Een verbetertraject managen? Jij als leider maakt het verschil

Sta jij aan de vooravond van een belangrijk verbetertraject binnen jouw organisatie? Dan is de kans groot dat jij als verandermanager tegen het volgende vraagstuk aanloopt: “Hoe krijg ik de mensen in mijn team mee? Hoe zorg ik ervoor dat zij zélf beslissen om de dingen anders te doen, zowel inhoudelijk als qua gedrag? En hoe krijg ik hen, vanuit hun eigen vrije wil, intrinsiek gemotiveerd? Zodat de verandering niet alleen voor onze organisatie, maar ook voor de individuen erin veel oplevert?”

Het is niet gek dat je jezelf dit afvraagt. Integendeel. Gezien de sleutelrol die jij binnen dit soort trajecten speelt móet jij jezelf dit afvragen. Immers, als dit lukt dan kun je samen met het team morgen aan, en overmorgen. En dat niet alleen: dan is de organisatie ook wendbaar en klaar voor de toekomst. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Als leider is het belangrijk dat je kunt afstemmen op de belevingswereld en het bewustzijn van jezelf, maar ook op die van alle teamleden. What’s in it for them? Wanneer je vanuit die gedachte een verbetertraject leidt, komt er beweging op gang. Mensen raken intrinsiek gemotiveerd.

Niet voor niets wordt er naast de ‘blauwe’ aanpak (met exacte en meetbare tools) meer en meer aandacht besteed aan de ‘oranje’ kant (de zachtere kant waarin persoonlijk leiderschap en eigenaarschap centraal staan). Uit het onderzoek The Inconvenient Truth About Change Management – Why it isn’t working and what to do about it blijkt zelfs dat die twee absoluut niet zonder elkaar kunnen. Maar liefst zeventig procent van de veranderinitiatieven mislukt omdat er te veel op blauw óf te veel op oranje gestuurd wordt. Leuk feitje, hier is ook de slogan van Symbol op gebaseerd: ‘Inspiring people, improving processes’.

In de nieuwe training Leading Change leer je hoe je de twee werelden elkaar kunt laten versterken. Een tipje van de sluier? Het enige wat jij kunt veranderen, is jouw eigen gedrag. Oftewel: een goed begin begint bij jezelf. Door je eigen ruimte te (h)erkennen én te nemen. Bewust je eigen houding te kiezen. Te verbinden en co-creëren vanuit objectiviteit en openheid. Er wordt niet vaak bij stilgestaan, maar de houding en het gedrag dat jij als manager, teamleider of projectleider laat zien, spelen in verbetertrajecten een grote rol. Jij bent namelijk een voorbeeld voor anderen. Het gedrag dat jij vertoont, heeft daardoor impact op hoe anderen met jou, met elkaar en met hun verantwoordelijkheden in het verbetertraject omgaan.

Als jij als leider meer in je kracht komt te staan, dan zorgt dat voor snellere veranderingen én een fijnere samenwerking in het team. En hoe mooi is het om met mensen samen te werken die intrinsiek gemotiveerd zijn om jullie verbetertraject te laten slagen, omdat het het bestaansrecht (de why) van jullie organisatie en daardoor ook henzelf ten goede komt? Het is mogelijk, echt. Improvement is everywhere. Just lead the change.

Deze blog is geschreven door Martien Plasmeijer, Senior Trainer bij Buro Kwadraat. Martien heeft voor Symbol de training Leading Change ontwikkeld. Meer weten? Bekijk de details van deze nieuwe training op onze website.

Share This