Krapte op de arbeidsmarkt:

Hoe een Lean aanpak de werkkracht kan versterken

In het huidige concurrerende zakelijke landschap worden bedrijven in verschillende sectoren, waaronder die in Nederland, geconfronteerd met een dringende zorg – een tekort aan arbeidskrachten. De schaarste aan geschoolde arbeidskrachten heeft organisaties gedwongen om innovatieve oplossingen te zoeken om het beste uit hun bestaande personeelsbestand te halen met behoud van operationele efficiëntie.

 

De huidige tekorten kunnen voortkomen uit verschillende factoren, denk aan vergrijzing, deeltijdwerken en arbeidsproductiviteit. In het eerste kwartaal van 2013 zijn er in de zakelijke dienstverlening 18000 banen bij gekomen, in de ICT 6000 en in industrie 4000.

Een werkwijze die steeds meer erkenning krijgt om deze tekorten aan te pakken, is Lean Transformatie. In dit artikel zullen we bespreken hoe een Lean-aanpak kan worden toegepast om de pijn van werknemerstekorten te verzachten.

 

 

 

ontwikkeling-banen-seizo_1e_kwartaal 2023 , CBS

1. Probleemanalyse

 • Begin met het grondig analyseren van de huidige staat van de organisatie en identificeer specifieke gebieden waar het tekort aan werknemers het meest nijpend is.

 • Gebruik bronnen zoals arbeidsmarktstatistieken van het CBS om inzicht te krijgen in de omvang van het arbeidstekort in Nederlandse sectoren en trek de lijn door naar je eigen organisatie. Zie jij dit verhoudingsgewijs terug komen binnen jouw bedrijf?

 

2. Lean transormatieplan opstellen

 • Breng relevante belanghebbenden samen en definieer duidelijke doelstellingen voor een Lean-transformatie, zoals het verminderen van doorlooptijden, het verhogen van efficiëntie en het verbeteren van werknemersbetrokkenheid.

 • Gebruik het Hoshin Kanri-proces om strategische doelen te koppelen aan concrete actieplannen.

3. Stroomlijnen van processen

 • Voer een gedetailleerde waardestroomanalyse uit om de huidige processen in kaart te brengen en verspillingen te identificeren.

   

 • Implementeer basistools zoals de 5S-methodologie om de werkplek te organiseren en te standaardiseren.

4. Multi-Skilling

 • Gebruik cross-training om werknemers op te leiden voor meerdere functies, zodat ze flexibel kunnen worden ingezet waar nodig.

 • Pas Job Instruction (JI) toe om gestandaardiseerde werkinstructies te ontwikkelen die snelle opleiding en prestatie mogelijk maken. Vergeet het principe achter JI niet: “”If the worker hasn’t learned, the instructor hasn’t taught.”

5. Automatisering

 • Identificeer repetitieve en tijdrovende taken die kunnen worden geautomatiseerd.

 • Integreer technologische oplossingen zoals Robotic Process Automation (RPA) om handmatige taken te verminderen en de werklast van werknemers te verlichten.

6. Continu Verbeteren met Kaizen

 • Moedig alle werknemers aan om bij te dragen aan continue verbetering door middel van Kaizen-evenementen.

 • Creëer een cultuur van open communicatie waarin suggesties voor procesverbetering worden aangemoedigd en beloond.

7. Werknemersbetrokkenheid en opleiding:

 • Implementeer Lean-tools zoals A3-methodologie om werknemers te betrekken bij probleemoplossing en verbeteringsinitiatieven.

 • Investeer in opleiding en ontwikkeling om de vaardigheden van werknemers te vergroten en hun inzetbaarheid te verbeteren.

 

8. Prestatiemeting & KPI’s

 • Gebruik Lean-metrieken zoals OEE (Overall Equipment Effectiveness) en Takt Time (eliminatie van bottlenecks) om de efficiëntie van processen te meten.

 • Monitor KPI’s zoals doorlooptijden en klanttevredenheid, laat hiervoor een dashboard ontwikkelen om het overzichtelijk te houden.

9. Leren van casestudy’s

 • Bestudeer casestudy’s van bedrijven die succesvol Lean-methoden hebben ingezet om arbeidstekorten en andere problemen aan te pakken, bekijk hier een aantal van onze cases.

10. Reflectie en aanpassing

 • Voer regelmatig analyses uit om te beoordelen wat werkt en wat kan worden verbeterd.

 • Houd contact met Lean-experts en deel ervaringen met de bredere community. Kijk eventueel of je je kan aansluiten bij een kennispark of een vereniging. Bij Symbol hebben we veel experts, neem eens contact met ons op via Linkedin om even bij te praten.

 

Maximaliseer potentie

In een markt met beperkte arbeidskrachten zoals Nederland moeten organisaties innoveren om hun personeel te optimaliseren en operationele efficiëntie te behouden. Lean Six Sigma biedt een gestructureerde aanpak voor procesverbetering die niet alleen de operaties stroomlijnt, maar ook organisaties in staat stelt het meeste te halen uit hun beschikbare personeelsbestand. Door deze principes te omarmen, kunnen bedrijven arbeidstekorten het hoofd bieden terwijl ze blijven zorgen voor hoogwaardige producten en diensten.
Heeft jouw organisatie te maken met arbeidstekorten en zijn jullie op zoek naar innovatieve oplossingen.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen met optimalisatie van personeel en operational efficiency.

 

 

 

Ook interessant om te lezen

Van ISO 9001 naar IATF 16949

Van ISO 9001 naar IATF 16949

Van ISO 9001 naar IATF 16949Als consultants met expertise in ISO 9001 kwaliteitsmanagementsystemen worden wij vaak gevraagd hoe de transitie naar IATF 16949 het best kan worden gerealiseerd. Voor toeleveranciers is certificering volgens IATF 16949:2016 een belangrijke...

Lees meer
Event Digital Transformation

Event Digital Transformation

Event Digital Transformation Smart Industrie, digitale innovatie, big data, digitale transformatie … Zomaar enkele begrippen die je als je de IT-sector moet geloven niet mag missen om te overleven. Wereldwijd wordt hiervoor vaak de term Industrie 4.0 gebruikt, oftewel...

Lees meer
Share This