Six Sigma Black Belt training (upgrade)

De Six Sigma Black Belt beheerst geavanceerde technieken die bijdragen aan robuuste processen en een hogere proces-capability.
4 dagen
HBO / HBO+ | Lean Six Sigma Green Belt en Lean Black Belt
LSSA Certificaat
Andere info

Met een Six Sigma Black Belt training (upgrade) bouw je betrouwbare systemen en processen

Lean Six Sigma Black Belts zijn experts in het uitvoeren van verbeterprojecten. Ze zijn verantwoordelijk voor het managen van complexe doorbraakprojecten en het ondersteunen van verbeterteams met tools en technieken. Indien een organisatie geen Master Black Belt in dienst heeft, kan de Black Belt deze rol vervullen.

Voor wie

Je kunt je voor deze training inschrijven nadat je een Lean Six Sigma Green Belt training en een Lean Black Belt training hebt gevolgd.
De Six Sigma Black Belt upgradetraining wordt gevolgd door diegenen die als specialist aan de slag willen met de toepassing van Lean Six Sigma. Dit kan zijn in de functie van advanced problem solving, design- en proces engineering, consultant (intern/extern) of als data scientist.

Doelstelling

Na het volgen van deze training ben je in staat om te werken aan complexe datagedreven projecten. Je leert in deze Six Sigma Black Belt training een aantal additionele en geavanceerde technieken voor het beoordelen van meetsystemen, het analyseren van data en het uitvoeren van experimenten.

In deze Six Sigma Black Belt training gaan we tevens in op de toepassing van Six Sigma technieken in het ontwerpproces van complexe systemen (Design for Six Sigma; QFD en DfX).

Studiebelasting

Onze vuistregel is 8 uur les is 8 uur voorbereiding en bestudering. De studiebelasting van de Six Sigma Black Belt upgradetraining bedraagt daarmee circa 32 uur.

Inhoud van de Six Sigma Black Belt training (upgrade)

 • Opzetten en evalueren van geavanceerde meetsystemen (MSA)
 • Logistische regressie analysis (diverse technieken)
 • Multivariate studies
 • Process Capability voor attributieve data
 • Two-level Fractional Factorial experiments (DOE)
 • Response Surface Modeling (RSM)
 • Geavanceerde SPC-technieken (Short-run SPC and moving average)
 • Design for Six Sigma (incl. DMADV roadmap)
 • Design for Excellence (DFX)
 • Quality Function Deployment (QFD)
 • Risicoanalyse in het ontwerpproces (Design FMEA)
 • Reliability onderzoek (Hazard functie, ALT & HALT)
 • Technieken voor Tolerantie-analyse

Benodigdheden

Tijdens deze Six Sigma Black Belt training (upgrade) wordt gebruik gemaakt van Minitab. Dit programma is een krachtig hulpmiddel bij het visualiseren en analyseren van data. Je zult direct de meerwaarde van Minitab t.o.v. Excel ervaren. Symbol is Minitab Gold partner. Dit houdt in dat je als Lean Six Sigma Green of Black Belt cursist kosteloos een volledige Minitablicentie ontvangt voor de duur van de training.

Symbol is Minitab Gold Partner

Webinars en events

We organiseren regelmatige events en webinars waar we je inspireren met de nieuwste ontwikkelingen en tips voor de praktijk. Deze zijn veelal kosteloos voor onze relaties. Op deze pagina vind je een overzicht met de komende events en webinars. Meld je hiervoor gerust aan!

Subsidies

Vaak zijn er interessante subsidies beschikbaar. Zo is op dit moment de SLIM-subsidieregeling van toepassing voor het MKB. Hier vind je meer informatie over mogelijke subsidies.

Downloads

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van een aantal downloads. Deze bereik je via onderstaande knop.

Hieronder vind je een overzicht met de Six Sigma Black Belt trainingsvarianten en prijzen:

Hyflex

EUR2.195,-
4 dagen klassikaal of virtual classroom

Deze prijs is inclusief:

 • Theorieboek ‘Lean Six Sigma Black Belt’ (Nederlandstalig)
 • Oefenboek ‘Oefeningen Lean Six Sigma Green & Black Belts’ (Nederlandstalig)
 • Nederlandstalige trainingsmanual met daarin alle presentaties
 • Templates
 • Minitablicentie voor de duur van je training
 • Officieel certificaat van deelname
 • Lunch
 • Webinars en events
 • 100% tevredenheidsgarantie: na 1 dag niet tevreden? Kosteloos annuleren of later starten in een alternatieve training*
  (Genoemde prijzen zijn exclusief BTW)

Pluspakket

EUR1.500,-
Om jouw ontwikkeltraject compleet te maken, bieden wij een pluspakket aan. Je vult je training aan met certificering en project coaching. Je bespaart hiermee tot EUR 1.000,- .Wil je van dit aanbod gebruik maken, vink dan ‘Pluspakket’ aan op het inschrijfformulier.

Dit pakket bestaat uit:

De geldigheid van het pluspakket is 12 maanden, vanaf de eerste trainingsdag.

Incompany: plan de training als groep binnen je eigen organisatie

Vraag een Six Sigma Black Belt training aan voor incompany 

Deze training kan incompany worden verzorgd. Een Six Sigma Black Belt incompany training bied je (team/afdeling/organisatie) de mogelijkheid om de training bedrijfsspecifiek te maken, zodat tijdens de training direct de vertaalslag wordt gemaakt tussen de theorie en je eigen praktijk. Neem contact met ons op voor de diverse mogelijkheden.

Wij heten je alvast welkom. Selecteer in onderstaande lijst eerst een datum en locatie voor je Six Sigma Black Belt (upgrade) training. Daarna kun je je gegevens invullen. Voor het aanmelden van meerdere personen dien je voor elke deelnemer dit formulier in te vullen. Je kunt hiervoor echter ook contact opnemen en ons de namen van de deelnemers mailen.

Internationaal erkend certificaat

Na afronding van de Six Sigma Black Belt training (upgrade) kun je via de LSSA (Lean Six Sigma Academy) een internationaal erkend certificaat behalen voor Lean Six Sigma Black Belt. Het volledige examen omvat een theorie- en een praktijkdeel. Het examen hiervoor wordt afgenomen volgens de richtlijnen van de LSSA.

De praktijkprojecten worden beoordeeld door de LSSA. Voor beide elementen (theorie en praktijk) ontvang je een deelcertificaat. Het volledige Lean Six Sigma certificaat vereist een voldoende voor zowel het theoretische als het praktische deel.

Symbol is een zogenaamde ATO (Accredited Training Organization). Je kunt je daarom direct bij ons aanmelden.

Andere trainingen en diensten

Dit is een masterclass voor diegenen die al een Lean Six Sigma Green of Black Belt opleiding hebben gevolgd.

Meer informatie

Een evidence-based aanpak om het gewenste houding en gedrag in een organisatie te creëren en te borgen.

Meer informatie

Het Six Sigma vervolg op de Lean Black Belt training.

Meer informatie