Design for Excellence

‘Design for Excellence’ (DfX) is een methode om concurrent engineering te introduceren, de methode waarbij engineering activiteiten parallel gedaan worden met als doel om productiviteit en productkwaliteit te verhogen. Onder de noemer ‘Design for X’ wordt een breed scala aan specifieke ontwerprichtlijnen samengevat, waaronder Design to Cost, Design for Manufacturing, Design for Assembly, Design for Serviceability enz.

Het principe van Design for Excellence kan door iedereen op elk moment worden toegepast. Het is een ontwerpprincipe. Op een hoger niveau wordt vaak ‘Design for Six Sigma’ (DfSS) toegepast. DfSS biedt een aantal specifieke tools en technieken. Omdat veel van deze technieken complex zijn, wordt DfSS vaak uitgevoerd door Black Belts, Reliability engineers en in sommige gevallen door Green Belts.

‘Design for Six Sigma’ (DfSS) is een systematische aanpak en toepassing van een aantal krachtige instrumenten tijdens het innovatieproces van nieuwe producten of systemen. Nieuwe producten vertonen vaak problemen tijdens de productintroductie. Nieuwe producten en diensten hebben doorgaans een verhoogd risico op problemen en verstoringen als ze op de markt worden geïntroduceerd. Het is niet ongebruikelijk dat een nieuw automodel of een nieuw smartphonemodel kort na de introductie kinderziektes vertoond. Dit is een logisch gevolg van een innovatie waarin veel zaken ‘nieuw’ zijn. ‘Design for Six Sigma’ heeft als doelstelling om vanaf de marktintroductie direct te presteren op een Six Sigma kwaliteitsniveau.

Volgens Bob Galvin (voormalige CEO van Motorola) is procesverbetering nodig als gevolg van een ineffectief ontwerpproces. Het is veel beter en goedkoper om problemen te voorkomen dan ze op te lossen. De doelstelling van DfX en DfSS is om een innovatie veel eerder in een gecontroleerde en beheerste toestand te brengen en problemen bij de marktintroductie te minimaliseren.

“Als ik ooit weer met een Six Sigma initiatief zou beginnen,
zou ik mij richten op het ontwerp in plaats van op de productie.”

Uitgangspunten voor een DfSS-project zijn de meest kritische klantspecificaties, functionele eisen en de grootste risico’s in het ontwikkelproces. De meest kritische klantspecificaties en functionele eisen zijn vaak het resultaat van een ‘Quality Function Deployment’ (QFD) en de grootste risico’s zijn vaak de uitkomst van een Design-FMEA. Een innovatieproject kan meerdere kritische specificaties en meerdere risico’s bevatten. Eén innovatieproject kan daarom meerdere DAMDV-projecten initiëren.

Design for Six Sigma volgt een andere roadmap dan de reguliere Six Sigma DMAIC-roadmap. Een veelgebruikte roadmap is de DMADV-roadmap, dat staat voor Define, Measure, Analyze, Design en Verify. Terwijl de DMAIC wordt toegepast in doorbraakprojecten om bestaande problemen op te lossen, wordt de DMADV toegepast in innovatieprojecten om problemen te voorkomen.

Vraag informatie of een offerte aan