Lean Six Sigma overzicht

Lean richt zich op het creëren van maximale waarde voor de klant, door met name verspillingen te elimineren. Six Sigma richt zich op het verminderen van fouten door de variatie te reduceren. Hiervoor worden vaak statistische methodieken ingezet. In onze Lean Six Sigma trainingen leert u methodieken uit beide elementen kennen en toe te passen.

Lean Six Sigma trainingen

Six Sigma Black Belt training (upgrade)
4 dagen
€ 2395
Meer informatie
Six Sigma Green Belt training (upgrade)
5 dagen
€ 2850
Meer informatie
Lean Six Sigma Yellow Belt
2 dagen
€ 895
Meer informatie
Lean Six Sigma Orange Belt
4 dagen
€ 1.895
Meer informatie
Lean Six Sigma Green Belt training
8 dagen
€ 4.295
Meer informatie
Lean Six Sigma Black Belt training (upgrade)
8 dagen
€ 4.395
Meer informatie
Lean Six Sigma Black Belt training
16 dagen
€ 8.495
Meer informatie
Lean Six Sigma Master Black Belt
7 mastercl.
€ 4.750
Meer informatie

De combinatie van Lean en Six Sigma leidt tot kortere doorlooptijden en een betere kwaliteit. Symbol biedt een aantal verschillende trainingen op het gebied van Lean Six Sigma. Dit varieert van een Lean Six Sigma Yellow training tot een volwaardige Master Black Belt training.

U kunt direct instromen in een volledige Lean Six Sigma training, maar u kunt er ook voor kiezen om eerst een Lean training te volgen en later een upgrade training te volgen in Six Sigma. Wilt u weten welke training het beste bij u past, neem dan contact op met één van onze opleidingsadviseurs.

De prijzen in onderstaande tabel is voor deelname van één persoon aan een open training. Alle trainingen zijn ook incompany en als maatwerktraining te organiseren. In een maatwerktraining worden deelnemers aan concrete verbeterprojecten gekoppeld en worden zij gecoacht in het uitvoeren van hun projecten. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op hoogte van nieuwste trainingen & het laatste nieuws over de verschillende sectoren. De berichten zijn geschreven door ervaren consultants in het vakgebied. Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Events en webinars

Symbol organiseert regelmatig events en webinars op actuele onderwerpen. Deze dagen zijn bedoeld om je kennis bij te spijkeren of op te frissen. Ze zijn veelal kosteloos en voor iedereen toegankelijk. Een overzicht van al onze events en webinars vind je op deze pagina.

Lean Six Sigma rollen

Er zijn verschillende rollen en verantwoordelijkheden voor betrokkenen van Lean Six Sigma verbeterprojecten en programma’s. Er moet daarom speciale aandacht worden besteed aan het samenstellen van Lean Six Sigma teams.

Afhankelijk van de grootte van de organisatie zullen één of meerdere (Master) Black Belts verantwoordelijk zijn voor het trainen van principes en technieken binnen de gehele organisatie. Zij worden ondersteund door Lean Six Sigma Green en Black Belts, die de verbeterprojecten uitvoeren. De Lean Six Sigma Yellow en Orange Belts ondersteunen als teamleden de grotere projecten of voeren zelfstandig kleinere (Kaizen) projecten uit. Managers, in hun rol van ‘Champion’, zijn de opdrachtgevers van de projecten. Zij faciliteren en leveren de middelen die nodig zijn om de projecten uit te voeren.

lean six sigma niveau

Lean Six Sigma Belt levels

Lean Six Sigma Master Black Belt

De Master Black Belt is een expert in procesverbetering. Hij adviseert en begeleidt het management bij het implementeren van Lean Six Sigma en ondersteunt het management bij het selecteren van de doorbraakprojecten. De Master Black Belt verzorgt de interne trainingen op alle niveaus en coacht Green en Black Belts in de uitvoering van hun projecten. De Master Black Belt is expert in alle Lean Six Sigma technieken en heeft tenminste 5 jaar ervaring in het uitvoeren van projecten. Bij Lean-organisaties, waar nog weinig of geen Six Sigma wordt toegepast, wordt deze rol ook wel de ‘Sensei’ genoemd in plaats van de Master Black Belt.

Lean Six Sigma Black Belt

Lean Six Sigma Black Belts zijn experts in het uitvoeren van Lean Six Sigma projecten. Als programmamanager zijn ze verantwoordelijk voor het managen van complexe doorbraakprojecten en het aansturen van verbeterteams. Vaak worden Black Belts fulltime toegewezen aan verbeterprogramma’s. Black Belts kunnen de Lean Six Sigma technieken goed toepassen, maar hebben ook competenties op het gebied van change management. De scope van een Black Belt project is vaak afdelingsoverschrijdend. Teamleden van Black Belt projecten zijn vaak Green Belt of expert van een bepaald proces of techniek.

Lean Six Sigma Green Belt

Lean Six Sigma Green Belts zijn specialisten in het uitvoeren van Lean Six Sigma projecten. Met de juiste combinatie van specialistische kennis van het proces en toepassing van Lean Six Sigma technieken, is de Green Belt in staat significante verbeteringen te realiseren. De impact op de organisatie en de besparingen kunnen net zo groot zijn als die van een Black Belt project, maar over het algemeen zijn Green Belt projecten vaak kleiner van omvang en zijn ze minder complex dan Black Belt projecten. De scope van een Green Belt project heeft vaak betrekking op één bepaalde afdeling of proces. Green Belts kunnen alleen werken of binnen een team als project leider. Teamleden van Green Belt projecten kunnen zelf ook Belt zijn, maar het kunnen ook werknemers zijn zonder specifieke Lean Six Sigma kennis.

Lean Six Sigma Orange Belt

Lean Six Sigma Orange Belts hebben kennis van de Lean Six Sigma methode en zijn in staat om problemen op te lossen door de toepassing van eenvoudige Lean Six Sigma technieken. Ze hebben basiskennis van statistische technieken maar hebben waarschijnlijk de ondersteuning van Green en Black Belts nodig om deze toe te passen. Orange Belts voeren zelfstandig Kaizen en Lean-projecten uit in hun directe werkomgeving. Orange Belts zijn vaak teamleiders of supervisors met een diepgaande kennis van een bepaald proces, product of machine. Om die reden zijn ze ook een waardevol teamlid binnen Green of Black Belts projecten.

Lean Six Sigma Yellow Belt

Als een organisatie besluit Lean Six Sigma bedrijfsbreed te implementeren zullen grote groepen werknemers vaak worden getraind op het niveau van Yellow Belt om een sterk fundament te creëren. De visie en strategie van de organisatie met betrekking tot procesverbetering vormt de basis voor deze training. In de training zullen ook de Lean Six Sigma filosofie en enkele basistechnieken worden behandeld. Vaak hangt de keuze van de technieken af van het niveau van de organisatie en de verbeterstrategie. Dit wordt ook wel ‘Fit For Purpose’ training genoemd. Yellow Belts hebben veel ervaring met de dagelijkse processen en zijn om die reden goed in staat om zelfstandig Kaizen-projecten uit te voeren. Ook zijn ze waardevolle teamleden binnen Green of Black Belt projecten. Activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: het verzamelen van gegevens, bijdragen aan de ontwikkeling van standaarden of een bijdrage leveren in brainstormsessies.

Lean Six Sigma boeken

Degenen die meer willen weten over Lean Six Sigma worden geadviseerd om te kijken naar de boeken uit de reeks ‘De Beklimming’ of ‘Climbing the Mountain’, van de auteur H.C. Theisens. Er is een Yellow/Orange Belt, een Green Belt boek en een Black Belt boek. Naast een drietal lesboeken zijn er ook een tweetal oefenboeken.

Door de jaren heen zijn honderden boeken gepubliceerd over procesverbetering en kwaliteitsmanagement, waaronder veel boeken die specifiek over Lean, Kaizen, TPM of Six Sigma gaan. De boeken uit de reeks ‘Climbing the Mountain’ onderscheiden zich van andere boeken omdat ze een holistisch overzicht geven van al deze verbetermethoden, volgens het ‘Continuous Improvement Maturity Model’ (CIMM™). Dit raamwerk beschrijft het proces van continue verbetering vanaf het eerste stadium van continu verbeteren tot het leveren van producten en diensten op het niveau van ‘World Class’. Het CIMM raamwerk verbindt Lean, Six Sigma en andere verbetermethoden en bevat de ‘best practices’ technieken op het gebied van procesverbetering, kwaliteitsmanagement en het ontwikkelen van nieuwe producten.

Online bestellen

De Yellow Belt en Green Belt boeken zijn behalve in het Engels ook in het Nederlands beschikbaar. De boeken zijn via alle reguliere kanalen te bestellen, waaronder bol.com en managementboek.nl. Voor grotere aantallen en kwantumkorting kunt u rechtstreeks contact opnemen met de uitgever LSSA (Lean Six Sigma Academy).

lean six sigma yellow belt boek lean six sigma green belt boek lean six sigma black belt boek
Yellow & Orange Belt boek Green Belt boek Black Belt boek

Andere bekende boeken over Lean en Six Sigma die wij aanraden zijn de volgende:

  • Bohte, K., & Bohte, A. (2000). World Class Quality: Using Design of Experiments to Make It Happen. New York: Amacom.
  • Cox, J., & Goldratt, E.M. (1986). The goal: A process of on-going improvement. New York: North River Press. Croton-on-Hudson.
  • Imai, M. (1997). Gemba Kaizen: A Common sense, Low-Cost Approach to Management. New York: Mcgraw-Hill.
  • Liker, J.K. (2004). The Toyota Way: 14 Management Principles from the World’s Greatest Manufacturer. New York: McGraw-Hill.
  • Rother, M., & Shook, J. (1999). Learning to see: Value Stream Mapping to Add Value and Eliminate MUDA. Cambridge: Lean Enterprise Institute, Inc.
  • Womack, J.P., & Jones, D.T. (1996). Lean Thinking: Banish Waste and Create Wealth in Your New York: Simon & Schuster.

Lean of Lean Six Sigma?

Twijfelt u over een Lean of Lean Six Sigma training? Op deze pagina leggen wij de verschillen aan u uit en kunt u beoordelen welke training het beste bij u past. Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen via 053 – 2030240 of via onderstaand contactformulier. Wij helpen u graag verder!