Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

3 redenen om werkinstructies (samen met Symbol) visueel te maken…

​Met transformatorstations, energieopslagsystemen, laadpalen voor elektrische auto’s en een diversiteit aan andere producten en diensten is Alfen het middelpunt en de verbindende factor in het elektriciteitsnet. Al een paar jaar begeleidt Symbol dit prachtige bedrijf op allerlei gebieden. De nieuwste opdracht? Ondersteuning bieden in het maken van visuele werkinstructies. In deze blog vertelt Symbol-consultant Erik van der Leij je er alles over. Want ook jóuw bedrijf kan baat hebben bij visuele werkinstructies.

 

Werkinstructie boordevol (nieuwe) foto’s

Alfen ontwikkelt veel producten in-house, waaronder de transformatorstations. “Om medewerkers bij het assembleren van deze stations te helpen, werkt Alfen al jaren met een visuele werkinstructie. Deze instructie was echter niet meer volledig. Van de ongeveer 150 (grotendeels technische) handelingen die nodig zijn om een transformatorstation goed in elkaar te zetten, waren er maar ongeveer 40 in de werkinstructie verwerkt”, vertelt Erik. “Ik heb het document daarom verdieping gegeven door bestaande teksten en foto’s te upgraden, maar ook door nieuwe teksten én vooral ook nieuwe beelden toe te voegen.. Niet voor niets, want in de aanpak staat natuurlijk ‘Voordoen – Meedoen – Zelf doen’ centraal.” Dit is waar Symbol voor staat.

 

Voordeel 1: eenduidige manier van werken

‘Interessant’, denk je misschien, ‘maar wat levert het Alfen exact op om nu zo’n visuele werkinstructie te hebben?’ “Het eerste voordeel is natuurlijk dat een werkinstructie zorgt voor een eenduidige manier van werken. Wie er ook aan een transformatorstation werkt, als hij of zij de instructie volgt wordt het station op de juiste manier geassembleerd. Een foto waarop een bepaalde moer wordt uitgelicht is namelijk minder voor eigen interpretatie vatbaar dan een tekst waarin iets over diezelfde moer staat.”

 

Voordeel 2: fouten worden voorkomen

Ook worden met de werkinstructie fouten voorkomen. Erik: “Het in elkaar zetten van een transformatorstation is een ingewikkeld proces. Om een klein voorbeeld te geven: als de transformator zelf op het laatste moment verkeerd wordt vastgemaakt, breekt de zogenaamde pit af wat leidt tot ernstige vertraging in het assemblageproces. Maar waar mensen werken, is er kans op fouten – zo simpel is het. In de werkinstructie worden natuurlijk díe stappen uit het proces met foto’s verduidelijkt waar een kans op fouten maken mogelijk is. Die stappen krijgen met foto’s extra aandacht, en een foto zegt meer dan duizend woorden.”

 

Voordeel 3: het helpt bij de onboarding van nieuwe medewerkers

En er is volgens Erik nog een derde voordeel te noemen van het visueel maken van een werkinstructie. “Dat voordeel heeft vooral te maken met de huidige arbeidsmarkt. Waar mensen vroeger 25 jaar voor dezelfde werkgever werkten, stappen veel mensen tegenwoordig al na een paar jaar over naar een nieuwe functie. Bedrijven moeten dus veel vaker nieuwe medewerkers inwerken, en dat kost tijd. Een visuele werkinstructie is een goede basis voor de kwaliteit van de medewerkers nu, maar ook voor nieuwkomers. Zij zien op de foto’s namelijk precies wat er wanneer in een proces van hen verwacht wordt en kunnen zo snel aan de slag. Een visuele werkinstructie helpt dus bij de onboarding van nieuwe medewerkers.”

 

Een visuele werkinstructie voor jouw bedrijf?

Samengevat is een visuele werkinstructie een manier om richting klanten de kwaliteit van producten te waarborgen. Want:

  1. er wordt op een eenduidige manier gewerkt;
  2. de kans op fouten maken wordt kleiner;
  3. nieuwe medewerkers leveren dezelfde kwaliteit als medewerkers die het werk al jaren doen.

Werkt jouw bedrijf dus – net als Alfen – volgens een strak georganiseerd productieproces waarbij de kwaliteit continu gewaarborgd moet worden? Dan is een visuele werkinstructie met duidelijke foto’s op de juiste plekken een uitkomst. Heeft jouw bedrijf nu nog geen werkinstructies, zijn deze onvolledig of onduidelijk? Dan gaat Erik graag aan de slag.

Wil je meer informatie of eens sparren over de mogelijkheden? Laat dan je gegevens achter in onderstaand formulier. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.


    Share This