REINÆRDT Deuren met hulp van Symbol de snelste leverancier van Nederland

Met kwalitatief hoogwaardige deuren in circa 10.000 verschillende uitvoeringen biedt REINÆRDT Deuren uit Haaksbergen (onderdeel van VolkerWessels) klanten een breed scala aan mogelijkheden. Maar waar zoveel deuren worden geproduceerd en uitgeleverd, is er wel een uitdaging: de levertijd. Of beter gezegd: was er een uitdaging. Samen met Symbol heeft het bedrijf dit probleem namelijk aangepakt. En met succes.

Ook de snelste leverancier binnen je branche worden?

Door je doorlooptijd te verkorten bouw je een duurzaam concurrentievoordeel op. Symbol heeft veel ervaring met het analyseren van bedrijfsprocessen en het reduceren van verspillingen hierbinnen. Vaak kunnen doorlooptijden substantieel worden gereduceerd. Bel ons voor een afspraak als je hierover vrijblijvend met ons van gedachten wilt wisselen en de mogelijkheden binnen uw organisatie wilt verkennen, of laat uw gegevens achter via onderstaand contactformulier. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op!

“Symbol heeft ons geholpen met diverse vraagstukken, maar het belangrijkste was het verkorten van onze levertijd”, begint Robert Schuuring, ad interim directeur bij REINÆRDT Deuren en Directeur Industrie bij VolkerWessels. “Het vraagstuk was eigenlijk vrij simpel: 95 procent van onze deuren was binnen 16 dagen gereed, en 1 op de 20 deuren deed er langer over dan 16 dagen. De doorlooptijd van alle deuren moest gereduceerd worden tot een week. Maar hoe initieer je zo’n verbeterproject, dat zoveel impact heeft op de organisatie? Door er een externe partij bij te halen – ondanks dat er bij ons intern al verschillende mensen waren opgeleid in het Lean-gedachtengoed. Veranderen is namelijk het moeilijkste wat er is. Iedereen vindt dat het moet, maar stiekem wil niemand het. ‘We hebben het toch altijd zo gedaan?’ Vreemde ogen dwingen in dat geval.”

 

Negen deelprojecten

Omdat Schuuring al eerder met Symbol had samengewerkt, was de keuze voor de externe partij snel gemaakt. “Onze Symbol-consultant werd onze externe scheidsrechter, dé expert om ons te begeleiden naar een snellere levertijd”, vertelt Schuuring. “De eerste stap: Value Stream Mapping. Alle problemen zijn in kaart gebracht en op basis daarvan zijn voorstellen gedaan voor het herinrichten van onze processen op basis van Lean technieken. Schuurings collega Lukas Muntinga, Operationeel Manager, voegt toe: “Vervolgens hebben we samen een negental deelprojecten vastgesteld die nodig waren om ons einddoel te bereiken. Die projecten zijn verdeeld onder projectleiders, die zelf natuurlijk aan de bak moesten maar wel altijd konden terugvallen op de professionele hulp van Symbol. Dat zijn ook twee van onze belangrijkste succesfactoren gebleken: de opdeling van het verbeterproject in meerdere projecten én de keuze voor coaching door een expert. Want het project kan met recht een succes genoemd worden: binnen ongeveer vier maanden hadden we ons doel – een levertijd van een week – bereikt.”

Verbeterborden bij Reinaerdt Deuren

 

Belangrijke uitdaging: cultuurverandering

Eén van de deelprojecten die daarvoor opgepakt moest worden, was een machine die een hogere capaciteit moest krijgen – duizend deuren per dag. Verder is de infrastructuur van de fabriek volledig overhoop gehaald. “Maar het belangrijkste deelproject had te maken met het minimaliseren van onze buffergroottes”, vertelt Muntinga. “5.500 deuren onderhanden werk was vrij normaal. Het gevolg van een te grote buffer is dat deuren lang moeten wachten, wat natuurlijk een negatieve doorwerking heeft op de levertijd. Samen met onze consultant hebben we gewerkt aan een optimale buffergrootte van 2.500 deuren.” Al deze deelprojecten bij elkaar hebben natuurlijk wel wat voeten in aarde gehad. Muntinga: “Continu verbeteren vraagt om bewustwording bij medewerkers, om een cultuurverandering. Onze leidinggevenden hebben die bewustwording zelf proberen te creëren, maar Symbol heeft zaken aangedragen waardoor het verhaal makkelijker te vertellen was. En met succes, want uiteindelijk was de hulp vanuit de organisatie groot.”

 

Het gewenste resultaat behaald

En zoals gezegd heeft dat het gewenste resultaat opgeleverd: door het juiste plan van aanpak, maar ook de vakkundige coaching door Symbol én natuurlijk de inzet van de projectleiders en medewerkers van REINÆRDT Deuren is de levertijd van de deuren teruggebracht tot een week. Schuuring: “Voorheen leverden we deuren met veel pijn en moeite binnen drie weken af. Nu leveren we iedere week fluitend vijfduizend deuren aan onze klanten. Een prachtig resultaat, dat ook een positieve invloed heeft op onze verkoop. We kunnen onszelf inmiddels namelijk de snelste leverancier van Nederland noemen, en dat trekt natuurlijk (nieuwe) klanten aan. Maar het verbeterproject met Symbol heeft ook een blijvend effect gehad op onze organisatie, en dat is voor ons ook een belangrijk resultaat. Het volgende verbeterproject staat inmiddels alweer op stapel: first time right. Dat project pakken we volledig zelf op, maar wél volgens de aanpak die Symbol ons heeft geleerd.”