we jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het realiseren van blijvende verbeteringen.