Unieke trainingsaanpak dankzij Miro: oefeningen en games in de online praktijk

In onze trainingen krijgen deelnemers nooit alleen kennis aangereikt, maar brengen ze de theorie door middel van oefeningen en (serious) games direct in praktijk. Hierdoor wordt tastbaar hoe ze belangrijke instrumenten van Lean of Lean Six Sigma zelf kunnen toepassen in de eigen werkpraktijk.

Deze praktijkoefeningen wilden we dan ook koste wat kost door laten gaan toen we, net als de rest van de wereld, noodgedwongen de switch naar online moesten maken. En dat kon ook, dankzij Miro. Dit is een online samenwerkingsplatform waarin deelnemers van een training gezamenlijk kunnen werken aan een opdracht of simulatiegame. In de afgelopen maanden heeft een team van Symbol in dit platform een tiental verschillende oefeningen en games opgezet.

 

Miro, steeds verder uitgebreid

Consultant en trainer Thom Luijben: “Al snel na het begin van de pandemie zijn we met een paar collega’s actief op zoek gegaan naar een online platform om onze trainingen mee te ondersteunen. Uiteindelijk kwamen we bij Miro terecht en de toepassingen in dat platform hebben we steeds verder uitgebreid. Inmiddels staan al onze oefeningen en games in het platform. Van het koffiebekerspel tot de number game (voor inzicht in doorlooptijdverkorting en werkplekkenorganisatie). Van het kano-model (waarmee je verwachtingen, prioriteiten en expliciete behoeften van klanten in kaart brengt) tot procesbeschrijvingen op brown papers. We doen ook een dagstart en een dagevaluatie: belangrijke onderwerpen van de training waarmee we zelf ook direct het goede voorbeeld kunnen geven. En ja, daar ben ik trots op. We hebben het toch maar voor elkaar gekregen en wijzelf én onze deelnemers zijn enthousiast. Het heeft zelfs verwachtingen overtroffen. Laatst kreeg ik tijdens een evaluatie reacties als: ‘Ik zag er van tevoren erg tegenop om dit online te doen, maar ik had geen verbeterpunten’. Dit was geweldig.”

 

Theorie aan de praktijk koppelen

Sean Ooteman van Waterschap Limburg is een tevreden deelnemer. “Vaak zit in trainingen wel een deel ‘zelf ervaren’. Vaak vind ik dat achteraf gezien zonde van de tijd en had ik er liever meer theorie voor in de plaats gehad. De game in Miro vond ik daarentegen een hele fijne manier, omdat het ‘zelf ervaren’ gelijk aan de theorie wordt gekoppeld. Een blijvertje, wat mij betreft.” En daar zit de meerwaarde ook in volgens adviseur Annemiek Verschuuren, net als Luijben één van de aanjagers en ontwikkelaars van onze trainingen met behulp van Miro. “Het platform ondersteunt ons didactische proces. Omdat we echte werkprocessen nabootsen, is het voor deelnemers een speelse en zeer effectieve manier om de theorie tot zich te nemen. We hebben zo ook een actieve manier van leren gecreëerd, waarbij deelnemers met elkaar en met ons als trainers in verbinding staan. Zo kunnen ze huiswerk posten, elkaars huiswerk inzien en dus van elkaar leren. Dat is echt een verdieping op de lesstof. En door al deze dingen worden deelnemers met onze trainingen nog vaardiger en kunnen ze het geleerde na de training gemakkelijker in de praktijk toepassen.”

 

Impressie praktijksimulatie in Miro

 

“De praktijk is hard nodig”

Ook deelnemer Wei Chen van Atradius is tevreden. “Wij nemen al lange tijd Green Belt en Black Belt trainingen af bij Symbol en weten dus hoe goed die als fysieke, klassikale trainingen in elkaar zitten. Toch hebben we niet getwijfeld over de online variant. Dat kon ook niet, want bij ons zijn er mensen uit verschillende landen betrokken. Fysiek trainen is voor ons nu, in coronatijd, simpelweg niet mogelijk. Als we onze mensen getraind wilden hebben – en dat wilden we – dan moesten we dit online doen. Bovendien hadden de mensen die moesten beslissen, waaronder ikzelf, al genoeg ervaring met samenwerkingstools om de waarde ervan in te zien. Kiezen voor online trainingen met alleen theorie, zonder oefeningen en voorbeelden uit de praktijk, was voor ons geen optie. Je hebt die praktijk hard nodig. Pas dan gaat het leven en beklijft de kennis. We zijn dus snel met Miro van start gegaan, samen met Symbol. De trainingen vinden nu deels plaats in Teams, voor de theorie, en deels in Miro, voor alle exercities. Deze combinatie werkt uitstekend voor ons, wat ook is gebleken uit de waardering van de deelnemers voor zowel de manier waarop Thom de training verzorgde als de interactieve oefeningen in deze online werkvorm.”

 

The next best thing

Dat zit volgens Chen in meerdere dingen. “De break-out rooms in Teams in combinatie met verschillende werkplekken in Miro worden als heel positief ervaren. Er worden dan verschillende online ruimtes ingericht, zodat deelnemers in kleinere groepjes kunnen samenwerken. Vervolgens wordt iedereen teruggehaald in de centrale sessie om de bevindingen te presenteren. En natuurlijk zijn ook de simulatiegames heel erg leerzaam. De Lean Office Game wordt bijvoorbeeld volledig online in Miro gespeeld. Daarin wordt een situatie nagespeeld waarin deelnemers orders krijgen die door verschillende afdelingen verwerkt moeten worden. Hoe richt je dan het proces zo efficiënt mogelijk in? Deze game wordt in drie rondes gespeeld en de keer dat ik zelf deelnam ging het in de eerste ronde helemaal mis. Maar gedurende de rondes kwamen er leer- en verbeterpunten naar voren, die we met behulp van de theorie tot de derde ronde hebben doorgevoerd. En ja, natuurlijk was de beleving net iets anders dan wanneer we dit spel fysiek zouden spelen. Maar het doel van het spel – die leer- en verbeterpunten in een proces ontdekken – is zeker behaald. En dat niet alleen: er was ook humor tijdens het spel. We hebben veel lol gehad. Deze levendige online experience is dus wat mij betreft echt the next best thing.”

 

De tijd nemen – samen met Symbol

Een tip voor andere organisaties heeft Chen nog wel. “Het kost even wat tijd om Miro te leren kennen. Het kost dus ook even wat tijd voordat je het effectief kunt toepassen in een training. Besef je dat en neem die tijd – samen met Symbol. Laat bijvoorbeeld een oefenomgeving opzetten waarin deelnemers alvast met de basisactiviteiten binnen Miro kunnen oefenen, zoals in de tool tekst typen en digitale Post-its plakken. Als je dit soort basale handelingen vooraf tackelt, haal je het maximale uit de training.”

 

Een extra winst

Dat mensen Miro goed leren kennen, zorgt volgens Verschuuren voor een belangrijk neveneffect. “We hebben voor een samenwerkingstool gekozen omdat dit – wat ons betreft – de manier is om oefeningen en games in trainingen optimaal kunnen inzetten. Het gave is dat we op dit moment uniek zijn met onze game. De deelnemers leren in de training ook goed met Miro werken. Ik heb al cursisten gehad die zó enthousiast waren dat ze Miro nu gebruiken voor hun dagstarts, projectplanningen en/of scrum-borden. Dat bespaart ze veel (reis)tijd, omdat ze niet voor ieder klein overleg fysiek met hun team bij elkaar hoeven te komen. Miro is dus niet alleen dé tool voor onze trainingen, maar het faciliteert onze klanten ook om binnen hun organisatie het gesprek aan te gaan. Online, dus snel en efficiënt. Dat is een extra winst.”

 

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier of neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 053 – 20 30 240! Weten welke Lean en Lean Six Sigma trainingen je bij ons kunt volgen en wanneer de eerstvolgende startdatum is? Klik dan op onderstaande knoppen.






    Share This