Young professional aan de slag bij NTS Norma: een succesverhaal

Jaarlijks selecteert Symbol vijf junior consultants die met Symbol Academy hun startende carrière een boost geven. Deze young professionals volgen trainingen om zichzelf te ontwikkelen, worden door een lead consultant begeleid én gaan in de praktijk aan de slag.

​NTS Norma is een hightech eerstelijns toeleverancier die complete mechatronische systemen ontwerpt, produceert en samenstelt. De kernkracht van het Hengelose bedrijf zit in de ruime ervaring op het gebied van ultraprecisie activiteiten. “We werken op de grens van de maakbaarheid, nauwkeurig tot op duizenden van millimeters. Die nauwkeurigheid zorgt ervoor dat we triple A-klanten als bijvoorbeeld ASML kunnen bedienen. Voor vrijwel iedere machine die daar de deur uit gaat, leveren wij ultraprecieze delen”, vertelt Kees Looijenga, Manager Quality and Business Improvement bij NTS Norma. “Kwaliteit is daarbij bijzonder belangrijk – het is één van de speerpunten in onze bedrijfsvoering én voor onze klanten. Een young professional van Symbol, Tom Kamp, helpt ons nu om op dat gebied nóg meer slagen te maken.”

 

Gespannen arbeidsmarkt

Tom Kamp

Tom Kamp

Omdat het in de meeste functies vrij lang duurt voordat een nieuwe medewerker volledig ingewerkt is, kiest NTS Norma het liefst voor vaste medewerkers. Maar helaas is het in deze gespannen arbeidsmarkt zeer moeilijk om bepaalde openstaande vacatures in te vullen. Kees: “Dat was bijvoorbeeld het geval voor de functie van Quality Engineer. Hiervoor dacht ik al vrij snel aan Symbol, het bedrijf waar we al veel vaker naar tevredenheid mee hebben samengewerkt. Eén van mijn contactpersonen bij Symbol had me namelijk al eens over het young professional programma verteld. Al binnen een paar gesprekken was het rond: Tom versterkt ons team nu voor zes maanden – en daar zijn we ontzettend blij mee!”

 

Verbeterprojecten, een bewuste keuze

Omdat het zoals gezegd veel tijd kost om iemand volledig in te werken, heeft Kees er samen met Symbol voor gekozen om Tom niet op operationele werkzaamheden in te zetten. “Het kost veel tijd om bijvoorbeeld onze tekeningen, producten en specificaties van klanten te leren kennen – zonde van de zes maanden die Tom bij ons is. Daarom is hij heel bewust ingepland op projecten waar weinig inwerktijd voor nodig is, namelijk verbeterprojecten. Voor een Quality Engineer zijn dit meteen de krenten in de pap, dus voor Tom is het ook een mooie kans om hiermee aan de slag te gaan.”

 

Implementatie van oZone

Tom werkt aan twee belangrijke projecten: de implementatie van een online applicatie voor competentiemanagement en e-learning én de implementatie van proces-FMEA’s. Hij vertelt: “oZone is een online leeromgeving waarin medewerkers (verplichte) trainingen kunnen volgen, maar waarin we ook direct kunnen toetsen of zij daadwerkelijk de kennis tot zich hebben genomen. Hun voortgang is ook zichtbaar voor hun manager: leidinggevenden kunnen in de applicatie zien of in hun team de juiste kennis aanwezig is, zodat ze hier eventueel op kunnen bijsturen. Dat is belangrijk, want als mensen niet de juiste kennis in huis hebben of als kennis niet up-to-date is, zorgt dat voor een productierisico. Het is mijn taak om oZone in te richten, maar ook om het werken met de applicatie organisatorisch in te bedden. Want ook na mijn vertrek moet het natuurlijk nog volop gebruikt worden.”

 

Standaard werkwijze voor proces-FMEA’s

“Daarnaast houd ik me bezig met het implementeren van proces-FMEA’s”, vertelt Tom verder. “NTS Norma had hier al wat voor in de kinderschoenen staan, maar ze wilden er veel meer structuur aan geven. Het is mijn opdracht om afspraken vast te leggen, riscio’s in te schatten en instructies te schrijven. Zo ontstaat een standaard werkwijze voor het uitvoeren van proces-FMEA’s, inclusief een database van standaard risico’s die ze daarbij kunnen gebruiken. Gaaf dat ik met beide projecten straks écht iets achterlaat.”

 

Beide projecten goed op stoom

Kees is erg tevreden over het werk van Tom. “Met Tom hebben we iemand in huis gehaald die echt van de hoed en de rand weet. Daardoor zijn de twee projecten goed op stoom gekomen en zijn er ook al mooie successen behaald. Daar speelt natuurlijk ook bij mee dat Tom wordt ingezet op expliciete verbeterprojecten en dat hij niet belast is met operationele zaken. Hij wordt dus niet gestoord door ongeplande activiteiten, denk aan klanten die bellen, en dat zorgt voor snelheid en focus. Voor mij is dit een belangrijke learning: ook voor andere verbeterprojecten kan het goed zijn om collega’s gedurende het project af te zonderen om het werk sneller gedaan te krijgen.”

 

Een win-win-win

Voor Tom is werken als young professional bij Symbol een mooie kans om snel door te ontwikkelen. “Ik vind het prettig om in een high tech bedrijf te werken dat zó nauwkeurig producten maakt – dat had ik nog niet eerder gezien. Ik zie van dichtbij hoe processen in zo’n bedrijf lopen en wat het betekent om aan een partij als ASML te leveren, en dat is heel waardevol. Ook vind ik het heel leuk om kritisch naar processen te kijken en te kijken wat er slimmer kan, en daar is dit de perfecte opdracht voor. En naast mijn werk bij NTS Norma leer ik tijdens events en trainingen van de andere young professionals in Symbols programma én tijdens bedrijfsevenementen van meer ervaren Symbollers. Voor mij is dit een perfecte combinatie: een win-win-win.”

 

Ook interesse in een young professional?

Heeft jouw organisatie net als NTS Norma tijdelijk extra ondersteuning nodig in het realiseren van specifieke doelstellingen? Lees dan alles over het werken met een young professional van Symbol of neem direct contact op.