TATA Steel als eerste Europees staalbedrijf gecertificeerd conform IATF16949

Als eerste Europese staalbedrijf heeft Tata Steel in IJmuiden het IATF16949-certificaat op zak: de zogeheten Licence to Sell. Die is nodig om te mogen leveren aan automobielklanten. Dit certificaat is de opvolger van het ISO/TS 16949 certificaat. Het grote verschil is dat de eisen verder zijn aangescherpt en er nog meer focus ligt op verbetering.

Door als eerste ‘op’ te gaan voor dit nieuwe certificaat laat Tata Steel zien waar het bedrijf voor staat: “De lat hoog leggen, om de verwachtingen van onze klanten te overtreffen”, zegt hub directeur Hans van den Berg. “Met dit certificaat laten we zien dat we goede stappen zetten en dat we ook in staat zijn om nog verder te leren en te verbeteren om onze klanten op een steeds hoger niveau te kunnen bedienen. We voldoen nu aan de Automotive standaard, maar zullen ons voortdurend moeten blijven verbeteren en op die manier worden we ook langs de meetlat van IATF gelegd. Zo laten we onze klanten en onze concurrenten zien dat we een sterke speler zijn.”

“De audit is geen doel op zich”, zegt Mark Denys, directeur Technical. “Het is juist zaak om die processen die voorwaardelijk zijn voor het certificaat te integreren in ons dagelijkse werk. Alle afdelingen dragen daar aan bij. Een van de zaken waar Lloyd’s Register ons mee complimenteerde was het toegenomen kwaliteits- en klantbewustzijn dat zij over de gehele breedte van ons bedrijf constateerden. Dat is een mindset die onze klanten belangrijk vinden en waarderen.”

Samenwerking Tata Steel en Symbol

“De transitie naar IATF 16949 kan gezien worden als een groot project, waarin op een gecoördineerde manier de proceseigenaren in de organisatie de eisen vertalen naar hun werkprocessen. In dit transitie project hebben we in een vroeg stadium de noodzaak voor ondersteuning geïdentificeerd. Met name was er behoefte aan een externe blik om te sparren en een gecertificeerde trainingspartner voor het trainen van auditoren en medewerkers die op de hoogte moeten zijn van de veranderingen in de standaard.“

“In Symbol hebben we de partner gevonden voor deze ondersteuning. We hebben al snel een praktische en goede manier van samenwerking gevonden, waarin we de nodige discussies hebben gevoerd gedurende het traject om de eisen praktisch in te vullen en voor ons te laten werken. Dit heeft mede bijgedragen aan de succesvolle transitie die Tata Steel IJmuiden B.V. heeft gemaakt naar IATF 16949.”

Vanuit Symbol hebben de ervaren consultants Sjoerd de Vries en Richard Winter de transitie begeleid en de medewerkers en interne auditoren bij Tata Steel opgeleid.

Uitreiking IATF 16949 certificaat aan Hans van den Berg, Hub directeur Tata Steel, door Peter Cornelissen, Area Operations Manager North Europe Lloyd’s Register.