The Lean Experience SMART gemaakt

Voor iedere medewerker die direct of indirect betrokken is bij procesverbetering of efficiënter werken.
1 dag
Geen vereisten
Geen

Jaarlijks doen honderden mensen kennis en ervaring op van de Lean-principes en -technieken in het Lean Experience Center in Amersfoort, de grootste Lean-game van Nederland. Wil jij ook ervaren wat je kunt bereiken met het Lean inrichten van processen? En daarbij zien hoe je hierbij op basis van automatische procesdata eenvoudig concrete verbeterstappen kunt zetten? Kom dan naar dit Lean Experience Center (LEC) van Symbol. Hier word je als team uitgedaagd om een ‘fabriek’ logistiek en financieel zo efficiënt mogelijk te laten draaien met behulp van real time data. Jij en je team ervaren zo aan den lijve wat de voordelen zijn van Lean werken en hoe real time procesdata je hierbij kan helpen.

Door in dit Center zelf met de inrichting van de processen aan de slag te gaan zullen deelnemers ervaren wat Lean de organisatie en henzelf daadwerkelijk kan brengen. Zoals de Chinese wijsgeer Confucius 2000 jaar geleden al opmerkte: “Ik onthoud 10% van wat ik hoor, maar 90% van wat ik hoor, zie én doe”. Via ‘serious gaming’, een leertechniek waarbij deelnemers al doende leren, worden de belangrijkste Lean methodieken stap voor stap overgedragen en in praktijk gebracht.

 

Industry 4.0

Daar waar andere Lean games ophouden, ga je in het Lean Experience Center van Symbol een stap verder. Hier heeft namelijk Industry 4.0 zijn intrede gedaan. Elke werkplek is voorzien van een digitale werkinstructie en elk product heeft een unieke RFID-tag. Diverse Apps en software genereren data die inzicht geven in het proces, real-time! Er is dus direct zicht op verspillingen als hoge tussenvoorraden, lange wachttijden en transport. Zo worden de logistieke én financiële prestaties van het proces gevisualiseerd op een groot touch-screen. Met behulp van Process Mining wordt de logistieke stroom van de producten gevisualiseerd.

Net als in de praktijk, kennen we in het Lean Experience Center verschillende afdelingen met verschillende functies die vervuld moeten worden met daarbij een zeer realistische simulatie van processen. Er vinden deel- en eindassemblage-activiteiten plaats en er is een magazijn met halffabricaten aanwezig waardoor er pick- en transportactiviteiten nodig zijn. De output van het proces zijn fietsjes en stepjes. In totaal zijn er meer dan 50 varianten. Doordat we al deze varianten assembleren, hebben we ook te maken met aspecten als omsteltijden en verschil in doorlooptijden. De fiets is slechts een voorbeeld. Tijdens de training wordt de koppeling gelegd naar andere type processen, zowel technische processen als kantoorprocessen.

 

Voor wie

Iedere medewerker die direct of indirect betrokken is bij procesverbetering of efficiënter werken.

 

Doelstelling

Door een interactief programma krijgen de deelnemers inzicht in de basisbegrippen van Lean. We doen dit door hen zelf te laten beleven wat de resultaten zijn als de Lean principes gebruikt worden. Als uiteindelijk de ogen van de deelnemers geopend zijn, is iedereen in staat te benoemen wat dit voor de eigen werkzaamheden en werkomgeving betekent. Ook uitermate geschikt voor ‘Teambuilding’.

 

Organisatie & duur

1 dag duurt deze Smart experience.

 

Niveau

Geen vereisten.

De video onderaan deze pagina geeft een impressie van een training in het Lean Experience Centre met 4.0 Industry elementen. Kennismaken? Neem dan contact met ons op. Voor ieder die wil weten wat bereikt kan worden met het ‘Lean’ en ‘Smart’ inrichten van organisatieprocessen!

 

Wat houdt The Lean experience in?

De Lean game simuleert een productieproces, in dit geval een fietsenfabriek. We spelen verschillende rondes, met tussendoor theorie en aanwijzingen. De eerste ronde zal niet leiden tot het gewenste resultaat en draait de fabriek verlies. Na enkele tips krijgen de teams de tijd om hun eigen proces en werkwijze goed te analyseren, onder meer aan de hand van de digitale procesgegevens. Dit komt neer op ‘Geen fouten maken’, ‘Goed samenwerken en communiceren’, ‘Uitbalanceren van werkzaamheden’, ‘One–Piece–Flow’, ‘Pull’ en ‘Beheersing van onderhandenwerk’. Een goede voorbereiding, samenwerking en een juiste sturing op basis van data (Proces Mining) zullen uiteindelijk in de derde ronde leiden tot een verbazingwekkend resultaat!

 • De 5 Lean principes en de 8 typen verspillingen
 • Waarde: Bepaal wat waarde is voor de klant
 • Waardestroom: Identificeer de waardestroom
 • Pull: Produceren / Leveren op basis van vraag
 • Flow: Laat de producten soepel door het proces stromen
 • Identificeren en elimineren van verspillingen
 • De Kaizen verbetercultuur
 • Perfectie: Continu verbeteren (PDCA)
 • First Time Right principe
 • Rollen en verantwoordelijkheden
 • Samenwerken als team
 • Digitale werkinstructies
 • Real time data verzamelen voor een lopend proces
 • Real time performance cockpit (met behulp van Lean Forms)
 • Process Mining (met behulp van Disco)

Open inschrijving

EUR695,-

1 dag klassikaal

Deze prijs is inclusief:

 • Nederlandstalige trainingsmanual met daarin alle presentaties
 • Templates
 • Lean game
 • Officieel certificaat van deelname
 • Lunch

(Genoemde prijzen zijn exclusief BTW)

 

Incompany: plan de training als groep binnen je eigen organisatie

Deze training kan ook incompany worden verzorgd. Een incompany training bied je de mogelijkheid om de training bedrijfsspecifiek te maken, zodat tijdens de training direct de vertaalslag wordt gemaakt tussen de theorie en jouw eigen praktijk. Eigen cases en problemen worden dan tijdens de training behandeld.

Neem contact met ons op voor de diverse mogelijkheden, of laat hier je gegevens achter. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Wij heten je alvast welkom in onze Lean Experience Center. Selecteer in onderstaande lijst eerst een datum en locatie. Daarna kun je je gegevens invullen. Voor het aanmelden van meerdere personen dien je voor elke deelnemer dit formulier in te vullen. Je kunt hiervoor echter ook contact opnemen en ons de namen van de deelnemers mailen.

Andere trainingen en diensten

Ervaar de industriële revolutie in het land van de rijzende zon en meld je aan voor de studiereis 'Japan 4.0'. Van 10 t/m 19 mei 2024.

Meer informatie

Process Mining

Visualiseren van processen

Dé analysetechniek waarmee de werkelijke processtroom in één oogopslag inzichtelijk wordt gemaakt.

Meer informatie

Verhogen van de test- en vaccinatiesnelheid door het toepassen van Lean-methodiek en technieken.

Meer informatie