6 tips voor een
soepele terugkeer naar het werk na de zomervakantie

De zomervakantie zit erop en dat betekent dat velen van ons weer terugkeren naar het dagelijkse werkritme. Na weken van ontspanning en zorgeloze dagen kan de overgang naar de werkmodus wat uitdagend zijn. Maar maak je geen zorgen! Door de juiste mentaliteit aan te nemen en een paar handige strategieën te implementeren, kun je naadloos terug aan het werk gaan en nog productiever worden dan voorheen.

Bij Symbol zijn wij van mening dat iedereen een essentiële schakel vormt binnen de organisatie.
Om optimaal en doeltreffend te kunnen functioneren, is het daarom van belang om elke dag weer met frisse moed de uitdagingen op elk niveau en binnen elke afdeling aan te gaan.
Daarom delen we hier 6 tips om je te assisteren bij een vloeiende overgang van je vakantie naar je werkplek.

 

1. Geef jezelf de tijd om te acclimatiseren

Neem de tijd om te wennen aan je werkomgeving en opnieuw contact te maken met je collega’s. Gun jezelf de eerste twee dagen om je aan te passen en je ritme te vinden. Gebruik deze gelegenheid om na te denken over je werkprocessen en manieren te onderzoeken om de efficiëntie te verbeteren met behulp van Lean transformatieprincipes.

2. Plan vooruit en houd het overzichtelijk

Begin met het opstellen van een gedetailleerde planning voor je eerste week na de vakantie. Stel prioriteiten, maak een to-dolijst en identificeer de belangrijkste projecten die moeten worden opgepakt. Gebruik methoden zoals Kanban-borden om visueel inzicht te krijgen in je taken en voortgang.
Dit helpt je om de juiste dingen op het juiste moment te doen.

3. Begin met kleine taken

Duik niet meteen in het diepe. Begin met kleinere, minder overweldigende taken om weer in de werkflow te komen. Kleine taken zijn minder overweldigend en sneller gedaan, ze geven je een gevoel van voldoening, wat je kan helpen om gemotiveerd te blijven. Door klein te beginnen, kun je je ritme vinden en je zelfvertrouwen opbouwen.

4. Minimaliseer afleidingen

Na een periode van ontspanning kunnen afleidingen extra storend zijn. Verminder afleidingen door Lean principes toe te passen op je werkomgeving. Organiseer je werkplek volgens 5S-principes (Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren, Standhouden) om efficiëntie en focus te bevorderen. Verminder digitale ruis door notificaties te beperken op je mobiel, en indien je even geen internet nodig hebt en het mogelijk is, kan je je laptop of mobiel op flight-mode zetten. Om je concentratie te bevorderen kan je ook rustige muziek opzetten (neem wel je koptelefoon mee).
Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat klassieke muziek je kan helpen met beter concentreren, dus neem je koptelefoon mee en zet een stukje van Mozart of Vivaldi op.

5. Neem pauzes en beweeg

Om je werkritme te optimaliseren en je energieniveau op peil te houden, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen.
Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat korte pauzes cognitieve processen kunnen bevorderen. Je kan eventueel de Pomodoro-technique gebruiken, dat is ontworpen om de focus en concentratie te verbeteren door het werk op te delen in korte, beheersbare intervallen.
Elke 25 minuten houd je dan even 5 minuten pauze.
Gebruik deze timer als hulpmiddel , wanneer de timer afgaat kan je 5 minuten pauze nemen. Je hoeft je natuurlijk niet, heel rigide hieraan vast te houden, flexibiliteit is belangrijk.

6. Communiceer met je team/collega’s

Houd een teamvergadering om iedereen op één lijn te krijgen en de doelen voor de komende weken te bespreken.
Lean transformatie benadrukt het belang van goede communicatie en samenwerking, dus zorg ervoor dat iedereen op dezelfde pagina zit.
Identificeer kansen om processen te stroomlijnen en verspilling te verminderen door input van teamleden te benutten.

Na een welverdiende vakantie kan het lastig zijn om weer in de werkmodus te komen.
Maar met behulp van Lean transformatie en handige tips, kun je snel en effectief je werkzaamheden oppakken.
Reflecteer op je terugkeer naar het werk en ontdek hoe je processen kunt verbeteren.
Onthoud dat elk klein gebaar telt en dat het nastreven van voortdurende verbetering de sleutel is tot succes in het post-vakantieseizoen.

 

 

Ook interessant om te lezen

15 procent korting

15 procent korting

Symbol bestaat 15 jaar: Ontvang nu 15% korting op alle cursussen Ter ere van ons 15-jarig bestaan bieden we jou een exclusieve kans: ontvang 15% korting op elke gewenste cursusinschrijving. Gebruik de code 15jaar in het opmerkingenveld en investeer in je groei.Het...

Lees meer
Share This