Een goed verbeter project verbetert een belangrijk probleem?

Onze ervaren trainer en consultant, Master Black Belt, Joris van Solt gaat in een aantal blogs in op tien relevante criteria voor een goed project. Het advies aan deelnemers aan onze Lean en Lean Six Sigma Green en Black Belt trainingen is in ieder geval om alvast een project te kiezen wat je tijdens de training kunt oppakken.

In het vorige artikel had ik beloofd dat ik de 10 punten van een goed project zou toelichten. Hieronder ga ik in op het eerste punt:

 

Er is een belangrijk probleem.

Het probleem dat ten grondslag ligt aan een verbeterproject moet dus belangrijk zijn. Maar wanneer is een probleem belangrijk genoeg? Meestal als er veel geld mee gemoeid is of als een grote en/of belangrijke klant moet worden behouden. Het kan ook zijn dat de kwaliteit verhoogd moet worden om een hoger marktsegment te kunnen bereiken of te behouden. Kortom het probleem is belangrijk genoeg als het oplossen en verbeteren ervan van belang is voor het voortbestaan van de organisatie.

Daarbij moet een verbeterproject in lijn zijn met de lange termijn visie en strategie van de organisatie.

 

Controleer vooraf de relevantie van het probleem

Als er niet aan de bovenstaande regels wordt voldaan, is het verbeterproject niet belangrijk genoeg en zullen projectleden geen tijd kunnen en willen vrijmaken voor het project. Misschien in het begin nog wel, maar gaandeweg zul je zien dat er andere, belangrijkere zaken, taken en projecten tijd gaan eisen van jou en je teamleden. De projectvoortgang van jouw project zal in het gunstigste geval steeds langzamer gaan als het al niet tot een stilstand komt.

Je zult dus je eigen leidinggevende, de Champion (de probleemeigenaar) en de andere Stakeholders moeten bevragen hoe hoog in jouw prioriteitenlijst het verbeterproject komt te staan volgens hen. Als dit niet in de top van jouw activiteitenlijst staat, is dat een signaal dat het niet erg belangrijk is.

 

Kunnen we je helpen?

Heb je nog vragen of jouw project relevant genoeg is? Of wil je hulp bij de selectie of de uitvoering van je project? Neem dan contact met ons op, via onderstaand formulier of bel ons via 053 – 20 30 240


    Share This