Voorbereiden op de nieuwe FMEA-norm: dit moet jij weten

Sinds 3 juni 2019 is de nieuwe FMEA-norm een feit. Wat er met de komst hiervan precies verandert én wat dit voor jouw organisatie betekent, dat kun je lezen in deze blog. Maar wat is eigenlijk het nut van deze richtlijn? En wat moet jij er als organisatie op korte termijn mee? Je leest het in deze blog.

Contact

Symbol realiseert duurzame verbeteringen bij organisaties hetgeen resulteert in kortere doorlooptijden, betere kwaliteit, lagere kosten en medewerkers die meer voldoening vinden in hun werk. Mee over onze aanpak lees je op deze pagina. Maak vrijblijvend een afspraak om eens de mogelijkheden te bespreken!






    Gezamenlijke richtlijn van AIAG en VDA

    De nieuwe richtlijn is een samenvoeging van twee oudere richtlijnen uit de automotive industrie: die van het Amerikaanse AIAG en het Duitse VDA. Beide werden in 1995 geïntroduceerd. En hoewel de twee om dezelfde reden in het leven zijn geroepen, kwamen de Amerikanen en de Duitsers nog niet eerder tot één gezamenlijke richtlijn. Ze konden het namelijk nooit eens worden over belangrijke details. Zo wilden de Duitsers organisaties verplichten om met FMEA-software te werken, terwijl de Amerikanen pleitten voor het gebruik van Excel – waar 70 procent van de leveranciers mee werkt. Door onder meer dit issue heeft de eerste versie van de richtlijn sinds 2017 op de plank gelegen.

    Alle klanten bedienen met hetzelfde FMEA-formulier

    Maar werken met twee richtlijnen is natuurlijk erg omslachtig. Het feit dat de kogel nu eindelijk door de kerk is, is dan ook een zeer goed teken. Voorheen lag het aan de klanten die je bediende volgens welke richtlijn jouw organisatie FMEA’s opstelde. Nu kan jouw organisatie alle klanten bedienen met hetzelfde FMEA-formulier, dat volgens uniforme regels is opgesteld.

    De nieuwe FMEA-norm: een grote impact op jouw werkzaamheden

    Maar dat er nu een uniforme richtlijn is, heeft wel flink wat voeten in de aarde. In Nederland werkte maar liefst tachtig procent van de leveranciers volgens de Amerikaanse richtlijn. De kans is groot dat jouw organisatie hier ook bij hoort. In dat geval heeft de nieuwe FMEA-norm een grote impact op jouw werkzaamheden. Voor iedereen die voorheen de Amerikaanse richtlijn volgde verandert er namelijk het meest, omdat de nieuwe richtlijn grotendeels is gebaseerd op de Duitse filosofie. Nogmaals, wat er zoal verandert kun je in deze blog uitgebreid lezen.

    Implementatie van de FMEA-norm: rolling change

    Maar wees niet bang: de verandering die plaatsvindt wordt heel geleidelijk geïmplementeerd. Oftewel: op basis van rolling change. De bal ligt nu eerst bij de OEM’s, de original equipment manufacturers. Per leverancier beslissen zij hoe de nieuwe FMEA-norm wordt ingezet – alleen voor nieuwe projecten of ook voor bestaande FMEA’s. Dat wordt vervolgens meegenomen in de customer specific requirements die jouw organisatie krijgt. Afhankelijk van jouw plek op de ‘ranglijst’ – ben jij een first tier, second tier of third tier supplier – kan het heel goed zijn dat het nog even duurt voordat je van klanten nieuwe klantspecifieke eisen krijgt. Eén maand, zes maanden: het is niet goed te zeggen. Maar dát jij binnenkort de nieuwe richtlijn moet adopteren, is een feit.

    Het advies: neem zelf de regie

    Het advies: laat je niet leiden door jouw klanten, maar neem nu alvast zelf de regie. Oftewel: zorg dat je je nu al goed voorbereidt op wat er gaat veranderen en onderzoek welke consequenties de nieuwe richtlijn voor jouw organisatie heeft. Als je je nog in de gezamenlijke richtlijn moet verdiepen wanneer een eerste klant zijn aangepaste customer specific requirements bij je aanlevert, ben je simpelweg te laat. Zorg er dus voor dat je niet met de rug tegen de muur komt te staan. Wat je bijvoorbeeld kunt doen, is de FMEA-transitietraining volgen die Symbol binnenkort organiseert. In één dag word je dan volledig bijgeschoold. Overigens is deze training ook een tip voor jullie interne auditors, die de veranderingen binnen de nieuwe richtlijn natuurlijk ook op hun duimpje moeten kennen.

    Kennis van de FMEA-norm in huis halen

    Tot slot is het goed om te weten dat er externe auditors zijn die nu al op de nieuwe richtlijn auditen. Maar zoals al eerder gezegd is er sprake van rolling change. Dit hoeft dus nog helemaal niet! Ben je daar bewust van en laat je niet leiden door de auditor. Ook hierom is het goed dat je op korte termijn al kennis van de FMEA-norm in huis haalt. Alleen zo houd jij zelf de regie – zowel richting klanten als tijdens audits.

    Henk Broekman en Joost de Vries vertellen in onderstaand fragment nog even in het kort waar het omgaat in de nieuwe FMEA richtlijn.

    Deze blog is geschreven door Henk Broekman, Managing Consultant bij Symbol. Hier lees je meer over onze FMEA-training.

    Share This