The Lean Experience

Voor iedere medewerker die direct of indirect betrokken is bij procesverbetering of efficiënter werken.
1 dag
Geen vereisten
Geen
Uitsluitend incompany

Symbol heeft op de begane grond van haar kantoor in Amersfoort een speciale ruimte ingericht als Lean Experience Center (LEC). Dit is een fietsenfabriek, waarbij een team medewerkers uitgedaagd wordt om deze ‘fabriek’ logistiek en financieel zo efficiënt mogelijk te laten draaien. Deelnemers ervaren aan den lijve wat de voordelen zijn van Lean werken.

Door in dit Center zelf met de inrichting van de processen aan de slag te gaan zullen deelnemers ervaren wat Lean de organisatie en henzelf daadwerkelijk kan brengen. Zoals de Chinese wijsgeer Confucius 2000 jaar geleden al opmerkte: “Ik onthoud 10% van wat ik hoor, maar 90% van wat ik hoor, zie én doe”. Via ‘serious gaming’, een leertechniek waarbij deelnemers al doende leren, worden de belangrijkste Lean methodieken stap voor stap overgedragen en in praktijk gebracht.

Net als in de praktijk, kennen we in het Lean Experience Center verschillende afdelingen met verschillende functies die vervuld moeten worden met daarbij een zeer realistische simulatie van processen. Er vinden deel- en eindassemblage-activiteiten plaats en er is een magazijn met halffabricaten aanwezig waardoor er pick- en transportactiviteiten nodig zijn. De output van het proces zijn fietsjes en stepjes. In totaal zijn er meer dan 50 varianten. Doordat we al deze varianten assembleren, hebben we ook te maken met aspecten als omsteltijden en verschil in doorlooptijden. De fiets is slechts een voorbeeld. Tijdens de training wordt de koppeling gelegd naar andere type processen, zowel technische processen als kantoorprocessen.

 

Voor wie

Iedere medewerker die direct of indirect betrokken is bij procesverbetering of efficiënter werken.

 

Doelstelling

Door een interactief programma krijgen de deelnemers inzicht in de basisbegrippen van Lean. We doen dit door hen zelf te laten beleven wat de resultaten zijn als de Lean principes gebruikt worden. Als uiteindelijk de ogen van de deelnemers geopend zijn, is iedereen in staat te benoemen wat dit voor de eigen werkzaamheden en werkomgeving betekent. Ook uitermate geschikt voor ‘Teambuilding’.

 

Organisatie & duur

1 dag duurt deze LEC-training.

 

Niveau

Geen vereisten.

De video hierboven geeft een impressie van een training in het Lean Experience Centre. Kennismaken? Neem dan contact met ons op. Voor ieder die wil weten wat bereikt kan worden met het ‘Lean’ inrichten van organisatieprocessen!

 

Wat houdt The Lean experience in?

De Lean game simuleert een productieproces, in dit geval een fietsenfabriek. We spelen verschillende rondes, met tussendoor theorie en aanwijzingen. De eerste ronde zal niet leiden tot het gewenste resultaat en draait de fabriek verlies. Na enkele tips krijgen de teams de tijd om hun eigen proces en werkwijze goed te analyseren. Dit komt neer op ‘Geen fouten maken’, ‘Goed samenwerken en communiceren’, ‘Uitbalanceren van werkzaamheden’, ‘One–Piece–Flow’, ‘Pull’ en ‘Beheersing van onderhandenwerk’. Een goede voorbereiding en samenwerking zullen uiteindelijk in de derde ronde leiden tot een verbazingwekkend resultaat!

 • De 5 Lean principes en de 8 typen verspillingen
 • Waarde: Bepaal wat waarde is voor de klant
 • Waardestroom: Identificeer de waardestroom
 • Pull: Produceren / Leveren op basis van vraag
 • Flow: Laat de producten soepel door het proces stromen
 • Identificeren en elimineren van verspillingen
 • De Kaizen verbetercultuur
 • Perfectie: Continu verbeteren (PDCA)
 • First Time Right principe
 • Rollen en verantwoordelijkheden
 • Samenwerken als team

Incompany: plan de training als groep binnen je eigen organisatie

Deze training kan uitsluitend incompany worden verzorgd. Een incompany training bied je de mogelijkheid om de training bedrijfsspecifiek te maken, zodat tijdens de training direct de vertaalslag wordt gemaakt tussen de theorie en jouw eigen praktijk. Eigen cases en problemen worden dan tijdens de training behandeld.

Neem contact met ons op voor de diverse mogelijkheden, of laat hier je gegevens achter. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Andere trainingen en diensten

Het Six Sigma vervolg op de Lean Black Belt training.

Meer informatie

Het Six Sigma vervolg op de Lean Green Belt training.

Meer informatie

Het examen IATF 16949 auditor is bij de prijs van de training inbegrepen. Heb je dit examen onverhoopt niet behaald, schrijf je dan hier in voor het herexamen.

Meer informatie