Van ISO 9001 naar IATF 16949

Als consultants met expertise in ISO 9001 kwaliteitsmanagementsystemen worden wij vaak gevraagd hoe de transitie naar IATF 16949 het best kan worden gerealiseerd. Voor toeleveranciers is certificering volgens IATF 16949:2016 een belangrijke voorwaarde om te kunnen deelnemen aan de leverketen van de automotive industrie (OEM, tier 1, tier 2, tier 3). Vooral de kleinere en middelgrote bedrijven worstelen vaak met de complexiteit van de automotive kwaliteitseisen. Met name de ontwikkelprocedures, vrijgave, risicomanagement en andere regelgeving vereist een degelijke opbouw van het kwaliteitsmanagementsysteem. Snel veranderende technologische ontwikkelingen (zoals elektrisch rijden, rijhulpsystemen, zelfrijdende voertuigen) vereisen een adaptief vermogen van de bedrijven en hun systemen.

 

 

Kwaliteitsmanagement

Vaak zijn kwaliteitsmanagementsystemen volgens ISO 9001 in het verleden ingevoerd zonder veel aandacht te besteden aan de effectiviteit van de inhoud. De processen voor ontwikkeling, productie en inspectie zijn vaak gebaseerd op interne kennis en ervaring. Door de toenemende eisen van markt, wetgeving en technologische ontwikkeling worden systemen steeds complexer. Daarbij komt dat kwaliteitsmanagementsystemen in stand worden gehouden omdat de klant erom vraagt.
Niet zelden worden bedrijven pas enkele maanden voor de aanstaande re-certificeringsaudit actief en brengen de verplichte documenten en data weer op peil. De eisen van IATF 16949 laten deze werkwijze niet toe. Hierdoor zullen bedrijven voortdurend hun processen zo in moeten richten en toepassen als de automotive industrie het vereist.

 

automotive symbol

De transitie van ISO 9001 naar IATF 16949 wordt door Symbol gezien in vier belangrijke fases

gap analyse - iatf16949

1. De gap-analyse

Deze fase is bedoeld om de status van het kwaliteitsmanagementsysteem nauwkeurig in kaart te brengen. Daarbij wordt uitgegaan van de bestaande processen, procedures en werkwijzen, die getoetst worden aan de IATF 16949-norm. Zodoende wordt inzichtelijk gemaakt waar het bedrijf nog tekortkomingen heeft om aan de normeisen te kunnen voldoen.
De belangrijkste outputs zijn een gap-analyse en een plan van aanpak.

iatf16949 transitie - icon

2. De transitie

In deze fase wordt het bestaande kwaliteitsmanagementsysteem omgebouwd/verbeterd naar de toe te voegen norm-eisen. Niet zelden besluit een bedrijf om het kwaliteitsmanagementsysteem opnieuw op te bouwen en te digitaliseren. Vooral de geïntegreerde managementsystemen kunnen niet zonder een degelijke document-structuur functioneren. Daarnaast is het invoeren van procesbeschrijvingen, registratie van kwaliteitsgegevens en goede formulierstructuur van groot belang. Hierdoor blijft het managementsysteem werkbaar en toegankelijk. Onze ervaringen in de automotive sector hebben ons waardevolle inzichten opgeleverd die we graag delen.

iatf16949 implementatie icon

3. Implementatie en certificering

In deze fase wordt het nieuwe managementsysteem in gebruik genomen. Nadat de procesbeschrijvingen en registraties zijn geïmplementeerd, heeft het bedrijf nog zo’n 6 maanden de gelegenheid om zich voor te bereiden op de certificering door een geaccrediteerd certificeringsbureau. Als aanbieder van IATF 16949 trainingen en consultancy voor implementatie, staan onze experts klaar om bedrijven te ondersteunen bij het succesvol behalen van deze certificering.

aanvullende trainingen automotive iatf16949 en core tools icon

4. Aanvullende trainingen

In deze periode worden vaak nog aanvullende trainingen zoals IATF & Core Tools en IATF 16949 Interne auditor gegeven aan de belangrijkste proceseigenaren.

Continu verbeteren in de automotive sector

Nadat het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem is gecertificeerd, voldoet het bedrijf aan de eisen om in de leverketen van de automotive industrie te kunnen en mogen leveren. Het blijft te allen tijde belangrijk om het managementsysteem aan te passen aan de voortdurend veranderende eisen. Bedrijven die werken met Lean of Lean Six Sigma zijn gewend hun processen continu te verbeteren.
Door de publicaties van AIAG, VDA QMC en andere overkoepelende organisaties nauwgezet te volgen komen aanpassingen van normen en eisen niet als een verrassing.

Ontdek hoe de transitie van ISO 9001 naar IATF 16949 groei en innovatie kan versnellen. Maak vandaag nog de sprong vooruit met onze deskundige begeleiding en bewezen aanpak. Start nu door contact op te nemen met ons.

 

 

Ook interessant om te lezen

Terugkomdag 2024

Terugkomdag 2024

EventTerugkomdag 2024  Symbol organiseert dit jaar opnieuw een inspirerende Alumni-middag voor al onze Green en Black Belt deelnemers.Dit evenement is dé gelegenheid om inspiratie op te doen, je kennis te verrijken en te netwerken met mede-experts.Tijdens dit...

Lees meer
Maak kennis met Symbol Eindhoven

Maak kennis met Symbol Eindhoven

Event Maak kennis met Symbol EindhovenWij nodigen je van harte uit voor ons evenement op 26 september. Dit is dé gelegenheid om ons team in Eindhoven te ontmoeten en meer te weten te komen over onze innovatieve projecten en werkomgeving. Tijdens dit event delen we ook...

Lees meer
Doe mee met onze Oranje actie

Doe mee met onze Oranje actie

Ontvang 5% korting voor elke goal die oranje maakt, tijdens het EKHet EK is losgebarsten en de oranjekoorts stijgt! Bij elke goal van het Nederlands Elftal krijg jij korting op de Lean Six Sigma Orange Belt training. Profiteer van de successen van Oranje en verbeter...

Lees meer
Share This