Meet Systeem Analyse (MSA) als voorwaarde voor werken met data

Webinar (gratis) 1 april 2021 om 10:30 - 12:00

Onze wereld hangt aan elkaar van data. Om processen en prestaties te beoordelen baseren we ons op kpi’s. Om inzicht te krijgen in het verbeterpotentieel in onze processen bestuderen we de processen en de onderliggende parameters op basis van metingen. Idealiter ondersteunen we onze beslissingen met data om de emotie eruit te halen. Onze ervaren Master Black Belt consultants Ed van Denen en Niels Heuthorst gaan in op het hoe en waarom van Measurement System Analysis (MSA). Jeroen van der Weerdt, Master Black Belt bij Tata Steel, zal ingaan op de boeiende praktijk bij Tata Steel.

 

Hoe betrouwbaar is de data uit onze metingen?

Kunnen we de data uit onze metingen wel vertrouwen? Hoe weten we of de metingen precies genoeg zijn en stabiel? Kunnen we iets zeggen over de kwaliteit van de metingen zodat we zeker zijn dat de metingen iets vertellen over de WERKELIJKHEID (situatie/proces)? Is Meet Systeem Analyse (MSA) alleen voor kwaliteitsafdelingen in de industrie of juist veel breder toepasbaar en ook in dienstverlenende omgevingen?

 

Doel

Het doel van dit webinar is het begrip van MSA te vergroten

 

Voor wie?

Dit webinar is bedoeld voor hen die werken met data om conclusies te trekken, zoals procesverbeteraars en managers. Statistische voorkennis is niet noodzakelijk.

 

Programma

We laten aan de hand van 3 voorbeelden uit de praktijk de waarde van MSA ervaren. De 3 voorbeelden behandelen elk een specifiek onderdeel van MSA:

Voorbeeld 1: Type 1 Gage Study
Alvorens te starten met een verbeterproject of het monitoren van procesprestaties moet eerst worden bevestigd dat de data klopt. Bij automatische of in-line metingen kan middels een Type 1 Gage Study worden bepaald of er een structurele afwijking is (Bias) of een te grote variatie. Ed van Deenen van Symbol bespreekt een voorbeeld. Ed is Master Black Belt / Trainer Consultant bij Symbol en helpt in zijn rol bedrijven om verbeterprojecten op te starten en ook bijvoorbeeld Statistical Process Control (SPC) te implementeren.

Voorbeeld 2: Gage R&R Study
Metingen worden niet alleen beïnvloed door het meetinstrument, maar door het hele meetproces en de omstandigheden. Niels Heuthorst van Symbol vertelt uit eigen ervaring hoe metingen vaak te complex worden gemaakt en resultaten ervan nog maar weinig vertellen over het eigenlijke proces waar je iets van wilt weten. Door de koppeling naar de Gage R&R Study maakt hij inzichtelijk hoe belangrijk MSA is. Niels is Master Black Belt en Lead Consultant bij Symbol. Hij helpt van uit zijn rol bij de klanten van Symbol om hun verbeterdoelen selecteren, focus houden en werkelijke verbeteringen realiseren.

Voorbeeld 3: Attribute Agreement Studies
Binnen de productieprocessen van Tata Steel wordt op verschillende plaatsen nog gebruikgemaakt van persoonlijke observaties als beoordeling van procesperformance. Om vast te stellen of deze vorm van visuele beoordeling reproduceerbaar en consistent is wordt gebruik gemaakt van Attribute Agreement Studies. In de webinar zal door onze gast Jeroen van der Weerdt van Tata Steel worden ingegaan op de Attribute Agreement-methode en de resultaten. Jeroen is Master Black Belt bij Tata Steel in IJmuiden. Binnen deze functie is hij, samen met een aantal collega’s, verantwoordelijk voor het six sigma programma. Tata Steel is een staalproducent die vooral de automotive industrie als klant heeft. Daarnaast is de verpakkingsindustrie een groeimarkt waar veel van verwacht wordt.

 

Webinar bekijken

Dit webinar heeft al plaatsgevonden. Gemist? Klik dan op onderstaande link en bekijk de replay. Na registratie ontvang je direct de kijklink.

 

 

Het is niet meer mogelijk je in te schrijven voor een afgelopen event

Share This