SMART Industry / Industry 4.0

Voor alle medewerkers die zich bezig houden met productontwikkeling, engineering of productie en die willen weten wat SMART Industry kan betekenen voor hun organisatie.
1 dag
HBO / HBO+
Geen
Andere info
 • Een eendaagse mastclass voor iedereen die wil onderzoeken wat Smart Industry voor hun organisatie kan betekenen.
 • In deze masterclass komen alle nieuwe technieken en ontwikkelingen voorbij.
 • Na deze training ben je bekend met de onderlinge samenhang van de verschillende elementen van SMART Industry en kun je de inzichten verweven in de strategie van je organisatie.

 

Momenteel staan we aan het begin van de vierde industriële revolutie, ook wel ‘SMART Industry’ genoemd, of ‘Industry 4.0’, zoals deze revolutie in Duitsland wordt genoemd. In samenwerking met Smart Industry partners is een eendaagse masterclass ontwikkeld die deelnemers de mogelijkheid biedt om basiskennis op te doen over de verschillende SMART Industry elementen. Tijdens deze training wordt ingegaan op de onderlinge samenhang van de verschillende elementen

Om ook in de toekomst succesvol te zijn, speelt de snelheid waarop de organisatie zich kan aanpassen een cruciale rol. Het aanpassingsvermogen is niet alleen afhankelijk van de technologische innovatie, maar daarnaast ook van het aanpassingsvermogen van medewerkers. Om het tempo van verandering bij te houden zullen medewerkers zich constant moeten blijven ontwikkelen.

 

Voor wie

Deze training is bedoeld voor iedereen (managers, engineers en projectleiders) die zich bezig houden met visie en strategie, of met productontwikkeling en productie. Wil jij weten wat SMART Industry of Industry 4.0 kan betekenen voor jouw organisatie, dan biedt deze training daarin een belangrijke eerste stap.

 

Doelstelling

De introductie zal bestaan uit een kennismaking met de deelnemers. Waarom zitten we hier? Wat willen we leren? Hoe denken we dat de toekomst van manufacturing eruit zal zien? We gaan in op de geschiedenis van de vier industriële revoluties en op de verschillende elementen van Smart Industry waaronder Smart Product Development, Mass Customization, Digital Factory, Cyber Physical systems en Operational Management 4.0. Verder kijken we naar de ontwikkeling van de medewerkers op dit gebied (Future way of working), waaronder nieuwe functies, competentie-ontwikkeling en het transformatie proces.

Na deze masterclass heb je kennis gemaakt met veel nieuwe technieken en ontwikkelingen. Daarmee biedt het handvatten om de visie en strategie voor de organisatie vorm te geven en inzicht over de toekomst van productie.
.

 

Trainingsmogelijkheid

Direct inschrijven

 

Inhoud van de training

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

Smart Product Development

Het produceren van de producten voor de toekomst begint bij het ontwerpproces. Welke producten maken we momenteel en welke producten zullen we in de toekomst nog steeds ontwikkelen? Welke kansen en bedreigingen zien we? De klassieke waardestrategieën Product Leadership, Operational Excellence en Customer Intimacy smelten samen tot één gemeenschappelijke waardestrategie, Product Life Cycles worden steeds korter en Sustainability worden steeds belangrijker.

 • Competitive strategies / Smart Industry Canvas
 • Agile product development
 • Digital Twin
 • Eco-Design / Sustainability

 

Mass Customization

Het speelveld is de laatste decennia verandert van een lokale naar een landelijk en ondertussen naar een globale markt. Tegelijkertijd veranderen de eisen en verwachtingen van consumenten: producten worden steeds meer klantspecifiek. Consumers veranderen in ‘Prosumers’. Door de koppeling van internet en productie in SMART Factories, kan de Prosumer direct invloed uitoefenen op het productieproces. Bestellingen van Prosumers worden direct verwerkt in het ontwerpproces en productieplanning.

 • Prosumers (Customer Interface)
 • Adaptive manufacturing
 • 3D printing & Direct Metal Laser Sintering (DMLS)

 

Digital Factory          

Machines, goederen en onderdelen communiceren onderling over planning, bewerking en grondstoffen die nodig zijn. Industrial Internet of Things (IIoT) is een manier om de productie digitaal te transformeren. Industrial IoT gebruikt een netwerk van sensoren om kritieke productiegegevens te verzamelen. IIoT maakt gebruik van de Cloud om deze gegevens op te slaan en gebruikt software om data om te zetten in performance dashboards. Nieuwe technieken en software om deze data te analyseren te interpreteren komen beschikbaar.

 • IoT (Internet of Things)
 • Sensors
 • Data warehousing (SCADA / MES)
 • Big Data (Cloud / Remote access)
 • Data analytics (Python; R; Minitab; JMP; …)

 

Cyber Physical systems        

De fabriek van de toekomst bestaat uit intelligente zelflerende robots. Deze zogenaamde ‘Cyber Physical Systems’ zijn Lego-stenen die allemaal in elkaar passen en met elkaar communiceren. Machines zijn zelf ‘klant’ en roepen grondstoffen en onderhoud af wanneer nodig. Elk product is uniek geïdentificeerd waardoor op elke bewerkingslocatie duidelijk is welke bewerking het product moet ondergaan. Verschillende type producten staan op dezelfde productielijn en kunnen verschillende bewerkingen ondergaan. Veilige ‘Cobots’ werken samen met operators in dezelfde lijn.

 • Machine Vision
 • Cobots
 • Connected Automation
 • Cyber Physical systems
 • Self-learning equipment (Machine learning)

 

Operational Management 4.0         

Organisaties zullen moeten presteren op het hoogste niveau van Operationele Excellence en continu bezig zijn met het verbeteren van processen. Het toepassen van Lean, Six Sigma en Smart maintenance dragen bij aan het reduceren van variatie en het verhogen van de proces capability en voorspelbaar onderhoud. In deze modules zullen we een aantal onderdelen behandelen die in de nabije toekomst hun intrede zullen maken in producerende bedrijven in het aansturen van de operationele processen.

 • Warehouse Execution System (WES)
 • Performance management (Active Cockpit / Power BI)
 • Process Mining
 • Predictive Maintenance
 • Augmented reality
 • Plant & Process Simulation

Materiaal

De training voorziet in hand-outs voor elke deelnemer.

 

Niveau

HBO / HBO+

 

Duur

1 dag

De kosten voor de opleiding bedragen € 695,- (exclusief BTW) per deelnemer. U kunt, afhankelijk van de branche waarin u werkzaam bent, in aanmerking komen voor diverse subsidies.

Deze prijs is inclusief:

 • Hand-outs
 • Officieel certificaat van deelname
 • Lunch

 

Incompany: plan de training als groep binnen je eigen organisatie

Vraag een training aan voor incompany 

Deze training kan incompany worden verzorgd. De training wordt dan afgestemd op de organisatie, zodat tijdens de training direct de vertaalslag wordt gemaakt tussen de theorie en je eigen praktijk. Neem contact met ons op voor de diverse mogelijkheden.

 

Informatie aanvragen over deze masterclass?

Vul dan onderstaand fomulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Deze training maakt deel uit van de Master Black Belt training. Volgt je deze volledige 7-daagse Master Black Belt training, dan ontvang je het LSSA Master Black Belt certificaat en een Master Black Belt digital badge.

Andere trainingen en diensten

Dit is een masterclass voor diegenen die al een Lean Six Sigma Green of Black Belt opleiding hebben gevolgd.

Meer informatie

Een evidence-based aanpak om het gewenste houding en gedrag in een organisatie te creëren en te borgen.

Meer informatie

Het Six Sigma vervolg op de Lean Black Belt training.

Meer informatie