Bij een goed project is de oorzaak van het probleem nog niet bekend.

Onze ervaren trainer en consultant, Master Black Belt, Joris van Solt gaat in een aantal blogs in op tien relevante criteria voor een goed project. Het advies aan deelnemers aan onze Lean en Lean Six Sigma Green en Black Belt trainingen is in ieder geval om alvast een project te kiezen wat je tijdens de training kunt oppakken.

In het vorige artikel had ik beloofd dat ik de 10 punten van een goed project zou toelichten. Hieronder ga ik in op het tweede punt:

 

Bij een goed project is de oorzaak van het probleem nog niet bekend

Als je de oorzaak van je probleem kent moet je deze oorzaak verhelpen en hoef je geen project uit te voeren! Dit is dan een implementatie!

Een DMAIC project gaat op een gestructureerde manier op zoek naar de (grootste) grondoorzaak van het probleem. Deze grondoorzaak wordt verholpen in de Improve fase, zodat het probleem nooit meer voorkomt als gevolg van deze grondoorzaak.

In het project wil je geen oogkleppen opzetten en een open vizier houden. Alleen op die manier kan je in de Analyse fase de werkelijke en grootste grondoorzaak achterhalen. We willen alleen de belangrijkste Inputs/factoren in ons proces beïnvloeden om de project Y te verbeteren. Dit volgens het Pareto principe.

Daarom wil ik dat er in de probleemomschrijving geen oplossing of oorzaak staat. Daardoor zou je je kunnen blindstaren op een oorzaak die misschien niet de grootste bijdrage aan je probleem levert.

 

Kunnen we je helpen?

Heb je vragen hoe het probleem van jouw project goed te definiëren? Of wil je hulp bij de selectie of de uitvoering van je project? Neem dan contact met ons op, via onderstaand formulier of bel ons via 053 – 20 30 240


    Share This