Tijd voor actie: Wolters Europe door Symbol succesvol begeleid naar IATF 16949

Wolters Europe uit Enter ontwerpt en produceert hoogwaardige kunststoffen en verpakkingen voor bescherming, isolatie en presentatie. Dit doen zij voor verschillende branches, waaronder de automotive. Klanten in die sector eisen een specifieke certificering van hun leveranciers. Voorheen was dit ISO/TS 16949, maar deze norm is inmiddels veranderd in de IATF 16949. Symbol heeft het bedrijf begeleid bij de transitie naar de nieuwe norm.

Automotive, impact op de organisatie

Mike Loesman (QA Manager) en Frank Groeneveld (Process & QHSE Manager) vertellen: “Automotive is plusminus twintig procent van onze business, maar wel een onderdeel dat vanwege de eisen en regelgeving enorm veel impact heeft op onze organisatie. Dat biedt overigens ook voordelen voor onze andere sectoren waarvoor wij werkzaam zijn. Doordat we voor de automotive aan hoge eisen moeten voldoen, trekken we ons hele bedrijf naar een hoger plan. Dat is ook één van de redenen waarom wij Symbol hebben gevraagd om ons te begeleiden in de transitie naar de IATF 16949. Het moest gewoon goed gebeuren.”

Van GAP-analyse tot projectteam

Daar komt bij dat Wolters al jaren een snelle groei doormaakt en in de periode van de transitie – eind 2016 – te kampen had met wisselingen in personeel. Samen met de invoering van de nieuwe IATF-norm zorgde dat voor veel druk. “Dan is het fijn dat je terug kunt vallen op een partij met kennis van zaken. Symbol, dus”, vertellen de heren. “We zijn het traject gestart met een GAP-analyse, om duidelijk te krijgen welke zaken al wel en welke zaken nog niet geregeld waren. Aan de hand daarvan hebben we een actieplan en een planning opgesteld. Vervolgens hebben we grotere en complexere acties (zes in totaal) ondergebracht in projectteams. Deze teams werkten onder begeleiding van Symbol aan hun acties.”

 

Mooie stappen voorwaarts

Het grote voordeel van werken met projectteams is dat medewerkers zelf leren begrijpen wat er vanuit de IATF-norm van hen gevraagd wordt. Loesman: “Een goed voorbeeld is onze afdeling inkoop. Uit de GAP-analyse bleek dat wij op het gebied van risicoinschatting, een belangrijk punt binnen de IATF, nog wel een inhaalslag moesten maken. Vanuit de IATF werden veel meer eisen gesteld dan waar wij al bekend mee waren. Er moest daarom bewustzijn gecreëerd worden wat betreft de risico’s die wij lopen als wij producten inkopen. De afdeling heeft flink slagen gemaakt om aan alle voorwaarden te voldoen.” Ook Groeneveld heeft een goed voorbeeld. “Uit de GAP-analyse bleek dat wij nog veel meer gebruik konden maken van IT-ondersteuning. Dat was iets waar veel mensen simpelweg niet bij stil stonden. Sindsdien hebben we mooie stappen voorwaarts gemaakt. Zo halen we nu bijvoorbeeld veel meer analyses uit onze Overall Equipment Effectiveness, denk aan welke machines de meeste stilstand hebben of welke machines nog effectiever kunnen produceren.”

 

Bewustwording en samenwerking

Bewustwording is volgens de heren één van de belangrijkste resultaten uit het traject met Symbol, naast natuurlijk het heuglijke feit dat Wolters de IATF-certificering heeft behaald. “Door het intensieve traject met Symbol is er veel meer draagvlak en inzicht gecreëerd. Onze organisatie is er meer bewust van geworden dat kwaliteit wordt gedragen door álle afdelingen, en niet alleen door de QA-afdeling. Het is nu kristalhelder van wie er wat verwacht wordt. Zo is er over en weer veel meer begrip voor elkaar, en dat werkt veel prettiger. Een ander positief resultaat is de manier waarop we nu met elkaar communiceren. Voorheen was iedereen druk met zijn of haar eigen werk. Het meest gehoorde argument was dan ook: “Ik heb geen tijd”. Maar als je met een externe partij om tafel zit moet je wel. Er is geen uitweg en bovendien: vreemde ogen dwingen. Daardoor is er nu een nieuwe manier van werken ontstaan, waarbij er veel meer proactief wordt samengewerkt en overlegd. Dat is echt een positieve verandering.”

 

Motiveren en inspireren

“De werkwijze van onze Symbol-adviseur Joost de Vries heeft voor ons echt het succes bepaald”, vervolgen de heren. “Naast dat hij de juiste kennis in huis heeft weet hij precies hoe hij mensen moet motiveren en inspireren. Ook kan hij op verschillende niveaus communiceren, van directie tot werkvloer. Daardoor hebben we iedereen bij het traject kunnen betrekken en hebben we in een korte periode veel voor elkaar gekregen. Het is zeker dat wij het IATF-certificaat zonder de hulp van Symbol nooit zo snel hadden gehaald.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op hoogte van nieuwste trainingen & het laatste nieuws over de verschillende sectoren. De berichten zijn geschreven door ervaren consultants in het vakgebied. Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Laatste nieuws/blogs