Slokker Bouwgroep: enthousiasme en effectiviteit

Slokker Bouwgroep, vestiging Huizen, besloot twee jaar geleden Lean te omarmen. In zowel het voortraject (op kantoor) als in de uitvoering (op de bouwplaats). Symbol begeleidde de planningssessie op kantoor en nam een coachende rol aan bij de uitvoering van een aantal projecten.

“Het risico van overleggen met een grote groep mensen is dat je na de tijd naar huis rijdt en denkt: ‘Het was gezellig, maar we hebben samen niets gepresteerd’. Dankzij Symbol B.V. gebeurde het tegenovergestelde”, geeft Marc Hoornstra aan, projectleider bij Slokker Bouwgroep Huizen.

Medewerkers ondanks argwaan overstag

Marc zelf is een groot voorstander van Lean in de bouw, maar vond de implementatie ervan toch behoorlijk spannend. “In het begin werd er best wel argwanend tegenaan gekeken door onze medewerkers. ‘Dat werkt toch niet’, was een veelgehorende reactie. Gedurende het proces gingen de medewerkers in de uitvoering allemaal overstag. Dat heeft me positief verrast.”

Grote stappen vooruit dankzij goede voorbereiding

“Ik was onder de indruk van de goede voorbereiding van de Lean-planningsessie door Symbol B.V. Lucas Keijzer zorgde ervoor dat de juiste mensen op de juist plek bij elkaar kwamen en dat ze exact wisten wat er van hen werd verwacht. Vrijwel iedereen kwam dus goed voorbereid naar de sessie toe. Met als gevolg dat we heel effectief met elkaar konden overleggen en grote stappen konden maken.” De Lean-planning was in twee sessies rond. “De sfeer was positief. De enkeling die zich de eerste keer niet had voorbereid, was dat de tweede keer wel. Zo stimuleerden we elkaar.”

Voldoende afstand voor een frisse blik

Een ander belangrijk voordeel van de inzet van Symbol B.V. “Lucas heeft ruime ervaring in de bouwwereld, maar zit er zelf niet in.  Daardoor kan hij voldoende afstand nemen om er fris tegenaan te kijken. Lucas haalt je uit je eigen wereld en houdt je een spiegel voor. Dat vond ik heel erg zinvol.”

De Lean-gedachte blijven vasthouden

Marc geeft aan dat het vervolgens wel lastig is om de Lean-gedachte vast te blijven houden. “Hoezeer iedereen ook overtuigd is van de voordelen, toch beland je snel in het oude patroon. Dit gebeurt ongemerkt. Lucas bleef een coachende rol vervullen gedurende het uitvoeringsproces en dat was erg nuttig. Ik raad dat iedereen ook aan. Lucas maakte iedereen weer even bewust van het Lean-proces en het nut ervan.”

“Dankzij de ruime ervaring in de bouw en tegelijkertijd toch voldoende afstand kan Symbol Bouw mensen uit hun ‘bouwwereld’ halen en een spiegel voorhouden. Voor mij was dat erg zinvol.”

Marc Hoornstra, Slokker Bouwgroep