Symbol traint online: “Wij zijn klaar voor de toekomst. Wat er ook gebeurt”

Veel organisaties hebben vanwege corona versneld een digitaliseringsslag gemaakt. Zo ook Symbol. Al enkele dagen na Rutte’s toespraak over de intelligente lockdown waren wij in staat om een groot gedeelte van onze consultancywerkzaamheden online uit te voeren én om diverse fysieke trainingen in onze agenda virtueel te geven.

Inmiddels is er nog veel méér mogelijk dan alleen de ‘standaard’ online trainingen. Wij vertellen je er in dit artikel alles over en delen ook ervaringen van klanten. Want net als wij kunnen ook zij dankzij onze virtuele mogelijkheden door. Dát is voor ons het allerbelangrijkst.

“Symbol heeft het online lesgeven razendsnel opgepakt. Na de aankondiging van de eerste lockdown in maart lag er binnen twee, drie dagen een voorstel voor ons klaar. Ik begeleid ook een grote groep BBL’ers, en als ik zie hoe lang het duurde voordat hun scholen alles online geregeld hadden…”, begint Gert Hendriks, Opleidingscoördinator bij VDL ETG. Symbol traint de quality engineers en factory engineers van VDL ETG op het gebied van 8D en core tools. Hendriks: “We hadden de plannen voor deze trainingen amper rond, en een paar trainingen waren net begonnen, toen we noodgedwongen (grotendeels) online moesten. Hebben we nog getwijfeld? Ja, maar we wilden door. Met Symbol kon dat gelukkig ook.”

 

Kwaliteit die we gewend zijn

Symbol-directeur Dick Theisens: “We wilden inderdaad dat klanten, zoals VDL ETG, zo snel mogelijk tóch getraind konden worden. Daarom hebben we razendsnel onderzocht hoe wij onze opleidingen en (incompany) trainingen digitaal konden maken. De inhoud was er natuurlijk al, we hadden alleen een nieuwe vorm nodig. In korte tijd hebben we ons alle mogelijke systemen eigen gemaakt, denk aan Microsoft Teams, Zoom, WebEx, GoToTraining, StarLeaf en Hangouts. Dit om de keuze bij de klanten te laten en hen geen systeem op te leggen. Sommige klanten hebben een eigen systeem, en ook dat is natuurlijk mogelijk. Inmiddels zijn onze trainers helemaal gewend aan deze tools en de nieuwe manier van werken – en onze klanten ook. Zij krijgen namelijk de kwaliteit die ze van ons gewend zijn, alleen zonder bij elkaar in één ruimte te zitten.”

 

“De evaluatie is min of meer hetzelfde gebleven”

Dat laatste bevestigt Theo Alves, Corporate Expert Lean Six Sigma bij DSM. Hij begeleidt jaarlijks ongeveer zestig collega’s die bij Symbol hun Green Belt-training volgen. “Na iedere training houd ik een enquête over onder meer de inhoud, de trainer en het materiaal. Tot mijn verbazing moet ik zeggen dat de evaluatie min of meer hetzelfde is gebleven nu we volledig online zijn. De kwaliteit van de oefeningen, het kennisniveau van de trainer en het materiaal worden allemaal goed beoordeeld. Symbol heeft dan ook heeft goed meegedacht over het herontwerpen van de agenda van onze Green Belt-trainingen. De dagindeling is iets aangepast en een beetje ingekort, omdat je simpelweg niet de hele dag naar een scherm kunt kijken. Om mensen betrokken te houden wordt in Microsoft Teams gewerkt met break-out rooms (waarin kleine groepjes deelnemers kunnen samenwerken), dashboards en persoonlijke Teams-folders. Daardoor zijn deelnemers boven verwachting enthousiast, al missen ze het échte contact met collega’s én de fun van de fysieke games.”

 

Werkbare virtuele alternatieven voor gebruikelijke trainingen

Net als Alves is ook Jeroen van der Weerdt, MBB bij Tata Steel, enthousiast. “In eerste instantie stond ik redelijk huiverig tegenover online trainingen. In het begin hebben we binnen Tata Steel dan ook getwijfeld over het uitstellen van de Green Belt- en Green to Black Belt-trainingen die we bij Symbol afnemen. Toen hebben we heel expliciet met Symbol besproken om het gewoon eens te proberen en na één of twee dagen training goed te evalueren. Zou die evaluatie niet goed zijn, dan zouden we stoppen. Maar dat is niet gebeurd. Deelnemers vonden het veel beter dan verwacht. Het is dan ook bijzonder goed voorbereid door Symbol en we hoefden er zelf maar weinig voor te regelen. Symbol bood al snel werkbare virtuele alternatieven voor hun gebruikelijke trainingen, met als kanttekening dat we de games en de (proef)examens nog steeds fysiek op locatie konden doen – uiteraard coronaproof. Die dingen bleken voor ons online niet wenselijk te zijn. Maar de rest van de trainingen volgen deelnemers nu online – en naar tevredenheid.”

 

Goede examenresultaten

De eerste digitale trainingen bij VDL ETG, DSM, Tata Steel en andere klanten zijn inmiddels met succes afgerond. Theisens: “Er is nog wat weinig data beschikbaar, maar de eerste vergelijking tussen de klassikale en virtuele leervorm bij een grote zuivelfabrikant laat zien dat deelnemers die een virtuele training hebben gevolgd voor hun examen een beter resultaat behaalden dan de groep die de training klassikaal volgde. Dat is natuurlijk geweldig!” Van der Weerdt onderstreept deze goede resultaten. “Iedereen die nog twijfelt over online trainen zeg ik: die twijfel is onterecht. Ja, wij hebben ook getwijfeld, maar het is ons alleen maar meegevallen. Evaluaties met deelnemers zijn zoals gezegd goed, en de resultaten ook. De laatste examenresultaten waren niet anders dan normaal, dus het online trainen gaat duidelijk niet ten koste van de training.”

 

Examens: online, via proctoring, of fysiek op locatie

“Sinds april bieden we overigens ook de mogelijkheid om het examen online te maken – vanaf een eigen werkplek, via proctoring”, vertelt Theisens. Deelnemers hebben hiervoor een computer nodig, met Chrome als browser, en een camera. Ons proctoringsysteem Proctor Exam zorgt er vervolgens voor dat deelnemers niet kunnen spieken. Overigens zijn er nog steeds veel mensen die er de voorkeur aan geven om het examen op locatie te maken, en op onze locatie in Amersfoort kan dat gewoon. Jeroen vertelde het net al. Deelnemers kiezen dus zelf wat ze prettig vinden.”

 

Doorontwikkeling met games in Miro

Belangrijk is ook dat de online opleidingen en trainingen van Symbol nog steeds doorontwikkelen. Theisens: “Bewust, want als je alleen maar achter de camera zit mis je de interactie met de andere deelnemers. Ook waren de games altijd een belangrijk element in onze klassikale trainingen. Hiervoor gebruiken we sinds kort Miro: een platform waarin deelnemers gezamenlijk kunnen werken aan een opdracht of game. In de afgelopen maanden hebben we een tiental verschillende games opgezet in dit platform, bijvoorbeeld de bekende Office Game en het koffiebekerspel. Deelnemers zijn hier uitermate enthousiast over – je vindt er binnenkort een apart artikel over op symbol.nl. Die toevoeging van Miro aan onze trainingen maakt ons écht uniek.”

 

Nieuw: hyflex en hybride trainingen

Ook heeft Symbol in de afgelopen maanden ervaring opgedaan met zogenaamde hyflex en hybride trainingen. Theisens: “Hyflex betekent dat een aantal deelnemers de training online volgt, terwijl andere deelnemers uit dezelfde groep fysiek deelnemen. Voor dat laatste hebben we zowel in Amersfoort als in Enschede een zaal ingericht. In die zalen zijn verschillende camera’s opgesteld, waaronder een 180o-camera die het geluid volgt en die automatisch inzoomt op de persoon die het woord voert. Ook werken we met verschillende schermen, om de online deelnemers goed te laten aansluiten op de groep. Deze hyflex trainingsvorm heeft als belangrijk voordeel dat trainingen, net als volledig online trainingen, áltijd door kunnen gaan. Ook als deelnemers in quarantaine moeten of als de maatregelen aangescherpt worden. In dat geval blijft de interactie uitermate hoog en kunnen deelnemers elkaar ook nog af en toe fysiek, op zeer gepaste afstand, ontmoeten. Per trainingsdag geven ze namelijk aan wat hun voorkeur heeft: online volgen of fysiek klassikaal deelnemen. Dankzij deze hyflex trainingsvorm en onze continue doorontwikkeling in Miro durf ik te stellen: Symbol is klaar voor de toekomst. Wat er ook gebeurt.”

 

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier of neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 053 – 20 30 240! Weten welke Lean en Lean Six Sigma trainingen je bij ons kunt volgen en wanneer de eerstvolgende startdatum is? Klik dan op onderstaande knoppen.


    Share This