Wat is een Lean of Lean Six Sigma training?

Lean en Six Sigma worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn het twee verschillende disciplines. Op deze pagina leggen we je het verschil uit. Volg je een Lean of Six Sigma opleiding bij Symbol dan kun je eenvoudig doorstromen van Lean naar Six Sigma en van Green naar Black via het modulaire systeem. Organisaties weten vaak niet goed hoe te starten met verbetertrajecten. Om je te helpen bij de keuze voor de juiste training, geven we hieronder een korte uitleg.

Wat is Lean?

Doel van Lean is om een proces te creëren waarbij zo veel mogelijk waarde wordt toegevoegd en verspillingen worden geëlimineerd. Dit resulteert in een output in lijn met de verwachtingen van de klant en in een minimale doorlooptijd.

In onze Lean trainingen leer je dus om zo efficiënt mogelijk aan de klantvraag te voldoen, met zo min mogelijk verspillingen. Lean technieken leren je de verspillingen te zien en te elimineren.

 

Je hebt de keuze uit de volgende specifieke Lean trainingen

Hieronder zetten we onze Leantrainingen voor je op een rij. Op de pagina’s zelf lees je meer informatie en kun je een brochure downloaden.

Lean Yellow Belt
– Kennismaking met de Lean managementfilosofie en Lean basisinstrumenten.
Lean Green Belt
– Voor kartrekkers en projectleiders in verbetertrajecten op basis van Lean.
Lean Black Belt
– Ontwerper van een Lean implementatietraject, selecteert de verbeterprojecten die de organisatie helpen in het realiseren van haar strategische en operationele doelen.
Lean Black Belt upgrade
– Heb je al een Lean Green Belt training gevolgd en wil je je kennis verder diepen en verbreden tot op een Lean Black Belt niveau? Dan is deze 4-daagse Lean Black Belt training (upgrade) bedoeld voor jou.

 

Wat is Six Sigma?

Uitgangspunt bij Six Sigma is de variatie die elk proces kent, te verminderen. Doordat we een systematische aanpak hanteren (Define, Measure, Analyze, Improve en Crontrol (DMAIC)), waarbij diverse statistische tools worden gebruikt om de oorzaak van de variatie te achterhalen, kunnen de processen worden verbeterd tot een zogenaamd Six Sigma niveau. Dit houdt in dat we in slechts 3,4 keer op de 1 miljoen een situatie hebben waarin niet wordt voldaan aan de klantverwachtingen. De filosofie van Six Sigma is dus dat elke organisatie ernaar moet streven om haar processen op een Six Sigma niveau te krijgen, waarbij dus in vrijwel alle gevallen aan de klantverwachting wordt voldaan.

In onze Lean Six Sigma trainingen leer je dus behalve de Lean tools ook statistiek in te zetten en toe te passen om met een statistische nauwkeurigheid precies die producten en diensten te leveren die voldoen aan de verwachtingen en specificaties van de klant.

 

Onze Lean Six Sigma trainingen

Ook onze Lean Six Sigma trainingen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Op de pagina zelf lees je meer en kun je een brochure downloaden.

Lean Six Sigma Yellow Belt
– Is bekend met de Lean Management principes en de Six Sigma aanpak en kan zelfstandig verbeteren of als teamlid bijdragen aan grotere projecten.
Lean Six Sigma Orange Belt
– Is bekend met de Lean Six Sigma methodieken en kan verbeterprojecten leiden in zijn omgeving of als teamlid een bijdrage leveren aan grotere Green of Black Belt projecten.
Lean Six Sigma Green Belt
– Is verantwoordelijk voor het efficiënt inrichten en uitvoeren van processen en bereikt significante verbeteringen in doorlooptijd en kwaliteit door de juiste combinatie van specialistische kennis, Lean Management, statistische analyse en Lean Six Sigma methodiek.
Lean Six Sigma Black Belt
– Professionals die in staat zijn om analytische instrumenten te combineren met de belangrijkste aspecten van verandermanagement.
Lean Six Sigma Black Belt upgrade
– Beschikken al over het Lean Six Sigma Green Belt certificaat en willen zich doorontwikkelen naar een Lean Six Sigma Black Belt.
Six Sigma Green Belt upgrade
– Voor als je al over het Lean Green Belt certificaat beschikt en wilt doorstromen naar Lean Six Sigma Green Belt.
Six Sigma Black Belt upgrade
– Voor als je al over het Lean Six Sigma Green Belt niveau beschikt én dat heb aangevuld met Lean Black Belt.

 

De unieke modulaire opbouw van Lean en Lean Six Sigma trainingen

Onderstaande afbeelding geeft de modulaire trainingsopbouw van Symbol weer.

Lean en Lean Six Sigma doorstroomschema

Hoe werkt het?

In bovenstaand schema worden de verschillende trainingen weergegeven in kleuren en aantal dagen. Via de lijntjes zie je hoe je kunt doorstromen. Bijvoorbeeld, als je een 5-daagse Lean Green Belt training hebt gevolgd, zie je dat je kunt doorstromen in een 5-daagse upgrade naar Lean Six Sigma Green Belt of in een 4-daagse upgrade naar Lean Black Belt. Vanuit de Lean Black Belt training is er een upgrade naar Lean Six Sigma Black Belt mogelijk, mits je in je vooropleiding het Six Sigma gedeelte in een Green Belt hebt gevolgd.

 

Internationaal erkend LSSA certificering

Alle trainingen zijn af te sluiten met een internationaal erkend LSSA theorie-examen. Daarnaast kan voor de Green en Black Belt opleidingen een volledig certificaat worden behaald door ook het praktijkexamen met goed gevolg af te leggen.

 

Waar instromen?

Je stroomt in op het niveau dat bij je past, zowel qua vooropleiding als qua ambities. Natuurlijk helpen onze opleidingsadviseurs je graag als je niet zeker weet wat voor jou de meest geschikte opleiding is. Bel ze gerust via 053 – 20 30 240 of vraag advies via ons contactformulier.

 

 

Vraag informatie of een offerte aan

Natuurlijk helpen we je graag bij het maken van een keuze of bij het selecteren van een passende incompany training. Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!