Studiereis & Handelsmissie Japan 2024

Ervaar de kracht van Kaizen en Industry 4.0 in het land van de rijzende zon en meld je aan voor de Studiereis en handelsmissie Japan.
10 dagen
N.v.t.
Geen
Andere info

Klaar voor een avontuur dat zowel je professionele als persoonlijke horizon zal verbreden? Na het overweldigende succes van onze reis in 2023, organiseren we opnieuw een Studiereis & Handelsmissie naar Japan. De “Japan 4.0” reis biedt een unieke kans om in de kern van Japanse Operational Excellence, digitale innovatie en transformatie te duiken. Tijdens deze 10-daagse reis ontdek je hoe Japan’s toonaangevende bedrijven, zoals Toyota en Mitsubishi, de grenzen van technologie en efficiëntie verleggen.

Per touringcar bezoeken we verschillende bedrijven in het land en tijdens een rit met de Bullet train zul je de Japanse punctualiteit ervaren. We bezoeken de Nederlandse ambassade en tijdens de bedrijfsbezoeken zullen lokale Senseis en CEO’s aangeven hoe zij invulling geven aan de mogelijkheden en uitdagingen in Japan. Zij zullen ons o.a. vertellen hoe ze omgaan met de sterke inflatie, de vergrijzing en de digitale transformatie. We verblijven in Tokyo, Nagoya en Kyoto in luxe hotels. Een Japanse tolk en reisgids begeleiden ons tijdens deze reis.

 

Voor wie?

Iedereen die inspiratie op wil doen op het gebied van cultureel erfgoed, continu verbeteren en de digitale transformatie.

 

Hoogtepunten

Bezoek aan Toyota, reizen met de Shinkansen (Bullet train), bezoek aan de Nederlandse Ambassade en meer.

 

Duur

10 dagen (vr. 10 t/m zo. 19 mei 2024)

 

Terugblik

Wil je een goed beeld krijgen van hoe de reis is verlopen en wat je kunt verwachten voor de nieuwe studiereis naar Japan, lees dan ons eindverslag.

Eindverslag

 

Subsidiemogelijkheden voor de studiereis en handelsmissie naar Japan

Goed nieuws! Jouw deelname kan mogelijk gedeeltelijk gefinancierd worden door middel van een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), van €1.500,-. Voor meer informatie over de subsidie en het aanvraagproces, bezoek de website van RVO.

 

EEN REIS VOL AFWISSELING EN INSPIRATIE

Tijdens deze studiereis gaan we ervaren hoe de Japanse bedrijven bezig zijn met kwaliteit en efficiëntie, maar ook met de digitale transformatie. Tijdens onze vorige studiereis hebben we ervaren dat er een tweedeling bestaat in het Japanse bedrijfsleven. Enerzijds zijn er bedrijven die vanwege de bijzondere culturele aspecten in de jaren ’80 zijn blijven hangen. Door succesvolle toepassing van Kaizen lukt het deze bedrijven nog steeds om fantastische producten te maken. Daarnaast zijn er bedrijven die echt met de toekomst en de digitale transformatie bezig zijn. Beide typen bedrijven zullen we bezoeken. En van beide aanpakken valt veel te leren. Deze reis is een combinatie van cultuur, historie, uitdagingen zoals vergrijzing en inflatie, maar ook van werken aan de toekomst. Japanse Senseis en CEO’s vertellen hoe zij omgaan met hun eigen transformatie.

Naast efficiëntie kenmerkt de Japanse cultuur zich met respect, gastvrijheid (Omotenashi) en vakmanschap (Monozukuri). Tijdens deze reis is daarom veel aandacht voor de culturele aspecten, natuur en voor ontspanning. Deze reis biedt je de mogelijkheid afstand te nemen van de hedendaagse praktijk en je te laten inspireren door dit uitermate interessante land. Je gaat naar huis met een mooie ervaring en veel praktische verbeterideeën.

 

WAT GAAN WE DOEN?

Het definitieve programma is ondertussen vastgesteld (kleine wijzigingen onder voorbehoud).

japanreis

Vr. 10 mei: Heenvlucht
Vrijdag vertrekken we om 12:15 vanaf Schiphol (met Cathay Pacific), via Hongkong, naar Tokyo. (Verzamelen bij de Gate).

Za. 11 mei: Aankomst
We landen om 14:30 op Tokyo (Narita). We worden daar opgehaald door onze lokale gids en vertrekken met een touringcar naar het schitterende ‘Shinagawa Prince Hotel.’

Zo. 12 mei: Bezoek Tokyo
Na het ontbijt gaan we als deelnemers kennis met elkaar maken en inventariseren wat ieders leerdoelen zijn van deze studiereis. Na de lunch zullen we een aantal bezienswaardigheden in Tokyo bekijken, waaronder de Tsukiji vismarkt, het Kita-No-Maru Park, het Imperial Palace en het Meiji Jingu Park met daarin een iconische boeddhistische tempel. ‘s Avonds gaan we naar de uitgaanswijk Shibuya met o.a. het drukste zebrapad ter wereld en verschillende Karaoke-bars.

Ma. 13 mei: Nederlandse Ambassade Tokyo & Nissan engines
Op maandagochtend bezoeken wij de Nederlandse Ambassade in Tokyo. Hier zal een presentatie worden geven over de unieke samenwerking van Nederland en Japan, en over de culturele aspecten hiervan. Met deze presentatie wordt een kader neergezet van de economische situatie en de cultuur in Japan. Dit is erg belangrijk om te begrijpen wat we tijdens de rest van de week allemaal gaan ervaren. ‘s Middags gaan we naar de Nissan Yokohama Plant waar de automotoren voor Nissan worden gebouwd.

Di. 14 mei: JEF Engineering & Toyota Center
Na het ontbijt bezoeken we JEF Engineering. Dit is een bijzonder bedrijf waar ze volautomatische garagetorens ontwikkelen voor het parkeren van fietsen (the Cycle Tree). Na dit bezoek reizen we met de Shinkansen Bullet train met 300km/u naar Nagoya, het industriële hart van Japan. Vanuit de trein heb je bij goede weersomstandigheden zicht op Mount Fuji. Hier gaan we naar het ‘Toyota Commemorative Center of Industry and Technology’. Hier wordt de volledige geschiedenis van Toyota vertelt vanaf het eerste weefgetouw tot de moderne productie van Toyota. Middels diverse workshops kun je zelf zien en ervaren hoe de productieprincipes van Toyota in de praktijk worden gebracht. We verblijven twee nachten in het luxe ‘Nagoya Tokyu Hotel’.

Wo. 15 mei: Hirayama Kaizen institute & Tel-Mic
We beginnen deze dag met een bezoek aan het Hirayama Kaizen institute waar we door een Japanse Toyota-Sensei getraind zullen worden in het toepassen van Kaizen bij het continu verbeteren van processen. Zelfs voor deelnemers die al bekend zijn met Kaizen zal dit een ervaring zijn, omdat we m.n. in zullen gaan op de culturele verschillen tussen Japan en de westerse samenleving. Na de lunch bezoeken we het bedrijf ‘Tel Mic’, een metaalbewerkingsbedrijf die hoogwaardige producten levert aan o.a. de automotive industry. ‘s Avonds gaan we het nachtleven van Nagoya ontdekken.

Do. 16 mei: Mitsubishi Electric Nagoya Works & AVEX Kuwana Factory
In de ochtend bezoeken wij ‘Mitsubishi Electric Nagoya Works’, een wereldleider in de productie en verkoop van elektrische en elektronische apparatuur die wordt gebruikt in energie- en elektrische systemen, industriële automatisering, informatie- en communicatiesystemen. Na de lunch gaan we naar de ‘Kuwana factory’ van AVEX Tado, een Smart factory voor de productie van zeer nauwkeurige draai- en freesproducten voor de automotive sector.

Vr. 17 mei: OMROM Taiou plant & Sightseeing Kyoto
Na het ontbijt gaan we op bezoek bij de Omron Taiou plant, een leverancier van hoogwaardige technische componenten. Het bijzondere van dit bedrijf is dat er vrijwel allen mensen met een beperking werken. De productiviteit van de medewerkers is echter net zo hoog als voor mensen zonder beperking. Dat komt omdat Omron heel veel tijd en moeite stopt in het inrichten van de werkplekken en automatisering. In de middag vertrekken we met onze touringcar naar Kyoto. Als je de traditie, cultuur en tempels wil ontdekken moet je in Kyoto zijn. Je vindt hier meer tempels dan kerken in Rome of moskeeën in Istanbul. Kyoto heeft een rijke geschiedenis en is één van ’s werelds meest cultuur rijke steden. We verblijven in het mooie ‘Miyako Hotel’ en sluiten ‘s avonds af met een bijzonder afscheidsdiner.

Za. 18 mei: Sightseeing Kyoto
Zaterdag gaan we verder met onze culturele tour in Kyoto. We bezoeken o.a. Fushimi Inari-taisha. Deze Shrine is vooral bekend vanwege haar galerijen, die worden overdekt door duizenden scharlakenrode torii (poorten). Verder bezoeken we de Rokuonji-tempel, met het gouden paviljoen en Kiyomizu-dera, ook wel ‘Helder Water-tempel’, een enorme houten boeddhistische tempel. ‘s Middags vertrekken we naar het vliegveld in Osaka, waar we om 17:50, via Hong Hong, weer terug naar Amsterdam reizen.

Zo. 19 mei: Schiphol
We landen zondagochtend 19 mei om 6:55 op Schiphol.

Deze unieke 10-daagse studiereis naar Japan kost € 6.750 excl. BTW. Een breakdown van de kosten is hieronder beschreven. De mogelijkheid bestaat dat je zelf het vliegticket boekt, bijvoorbeeld als je op een andere datum heen- of terug wilt vliegen dan de genoemde data. In dat geval wordt het hieronder aangegeven bedrag van het vliegticket niet in rekening gebracht.

Studiereis & Organisatie: € 3.400,-

 • Bezoek Nederlandse ambassade
 • Bezoek diverse bedrijven, organisaties, Smart city
 • Sociaal en cultureel programma
 • Tolk, entree en fooien
 • Transfers via Touringcar en Bullet train

Vliegticket: € 1.350,-

 • Heenvlucht Amsterdam – Tokio
 • Retourvlucht Osaka – Amsterdam

Verblijfskosten: € 2.000,-

 • Overnachtingen (4 of 5 sterrenhotels)
 • Ontbijt, lunches
 • Vier diners, inclusief drankjes

Eigen kosten (niet begroot)

 • Reiskosten van en naar Schiphol
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Drie diners (op eigen gelegenheid in groepjes)

 

Subsidie

Goed nieuws! Jouw deelname kan gedeeltelijk gefinancierd worden door middel van een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), van €1.500,-. (Deze subsidie geldt alleen voor B.V.’s.) Voor meer informatie over de subsidie en het aanvraagproces, bezoek de website van RVO.

Meer informatie?

Wil je meer weten over deze reis neem dan contact met ons op via 053 – 20 30 240 of via onderstaand formulier!

Type training

Locatie

Vorm

Je ontvangt een Japans certificaat aan het einde van de reis. De reis wordt georganiseerd in samenwerking met:

 • Klik hier voor de brochure.
 • Klik hier om ons eindverslag van de vorige reis te lezen.
 • Klik hier voor onze blog over de vorige studiereis.

Andere trainingen en diensten

Ervaar de industriële revolutie in het land van de rijzende zon en meld je aan voor de studiereis 'Japan 4.0'. Van 10 t/m 19 mei 2024.

Meer informatie

Process Mining

Visualiseren van processen

Dé analysetechniek waarmee de werkelijke processtroom in één oogopslag inzichtelijk wordt gemaakt.

Meer informatie