Janssen de Jong bouw Hengelo: We rijden graag voorin het Lean-peloton mee

Janssen de Jong bouw Hengelo schakelde in de zomer van 2013 Symbol Bouw in. “We werden getriggerd door de Lean-werkwijze en wilden daar zelf ook mee aan de slag”, geeft bedrijfsleider Jurgen van het Erve aan. “Het is niet onze bedoeling om koploper op het gebied van Lean te worden, maar we rijden wel graag voorin het peloton mee.”

Er werd eerst gekozen voor een projectmatige aanpak. “Het ging om 108 woningen in Driebergen. In dit project pasten we met hulp van Lucas Keijzer van Symbol Bouw de beginselen van Lean toe. Daarbij valt te denken aan een Lean-planning, dagstartbesprekingen en een stukje bouwplaats-Lean.” Lees verder hieronder.

Sneller bouwen met meer commitment

De resultaten logen er niet om. “We hebben het project in zeer korte tijd gerealiseerd. Zonder Lean was dit niet mogelijk geweest.” Jurgen noemt Lucas zijn ‘leancoach’. “Hij heeft de eerste Lean-sessies begeleid en we voeren samen regelmatig coachingsgesprekken. De klik met Lucas is heel goed. Hij heeft heel veel kennis van Lean en daarnaast is hij organisatorisch en qua aansturing van mensen ook erg goed. Ik spar graag en regelmatig met hem.”

Mede dankzij Symbol Bouw heeft Janssen de Jong bouw Hengelo flink wat stappen gezet. Wat projectmatig is ingezet, is inmiddels bedrijfsbreed ingevoerd. “We zijn sneller gaan bouwen. Ook communiceren we op een andere manier met onze partners, met meer commitment. En we maken van tevoren afspraken met alle partijen gezamenlijk. Tijdens de uitvoering kunnen we elkaar dan ook aanspreken op bepaalde zaken. Speciaal voor de uitvoerders hebben we een handboek geschreven, met daarin de basisbeginselen van Lean.”

Wat er nog staat te gebeuren

Nu is het zaak een verdere verdiepingsslag te maken. “We willen Lean op de bouwplaats nog verder aanscherpen. En ook op kantoor moeten nog de nodige stappen worden gemaakt. Voor de afdeling Werkvoorbereiding geldt dat we werken met weekstarts waarin we samen alle lopende zaken doorspreken. Je merkt dat er daardoor meer rust is op de afdeling. De output hebben we meer onder controle en de resultaten zijn beter. Deze werkwijze willen we dan ook breder uitdragen op kantoor.”

Symbol is recht door zee

Wat Jurgen het meest waardeert aan de aanpak van Symbol Bouw: “Lucas draait er niet omheen. Als iets niet goed gaat, zegt hij het. Zelf geeft hij ook wel aan: ‘Ik ben hier niet om vrienden te maken. Ik ben hier om jullie beter te maken’. Dat is een instelling die mij wel past”.

“Ik ben erg blij met wat we tot nu toe hebben bereikt. De veranderingen mogen wat mij betreft in een nog wel wat sneller tempo gaan, maar ik weet dat dat niet realistisch is. We hebben ook flink wat organisatorische veranderingen achter de rug en daardoor hebben we gewoon meer tijd nodig.”
Jurgen van het Erve, Janssen de Jong bouw Hengelo