Studiereis Japan 2024

Ervaar de kracht van Kaizen en Industry 4.0 in het land van de rijzende zon en meld je aan voor de studiereis 'Japan 4.0'.
9 dagen
N.v.t.
Geen
Andere info

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was veel in het land vernietigd. Een kwart van het kapitaal, een kwart van de infrastructuur en 82 procent van de schepen waren vernietigd. De Koreaanse oorlog (1950-1953) gaf een belangrijke impuls aan de Japanse economie. Zuid-Korea werd daarbij gesteund door de Verenigde Naties, onder leiding van de Verenigde Staten. Het leger van de Verenigde Staten had veel militair materieel nodig en omdat Japan dichtbij Korea ligt, besloot men om dit materieel in Japan te laten produceren. Dit bracht de economie weer op gang en leidde tot een de efficiënte en kwalitatief hoogwaardige productie waar Japan nog steeds bekend om staat. Tegelijkertijd was Japan ook een land dat eeuwenlang erg geïsoleerd is geweest, waardoor het een eigen cultuur heeft ontwikkeld.

Tijdens deze studiereis gaan we ervaren hoe de manier van werken en leven enerzijds en de bijzondere manier van produceren anderzijds is. Wat kunnen wij als Nederland hiervan leren? Tijdens deze 9-daagse reis ervaar je de efficiëntie van het land van de Rijzende Zon. Per touringcar bezoeken we verschillende bedrijven in het land en tijdens een rit met de Bullet train zul je de Japanse punctualiteit ervaren. Tijdens de bedrijfsbezoeken zullen lokale Senseis en CEO’s aangeven hoe zij invulling geven aan deze uitdagingen. Zij zullen ons ook vertellen hoe ze omgaan met de sterke inflatie, de vergrijzing en de digitale transformatie.

We maken kennis met het Japanse cultureel erfgoed en het unieke Japanse landschap. We verblijven in Tokyo, Nagoya en Kyoto in luxe hotels. Een Japanse tolk en reisgids begeleiden ons tijdens deze reis.

 

Voor wie?

Iedereen die inspiratie op wil doen op het gebied van cultureel erfgoed, continu verbeteren en de digitale transformatie.

 

Hoogtepunten

Bezoek aan Toyota, reizen met de Shinkansen (Bullet train), bezoek aan de Nederlandse Ambassade en meer.

 

Duur

9 dagen (vr. 11 t/m zo. 19 mei 2024)

 

Terugblik

Klik hier om het verslag van de vorige studiereis naar Japan te lezen

Eindverslag

Wil je een goed beeld krijgen van hoe de reis is verlopen en wat je kunt verwachten voor de nieuwe studiereis naar Japan, lees dan ons eindverslag.
Eindverslag

 

 

EEN REIS VOL AFWISSELING EN INSPIRATIE

Tijdens deze studiereis gaan we ervaren hoe de Japanse bedrijven bezig zijn met kwaliteit en efficiëntie, maar ook met de digitale transformatie. Tijdens onze vorige studiereis hebben we ervaren dat er een tweedeling bestaat in het Japanse bedrijfsleven. Enerzijds zijn er bedrijven die vanwege de bijzondere culturele aspecten in de jaren ’80 zijn blijven hangen. Door succesvolle toepassing van Kaizen lukt het deze bedrijven nog steeds om fantastische producten te maken. Daarnaast zijn er bedrijven die echt met de toekomst en de digitale transformatie bezig zijn. Beide typen bedrijven zullen we bezoeken. En van beide aanpakken valt veel te leren. Deze reis is een combinatie van cultuur, historie, uitdagingen zoals vergrijzing en inflatie, maar ook van werken aan de toekomst. Japanse Senseis en CEO’s vertellen hoe zij omgaan met hun eigen transformatie.

Naast efficiëntie kenmerkt de Japanse cultuur zich met respect, gastvrijheid (Omotenashi) en vakmanschap (Monozukuri). Tijdens deze reis is daarom veel aandacht voor de culturele aspecten, natuur en voor ontspanning. Deze reis biedt je de mogelijkheid afstand te nemen van de hedendaagse praktijk en je te laten inspireren door dit uitermate interessante land. Je gaat naar huis met een mooie ervaring en veel praktische verbeterideeën.

 

WAT GAAN WE DOEN?

Het onderstaande programma is onder voorbehoud. Het definitieve programma zal begin 2024 definitief vastgesteld worden.

japanreis

Vr. 11 mei: Heenvlucht
Vlucht, via Dubai, naar Tokyo. Vertrek vanaf Schiphol. (Verzamelen bij de Gate).

Za. 12 mei: Aankomst
Aankomst Tokyo (Narita). We worden opgehaald door onze lokale gids en vertrekken met een touringcar naar het schitterende ‘Shinagawa Prince Hotel.’

Zo. 13 mei: Bezoek Tokyo
Na het ontbijt gaan we als deelnemers kennis met elkaar maken en inventariseren wat ieders leerdoelen zijn van deze studiereis. Na de lunch zullen we een aantal bezienswaardigheden in Tokyo bekijken, waaronder de Tsukiji vismarkt, het Kita-No-Maru Park, het Imperial Palace en het Meiji Jingu Park met daarin een iconische boeddhistische tempel. ‘s Avonds gaan we naar de uitgaanswijk Shibuya met o.a. het drukste zeebrapad van de wereld en verschillende Karaoke-bars.

Ma. 14 mei: Bijeenkomst Nederlandse Ambassade Tokyo
Op maandagochtend bezoeken wij de Nederlandse Ambassade in Tokyo. Hier zal een presentatie worden geven over ‘Doing business in Japan’ en het nieuwe Japanse economische beleid ‘Society 5.0/ New Capitalism’. Met deze presentatie wordt een kader neergezet van de economische situatie en de cultuur in Japan. Dit is erg belangrijk om te begrijpen wat we tijdens de rest van de week allemaal gaan ervaren. ‘s Middags gaan we naar Kashiwa-no-ha Smart city waar we de manier van leven in een futuristische stad zullen gaan bekijken.

Di. 15 mei: Reis per Bullet Train en bezoek Toyota
Na het ontbijt vertrekken we met onze touringcar naar Hirayama Kaizen institute waar we door een Japanse Sensei getraind zullen worden in het toepassen van Kaizen bij het continu verbeteren van processen. Zelfs voor deelnemers die al bekend zijn met Kaizen zal dit een ervaring zijn, omdat we m.n. in zullen gaan op de culturele verschillen tussen Japan en de westerse samenleving. ‘s Avonds vertrekken we met de Shinkansen ‘Bullet Train’ naar Nagoya, het industriële hart van Japan. Vanuit de trein heb je bij goede weersomstandigheden zicht op Mount Fuji. We verblijven twee nachten in ‘Nagoya Tokyu Hotel’.

Wo. 16 mei: AVEX Tado Factory en Kuwana Factory 
We beginnen met een bezoek aan het ‘Toyota Commemorative Museum of Industry and Technology’. Hier wordt de volledige geschiedenis van Toyota vertelt vanaf het eerste weefgetouw tot de moderne productie van Toyota. Middels diverse workshops kun je zelf zien en ervaren hoe de productieprincipes van Toyota in de praktijk worden gebracht. Na de lunch bezoeken wij de ‘Kuwana factory’ van AVEX Tado, een Smart factory voor de productie van zeer nauwkeurige draai- en freesproducten voor de automotive sector.

Do. 17 mei: Kawasaki
Na het ontbijt gaan we met de Shinkansen naar Kawasaki in Kobe, een moderne fabriek van hoogwaardige machines. ‘s Middags en ‘s avonds zullen we het drukke uitgaansleven van Osaka meemaken. We gaan laat op de avond weer terug naar ons hotel in Nagoya.

Vr. 18 mei: Mitsubishi Electric Nagoya Works
In de ochtend bezoeken wij ‘Mitsubishi Electric Nagoya Works’, een wereldleider in de productie en verkoop van elektrische en elektronische apparatuur die wordt gebruikt in energie- en elektrische systemen, industriële automatisering, informatie- en communicatiesystemen. In de middag vertrekken we met onze touringcar naar Kyoto. Als je de traditie, cultuur en tempels wil ontdekken moet je in Kyoto zijn. Je vindt hier meer tempels dan kerken in Rome of moskeeën in Istanbul. Kyoto heeft een rijke geschiedenis en is één van ’s werelds meest cultuur rijke steden.

Za. 19 mei: Sightseeing Kyoto
Zaterdag gaan we verder met onze culturele tour in Kyoto. We bezoeken o.a. Fushimi Inari-taisha. Deze Shrine is vooral bekend vanwege haar galerijen, die worden overdekt door duizenden scharlakenrode torii (poorten). Verder bezoeken we de Rokuonji-tempel, met het gouden paviljoen en Kiyomizu-dera, ook wel ‘Helder Water-tempel’, een enorme houten boeddhistische tempel. We sluiten af met een afscheidsdiner waarna we vertrekken naar de luchthaven van Osaka. We vliegen laat in de avond (via Dubai) terug naar Amsterdam.

Zo. 20 mei: Schiphol
We arriveren op Schiphol.

Deze unieke 9-daagse studiereis naar Japan kost € 6.750 excl. BTW, all-in.

Dat is inclusief:

  • Vlucht en overnachtingen
  • Ontbijt, lunches
  • Vier diners, inclusief drankjes
  • Tolk, entree en fooien
  • Transfers (o.a. Bullet train en bus)

Kosten die niet inbegrepen zijn:

  • Reiskosten van en naar Schiphol
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Drie diners (op eigen gelegenheid in kleine groepjes)

Meer informatie?

Wil je meer weten over deze reis of wil je het volledige reisverslag van 2023 ontvangen? Neem dan contact met ons op via 053 – 20 30 240 of via onderstaand formulier!

Type training

Locatie

Vorm

Je ontvangt een Japans certificaat aan het einde van de reis. De reis wordt georganiseerd in samenwerking met:

Andere trainingen en diensten

Ervaar de industriële revolutie in het land van de rijzende zon en meld je aan voor de studiereis 'Japan 4.0'. Van 11 t/m 19 mei 2024.

Meer informatie

Process Mining

Visualiseren van processen

Dé analysetechniek waarmee de werkelijke processtroom in één oogopslag inzichtelijk wordt gemaakt.

Meer informatie

Verhogen van de test- en vaccinatiesnelheid door het toepassen van Lean-methodiek en technieken.

Meer informatie