Symbol traint DAF Trucks in ‘interne auditing IATF’

De kennis van de IATF-norm verhogen én ervoor zorgen dat managers gestructureerder en beter kunnen auditen. Tijdens de twee trainingen ‘interne auditing IATF’, die Symbol de afgelopen tijd bij DAF Trucks heeft verzorgd, stonden deze leerdoelen centraal. En niet zonder resultaat.

Meer weten over IATF 16949 en Supplier  Quality Management?

Onze consultants beschikken over veel kennis en ervaring op deze gebieden. Neem gerust contact met ons op om te onderzoeken hoe bij jou de resultaten verbeterd kunnen worden. We zijn telefonisch goed te bereiken via 053 – 20 30 240 of laat je gegevens achter via onderstaand formulier. Dan zullen we binnenkort contact met je opnemen!

“DAF Trucks is één van de weinige OEM’s die IATF 16949-gecertificeerd is, en wij eisen van leveranciers dat ook zij gecertificeerd zijn. Dit betekent dat wij als afdeling Supplier Quality de IATF-norm tot in de kleinste details moeten kennen. Het is essentieel dat wij gekwalificeerde mensen in huis hebben. Bovendien moeten onze managers het auditen van leveranciers perfect onder de knie hebben. Symbol is voor ons al jaren een professionele en betrouwbare partner, dus dat zij ons hierin zouden trainen stond buiten kijf”, vertelt Ruud Swanink, team manager Supplier Quality Assurance.

Dertig Supplier Quality Managers getraind

Inmiddels heeft Symbol ruim dertig Supplier Quality Managers getraind, verdeeld over twee trajecten. Swanink: “Het fijne van Symbol is dat zij de training exact hebben laten aansluiten op de behoeften van onze organisatie. Het eerste traject, dat ruim een jaar geleden is gestart, hebben we samen grondig voorbereid. We hebben het trainingsprogramma bedacht, het kennisniveau van de deelnemers bepaald en een enquête naar de deelnemers verstuurd om hun input op te halen. Het kennisniveau van onze managers was al hoog, en daar is in het programma rekening mee gehouden. Bovendien werken wij met eigen audit-tools en die tools zijn in de training geïntegreerd. Zo is een zesdaagse custom made training ontstaan, die we ook tijdens het tweede traject hebben gebruikt. Het enige verschil tussen het eerste en het tweede traject was het kennisniveau – bij het tweede traject is rekening gehouden met de minder ervaren deelnemers.”

Theorie, maar vooral veel praktijk

“Tijdens beide trajecten stonden de eerste trainingsdagen in het teken van theorie”, gaat Swanink verder. “De IATF-norm is geen spannende materie, het is zelfs best saai. Symbol heeft dat heel goed aangepakt door ook spelenderwijs kennis over te brengen. Bijvoorbeeld door middel van rollenspellen, waarbij werd geoefend met verschillende auditsituaties. Ook is er een quiz georganiseerd, waarbij de groep in twee teams werd verdeeld. De teams moesten elkaar vragen stellen over de norm. Naast aandacht voor de IATF-norm was er ook aandacht voor tools als FMEA, APQP en PPAP. En natuurlijk kwam het daadwerkelijke auditen ruimschoots aan bod. Hoe bereid je een audit voor? Hoe zorg je ervoor dat de juiste mensen aanwezig zijn? Hoe zorg je voor een goede agenda? En hoe zorg je na de audit voor een duidelijk summary? Deelnemers hebben tijdens de training veel geleerd over gestructureerd auditen. En op de laatste dag konden deelnemers hun ervaringen met audits en audit-tools met elkaar en met de trainer delen, en zo van elkaar leren.”

Relevante voorbeelden uit de praktijk

Aan het einde van iedere trainingsdag werden praktijkcases gedeeld, om de dag luchtig af te sluiten. “Onze trainer kende de norm van de eerste letter tot de laatste punt, maar heeft ook jarenlang in de praktijk gewerkt. Wij hebben hem bijvoorbeeld ook al eens als externe auditor ingezet. Daardoor wist hij precies welke voorbeelden zouden aanspreken, welke relevant zouden zijn. Voor de deelnemers waren die voorbeelden ontzettend waardevol.” De resultaten van beide trajecten liegen er dan ook niet om. “Natuurlijk is het belangrijkste resultaat dat we certified auditors in huis hebben. Maar ik merk ook echt dat managers de IATF-norm veel beter onder de knie hebben, bijvoorbeeld doordat tekortkomingen bij leveranciers veel sneller worden geconstateerd. Bovendien zijn ze sterker en effectiever in hun approach richting leveranciers. En dat is waar we het voor doen.”