Young professional aan het werk bij Mogema: een succesverhaal

Jaarlijks selecteert Symbol vijf junior consultants die met Symbol Academy hun startende carrière een boost geven. Deze young professionals volgen trainingen om zichzelf te ontwikkelen, worden door een lead consultant begeleid én gaan in de praktijk aan de slag.

Zo ook Mathijs Rietveld, die sinds maart 2020 meedraait in het zogenaamde Legacy-team van Mogema: “Mogema maakt fantastische producten, het is een mooi bedrijf en ik krijg te maken met complexe processen. Een hele mooie uitdaging dus.”

Mogema is een high-tech expert in verspaning, lassen, assemblage en vacuümtechnologie, gespecialiseerd in volledig gekwalificeerde (ultra) grote en nauwkeurige machineframes, vacuümkamers en mechatronische (sub)systemen. QHSE Manager Mark Prins vertelt: “Nieuwe projecten worden bij ons op detailniveau voorbereid. Lopende projecten gaan daarentegen meer op de automatische piloot. We wilden de procesinrichting rondom die projecten up-to-date maken, in dezelfde way of work en op hetzelfde detailniveau als nieuwe projecten. Intern was er echter niet genoeg capaciteit om dit op te pakken, vandaar dat we het Legacy-team in het leven hebben geroepen: een team van één externe quality engineer en twee externe proces engineers. De relatie met Symbol is goed, vandaar dat ik hen heb gevraagd of zij voor ons nieuwe team iemand konden leveren. Ik zocht niet per se een young professional – ik wilde gewoon een competent iemand – maar was wel meteen enthousiast toen Mathijs werd voorgesteld.”

 

“Wij zijn er enorm mee geholpen”

“En zo enthousiast ben ik nog steeds”, gaat Mark verder. Mathijs functioneert goed in de rol van junior proces engineer. Hij denkt goed mee en voert zijn opdracht – kennis uit de fabriek trekken en omzetten tot werkinstructies – goed uit. Hij diept voor ons processen uit die al jaren op dezelfde manier gebeuren, maar die nog niet op papier beschreven zijn. Daarvoor gaat hij in gesprek met verschillende mensen die in het proces werken. Dat doet hij goed, en het is niet altijd een gemakkelijke opdracht. Hij spreekt zoals gezegd meerdere mensen, en het komt ook voor dat niet iedereen hem hetzelfde vertelt. Omdat Mathijs geen specialist is in ons werkgebied kan hij geen oordeel geven, maar dat is ook niet zijn opdracht. Hij zet wat hij hoort onafhankelijk op papier, en daar zijn wij enorm mee geholpen.”

 

Voordeel voor organisaties én voor young professionals

Dat is ook precies waarom Symbol de academy heeft opgericht. Veel organisaties zoeken mensen die op hoog niveau mee kunnen denken, maar die hen ook kunnen ondersteunen met uitvoerende taken. In het geval van Mogema: het goed op papier zetten van lopende processen. Aan de andere kant ziet Symbol de trend dat young professionals zich nog niet aan één bedrijf willen binden. Zo ook Mathijs.

 

“Zó waardevol aan het begin van mijn carrière”

“Ik werkte voorheen bij een machinebouwer, waar ik me had doorontwikkeld van technisch tekenaar tot coördinator bedrijfsbureau. Ik zat goed op mijn plek, maar technische bedrijfskunde trok me ook en daarin kon ik me bij die werkgever niet verder ontwikkelen. Vandaar dat ik Symbol heb gebeld met de vraag: als ik in die richting een baan wil hebben, wat moet ik dan doen om me daarop voor te bereiden?”, vertelt Mathijs Rietveld. “Ik werd uitgenodigd voor een kop koffie en voor ik het wist zat ik in het sollicitatieproces voor Symbol Academy. Nu ben ik alweer een paar maanden op weg. Wat ik geweldig vind is dat ik na mijn opdracht bij Mogema ook bij andere bedrijven een kijkje in de keuken krijg. Dat is aan het begin van mijn carrière zó waardevol. Daarnaast doe ik ook nog eens inhoudelijk leuk werk. Mogema maakt fantastische producten, het is een mooi bedrijf en ik krijg te maken met complexe processen. Wat ik ook leuk vind is dat ik de ene dag met m’n werkschoenen aan door de fabriek loop en de andere dag met mijn team strategieën bespreek. Een hele mooie uitdaging dus.”

 

De juiste begeleiding

Mathijs had naar eigen zeggen het geluk dat hij bij Mogema terechtkwam in een projectgroep met twee meer ervaren engineers. “Heel prettig, omdat ik zo niet alleen op mezelf was aangewezen. Maar was dit niet het geval geweest, dan was de begeleiding van Symbol intensiever geweest. Die begeleiding wordt namelijk afgestemd op wat de young professional nodig heeft. Ook nu is die begeleiding trouwens heel goed. Ik heb een buddy, Niels, aan wie ik al mijn vragen kan stellen en die ook af en toe bij Mogema is om te sparren en te evalueren. Verder volg ik momenteel een training Lean Six Sigma Green Belt, zodat ik mijn kennis verrijk. En het contact met de andere young professionals is ook goed. We hebben een appgroep en komen regelmatig bij elkaar om kennis uit te wisselen. De anderen werken ook bij interessante bedrijven, dus we kunnen van elkaar leren. Door al die contacten hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden en ga ik sneller vooruit dan wanneer ik alles zelf zou moeten uitzoeken. Ik leer dus snel en daar profiteer ik van, maar Mogema ook. Ik ben steeds meer van waarde.”

 

Een steile leercurve

In december loopt de opdracht van Mathijs bij Mogema af. “Heel erg jammer, want ik heb het ontzettend naar mijn zin. Maar voor mijn leertraject is het beter dat ik bij een nieuw bedrijf verder ga.” Dat vindt ook buddy Niels Heuthorst, Lead Consultant bij Symbol: “We zeggen tegen al onze young professionals: kijk vooral wat goed is voor jóuw loopbaan, en dat is om niet te lang bij één partij te zitten. Zo kan iemand als Mathijs bij verschillende organisaties ervaring opdoen met procesdenken en processen beschrijven: de core van ons werk. Belangrijk, want proceseigenaarschap – don’t blame the people, blame the process – moet je echt ervaren. Het is moeilijk uit een boekje te leren. Door in periodes van een half jaar bij verschillende organisaties te zitten, is er voor de young professional voldoende diepgang én voldoende afwisseling. Die combinatie zorgt voor een steile leercurve.”

 

Succes voor organisatie én young professional: een win-win

Overigens vindt Mark het ook jammer dat de opdracht van Mathijs er straks opzit. “Ik kan iedere organisatie met een specifieke opdracht of een concreet vraagstuk – zoals wij die ook hadden – een young professional aanraden. Maar, je moet je er dan wel bewust van zijn dat er enige begeleiding nodig is. Ik was verrast door de snelheid waarmee Mathijs zich het werk eigen maakte, dat zeker, maar je kunt een young professional zoals hij simpelweg niet in het diepe gooien en verwachten dat ‘ie meteen zelf kan zwemmen. Om het voor zowel de young professional als je organisatie een succes te maken, is er gewoon wat extra begeleiding nodig. Mathijs heeft bij ons nauw samengewerkt met de Legacy-teamleider – een senior quality engineer – en met de andere, meer ervaren, proces engineer. Dat zorgt nu voor een win-win. En of ik weer voor een young professional zou kiezen? Als we daar het juiste vraagstuk voor hebben wel, ja. Mathijs zou ik in ieder geval zo weer aannemen.”

 

Ook interesse in een young professional?

Heeft jouw organisatie net als Mogema tijdelijk extra ondersteuning nodig in het realiseren van specifieke doelstellingen? Lees dan alles over het werken met een young professional van Symbol of neem direct contact op.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de projectaanpak van Symbol? Neem dan contact met ons op via 053 – 20 30 240 of via onderstaand formulier. Wil je jezelf bekwamen in het optimaliseren van processen? Bekijk dan eens onze Lean Green Belt en Lean Black Belt trainingen!